Чи може кохання подолати смерть? Рецензія на фільм «Винні зірки» Ви запитаєте: «Чому мій вибір припав саме на цей фільм?»

жүктеу 67.1 Kb.
Дата20.04.2019
өлшемі67.1 Kb.

Чи може кохання подолати смерть? Рецензія на фільм «Винні зірки»

Ви запитаєте: «Чому мій вибір припав саме на цей фільм?», «Чим подібна романтична картина відрізняється від тисячі інших романтичних картин? І головне: «Що подарувала мені ця історія?» Або, простіше сказати, «У чому полягає її унікальність?». Перш ніж перейти до відповідей на поставлені питання, мені хотілося б сказати кілька слів про себе.

У кожного індивіда є свої примхи, здібності, властивості, тільки не ті особливості, які прийнято в суспільстві вважати дефектами або недоліками, але ті, які і будують нашу особистість, визначають життєві пріоритети, а також дають нам право бути неповторними, несхожими на інших.

Моя особливість полягає в тому, що судити про що-небудь я можу не тільки спираючись на логіку, але й на різні підходи, такі як емпірія – тобто усвідомлена здатність, яка полягає в тонкому осягненні почуттів.

Як тільки фільм «Винні зірки» вийшов на екрани кінотеатрів, мене це анітрохи не зворушило. Однак моя мама подивилася його. Після перегляду, вона мала такий стан, який в неї буває досить рідко. У ній поєднувалося непоєднуване: смуток і радість. Мене дуже зацікавило побачене. Тоді мені стало ясно одне: щоб максимально зрозуміти і осмислити фільм, мені необхідно прочитати книгу.

Після прочитання я була під чималим враженням, адже тема і пов'язані з нею проблеми, порушені в книзі, були не типові. Є одне страшне слово, яке для багатьох людей є великим жахом. Це слово «рак», невиліковна хвороба, яка звучить вироком у вустах лікарів. Саме про його жертви пише Джон Грін у своєму романі «Винні зірки». Але ще страшніше усвідомлювати, що віра в Бога для цих людей стала формальністю.

Довгий час я не могла наважитися подивитися зняту екранізацію на книгу Джона Гріна. Однак водночас я чітко розуміла, що маю чудову можливість побачити своїми очима. І я зважилася.

Головною героїнею є шістнадцятирічна американка Хейзел Ланкастер – дівчина, хвора на рак щитовидної залози. Через метастази в легенях вона може дихати тільки за допомогою спеціального балона. Хейзел майже не виходить з дому. Її мати впевнена в тому що в її доньки глибока депресія, тому пропонує їй відвідувати групу підтримки. Дівчині не подобається ця ідея, але вона відвідує групу, щоб не засмучувати батьків.

Саме там вона знайомиться з Айзеком – сімнадцятирічним підлітком, який страждає на рак очних яблук, а також з Огастусом Уотерсом, який втратив ногу через онкологію кісток.

Мені важко було читати про прояви і наслідки раку в цих дітях, але болючіше мені було на них дивитися. Молода дівчина Хейзер, що виявила цю хворобу у віці 13-ти років, була змушена назавжди усвідомити, що вона ніколи не зможе дихати без спеціального катетера. Відтоді біль і страждання не залишають її ні на день. Батьки головної героїні витратили всі сімейні заощадження на лікування доньки. Однак продовження життя на лічені місяці – це єдине, чого вдалося домогтися лікарям. Я пам'ятаю уривок з цього фільму, де її показують саме на початковій стадії захворювання... При згадці про це на очі мимоволі навертаються сльози. Її волосся було острижене, також безліч прописаних антибіотиків у великих кількостях, заборона куди-небудь виходити без балона з повітрям.

Хейзел встигла звикнутися з думкою про свою швидку зустріч зі смертю. Але інша, протилежна, думка про те, що батьки не зможуть перенести її прощання з життям, змушує її по-справжньому страждати. Дівчина благала батьків, щоб вони ніколи не розвелися. Під час відвертої розмови мати Хейзел зізналася в тому, що давно вже вчиться на соціального працівника, щоб чимось зайняти себе після смерті доньки.

Нові друзі Хейзел були також схильні до ракових захворювань. Айзек, маючи тільки одне око, що ще якось бачить, готувався до того, що незабаром йому повинні будуть видалити і його. На занятті в групі підтримки він сказав: «Мене звуть Айзек, мені сімнадцять років. Судячи з усього, через два тижні у мене буде операція, після якої я залишуся сліпим...» – ця фраза сама по собі вже шокує. Сліпота – це одне з найгіршого, що, на мій погляд, може бути. Тим паче, для молодого хлопця, який щойно почав жити.

Перш ніж втратити ноги, Гас вів активний спосіб життя, займаючись спортом. Хейзел відзначає за своїм новим знайомим дивну звичку: він постійно бере в рот сигарету, але при цьому не курить. Для Уотерса цей ритуал сповнений сенсу. Коли сигарета опиняється в роті, молода людина немов стає на крок ближче до смерті. Однак, не закуривши, Гас не дає «вбивці» закінчити свою дію. Для Уотерса це перемога життя над смертю.

У Гаса є одна фобія, якою він ділиться з учасниками групи підтримки. Молодий хлопець боїться забуття, що після його смерті його забудуть як страшний сон. Справжня смерть для нього – це бути забутим. Думка про те, що після його відходу байдужий світ продовжить своє існування, приводить його в жах. Люди проігнорують той факт, що зовсім недавно поруч із ними жив молодий хлопець на ім'я Огастус Уотерс.

Я не поділяю думку Огастуса, бо вважаю, що прийде час, коли ми всі помремо. Все, що ми зробили, побудували, написали, придумали і відкрили, буде забуто. І водночас хочеться сказати: все зовсім не так. Є велика перспектива, і все залежить від того, як ти жив на цій землі. Справа в тому, що не стільки важливо, що ти відкрив і чого досяг, а чи жив ти в мирі та злагоді з Богом, що подарував життя, знання та інтелект. Однак люди хваляться талантами, ніби це їх власне досягнення, ніби це не дано їм з неба. Не думають про те, Хто дав їм ці чудові здібності. Але ж якщо на цій землі серед горя і скорботи є радість, то хіба неможливо повірити в те, що приготував Бог люблячим його після того, як така людина відійде у вічність.

Дівчина захоплюється однією книгою – «Царский недуг». Вона її постійно перечитує i намагається зрозуміти, чим закінчився роман. Нідерландський письменник Пітер вaн Хутен, автор книги, розповідає у своєму творі про дівчину, хвору на рак. Ймовірно, цей незнайомий їй чоловік, не маючи цієї хвороби, здатний відчути, що таке онкологічне зaxворювання.

Хейзел конче потребує закінчення роману. Здається, саме недомовленість ще тримає її в цьому житті. Твір не має логічного закінчення. Він обривається на півслові. Хейзел співчуває героїні ван Хутена, яка страждає тією ж хворобою, що й вона сама. Дівчина пропонує прочитати книгу своєму новому приятелю Гасу. Молодий чоловік не поділяє захоплення своєї подруги, однак дуже скоро переглядає свою думку і хоче особисто зустрітися з письменником, щоб дізнатися, як закінчилася ця історія.

Скориставшись допомогою благодійної організації, головні герої планують поїздку в Нідерланди. Але зустріч з автором розчарувала їх. Письменник грубо образив Хейзел і заявив, що не має наміру створювати продовження до своєї книги.

Незважаючи на величезну симпатію до Гаса, головна героїня довго не йшла з ним на відверту розмову. Проте, Уотерс говорить їй про свої почуття і отримує очікувану взаємність. Він каже, що скоро помре. Останні обстеження показали, що метастази розрослися по всьому тілу. Хвороба знову повернулася до нього, щоб вже ніколи його не залишати. Батьки Уотерса були проти того, щоб він їхав в Нідерланди, перервавши тим своє лікування. Однак Огастус вирішив витратити відпущений йому час на те, щоб організувати подорож коханій дівчині.

На мій погляд, головна ідея роману полягає в тому, що наближення смерті змушує подивитися на життя іншими очима. Кожен герой підводить підсумок свого недовгого буття, визначаючи свої власні цінності, які стають вище самoгo життя. Для Хейзел має значення тільки благополуччя її близьких. Головна цінність Айзека – це пізнати справжнє кохання. Гас прийшов до висновку про те, що важливо не стільки присутність в цьому світі, скільки пам'ять про цю присутність.

Коли Хейзер і Гас вирушили до Амстердаму, вони були просто хорошими друзями. Однак у процесі подорожі вони стали близькими людьми. Коли вони опинилися в гостях у популярного американського письменника, вони не повірили своїм вухам і очам. Людина, заради якої вони подолали такий довгий шлях, виявилася алкоголіком, причому невихованим хамом і невігласом.

Мені пригадується сцена їхньої зустрічі. Хейзер і Гас мало не щенячим поглядом дивляться на свого «героя», а той, попиваючи віскі, каже їм про те, що йому до їхніх питань немає аніякої справи. Але дівчина намагається подолати наростаюче почуття нерозуміння і злості всередині себе, вона робить ще одну спробу поставити запитання про те, що трапилося з героями його книги, пояснюючи це тим, що скоро помре. Це і є та важлива обставина, яка могла б вплинути на нього. Але, на жаль… «Письменник» дивиться на неї здивованим поглядом і каже про те, що вся ця книга і герої – просто вигадка, вона не може комусь подобатися. Гас не в силах витримати таке ставлення до себе і до своєї коханої дівчини. Він намагається також грубо розмовляти з автором. Але Ван Хутен завдає останнього й вирішального удару, звертаючись до Гаса зі словами: «Ви писали про те, що у Вас рак в нозі, невже він вже дійшов і до Вашого мозку!?»

Навряд таке могла сказати жаліслива людина, та й взагалі, чи можна назвати ван Хутена людиною... Виходить, що повагу він може заслужити тільки за допомогою своїх книг, але що криється за його рукописами? Нічого.

Джон Грін не тільки намагається зрозуміти, чому рак отримав таке широке поширення, але і як жити далі тим, кому був поставлений страшний діагноз. Раптова смерть не дає можливості замислитися, проаналізувати прожиті роки. Повільна загибель змушує ще живу людину відчути себе мертвою. Вона ніби спостерігає за цим світом після відходу з нього, знаючи свою приреченість.

Зображена у фільмі історія чіпає за душу і робить нас мудрішими, змушуючи переглянути власне ставлення до життя, усвідомити хиткість усього, що ми маємо, цінувати здоров'я. Історія, описана в книзі або показана на екрані, справляє незабутнє враження. Незважаючи на наявність в історії трагізму, болю і приреченості, все ж з'являються і позитивні емоції.

Я думаю, що пора розкрити сутність самої назви «Винні зірки» – їх любов не винна, а винні зірки, які, як і з'єднали їх, так і розлучили, але не назавжди. Вони обов'язково зустрінуться в іншому світі і вже не розлучаться ніколи. Якби кожна людина прочитала або подивилася цей, не побоюся цього слова, шедевр сучасного літературного і кіномистецтва, то, найімовірніше, зрозуміла би, в чому полягає справжній сенс життя і любові... Поспішайте любити! Це найважливіше на землі. Ні розкіш, ні різні блага, а саме Кохання!

Терехова Анжеліка – студентка 4 курсу відділення журналістики (в межах виробничої практики)

Достарыңызбен бөлісу:

©kzref.org 2017