Информация за музеите и цените в мадрид, толедо, сеговияжүктеу 57.76 Kb.
Дата02.04.2019
өлшемі57.76 Kb.
түріЛекция

ИНФОРМАЦИЯ ЗА МУЗЕИТЕ И ЦЕНИТЕ В МАДРИД, ТОЛЕДО, СЕГОВИЯ:

МАДРИД

Музеят Прадо - е основан през 1819 г. и представлява една от най-богатите картинни галерии в света, в основата на която стои колекцията на Испанските Хабсбурги и Бурбони. В Прадо са представени най-вече европейски майстори. Сградата на музея е строена по времето на Карлос III от любимия му архитект Хуан де Вилянуева. Ливадите, които тогава пустеели, дали и името на музея (на испански "prado" означава "ливада"). Днес музеят притежава над 5000 картини, 2000 копия, 1000 монети и медали, както и почти 2000 декоративни предмета и произведения на изкуството, което го превръща в един от най-големите и значими музеи на изобразителното изкуство в света. Известен е като музея с най-богатата колекция на испански класици в света: Ел Греко, Зурбаран, Мурильо, Джузепе (Хосе) Рибера, Веласкес (Прадо притежава над 50 от неговите картини, сред които най-известните му платна), Гоя (Прадо притежава изключително богата колекция от над 140 платна на художника, сред които „Семейството на Карлос IV”, „Облечената Маха”, „Голата Маха” и прочутите „Черни картини”). Представени са широко и Рубенс, Ван Дайк, Петер Брьогел Старши, Рембранд. След италианските художници следва да се отбележат Тициан, Рафаело, Веронезе, Ботичели, Караваджо, Фра Анджелико, Басано, Гуидо Рени. Сред французите Прадо може да се похвали с няколко от най-големите шедьоври на Никола Пусен, а сред немските художници – с четири големи платна на Дюрер.

Националният музей на изкуствата „Реина София”- Националният музей на изкуствата „Реина София” се помещава в шестетажна сграда, издигната още през 1781 г. от Франсиско Сабатини, смятан по времето на Карлос III за най-добрия кмет на Мадрид. Отредена първоначално за главна болница на столицата, сградата е основно ремонтирана през 1980 г. и отлично пригодена за музей. Официално пинакотеката е открита през 1988 г. от крал Хуан Карлос и съпругата му, кралица София, на чието име е наречен културният център. Богатите колекции от 10 000 картини представят огромното разнообразие на съвременното изкуство с всички негови модерни течения.Това е един от най-големите по площ музеи в света. Главната колекция е на втория етаж. Там са картините на Миро, Пикасо, Дали, Хуан Грис, Мартин Чирино, Исидор Нонел, Едуардо Чилида, Панчо Косио и още цяла плеяда известни имена на съвременни испански художници. Оправдан интерес предизвиква изложената в самостоятелна зала монументална творба на Пикасо "Герника", посветена на жертвите на Гражданската война и специално на избитите от франкистите жители на баското градче Герника.

Национален музей на изкуствата „Кралица София” – 8 EUR, деца до 18 г, студенти, пенсионери, и над 65 г – безплатно;

Музеят „Тисен-Борнемиса”- Музеят „Тисен-Борнемиса” се помещава в двореца Виляероса, който е образец на неокласическата архитектура от ХVIII век. Носи името на семейство Тисен-Борнемиса, които през 1993 г. подаряват на испанското правителство своята изключителна колекция. През 2004 г. Кармен Тисен подарява още 200 творби на музея. Семейство Тисен са едни от най - сериозните колекционери на XX век, тяхната колекция съдържа произведения на европейското изкуство от 1290 г до поп-арт. Основоположникът на колекцията, Огюст Тисен,

поръчвал мраморни скуллптури на Огюст Роден, но неговият син, Хайнрих, я обогатява, възползвайки се от фалитите по време на кризата от 30-те години на XX век и купувайки относително евтино ценни картини от XIV и XV век, както и творби от периода на Средновековието и Германския Ренесанс и, по-късно – картини на големи европейски художници от XVI, XVII и XVIII век. Неговият пък син, Ханс Хайнрих Тисен отваря колекцията за творби на импресионизма, авангардната живопис от XX век и американската живопис. В музея „Тисен-Борнемиса” посетителят може да се наслади на произведения на Ван Айк, Дюрер, Холбейн („Портрет на Хенри VIII”), Тициан, Караваджо, Каналето, Рубенс, Ван Дайк, Мурильо, Рембранд, Клод Моне, Реноар, Сисле, Писаро, Дега, Ван Гог, Гоген, Синяк, Пикасо, Шагал, Джаксън Полак, Едуард Хопър и др.

Музей Тисен – 9 EUR, над 65 г, студенти – 6 EUR, деца до 12 г. – безплатно.

ТОЛЕДО

Катедралата - e построена на мястото на голяма мюсюлманска джамия. Строителството на съвремената църквата започва през 1226 г. Размерите на катедралата са огромни: 140 м дължина и 130 м ширина. "Толедското чудо", както я наричат испанците, се смята за най-величествения архитектурен ансамбъл сред готическите катедрали в Испания. Възхищение предизвикват богато украсените портали и най-вече ценните предмети, съхраняващи се вътре. Тук се съхраняват и творби на Гоя и Ел Греко.

Катедралата – 11 EUR;Манастирът „Сан Хуан де лос Рейес” - Манастирът „Сан Хуан де лос Рейес” се издига в самия център на еврейския квартал. Майсторът, сътворил този шедъовър в готически стил в началото на 16 век, е Хуан Гуас. Първоначалният план предвиждал сградата на манастира да служи за кралска гробница, но след победата на кралската войска при Гранада през 1492 г. замисълът бил променен. Манастирът е бил даден във владение на францисканските монаси, но от 1954 г. принадлежи на Серафимския орден.

манастира Сан Хуан де лос Рейес – 4 EUR.Картината на Ел Греко „Погребението на граф де Оргас” - Картината на Ел Греко „Погребението на граф де Оргас” – личността и творчеството на Ел Греко са тясно свързани с Толедо. Той е прекарал голяма част от живота си тук, намира покровители, а градските храмове го затрупват с поръчки. Една от най-известните творби на Ел Греко “Погребението на граф де Оргас” се съхранява в църквата „Санто Таме”. Картината е създадена през периода 1586-1588 г. и изобразява чудото, случило се в деня на погребението на граф де Оргас - Св. Августин и Св. Стефан се спускат от небесата, за да положат тялото на покойника в земята. Картината е интерестна и с това, че художникът е представил цяла портретна галерия на персонажите, присъстващи на погребението. Това са портрети на съвременници на Ел Греко, сред които той е изобразил и себе си в образа на рицаря, и своя син, в образа на пажа, носещ факела. Отгоре е изобразен алегоричният образ на Славата, която ще бъде отдадена на душата на починалия.

Картината на Ел Греко “Погребението на граф де Оргас” – 4 EUR;Синагогата - е построена през 12 век. Неправилната форма на сградата се състои от 5 кораба, разделени с подковообразни арки. Вътрешността на синагогата се отличава с необикновена красота – алабастрови стени и тавани, пищно орнаментирани в мавритански стил. Днес в сградата на синагогата е разположен музей, представящ историята на еврейския народ в Испания.

Синагогата – 4 EUR;ЕЛ ЕСКОРИАЛ

Величественият комплекс включва в себе си базиликата Сан Лоренцо ел Реал – обединителен център, своеобразен израз на убеждението на Филип II, че всяко политическо начинание трябва да се ръководи от религиозни съображения. Под олтара й е разположен Пантеона на кралете, а в параклиса й може да се види уникално разпятие, дело на Бенвенуто Челини. Библиотеката на Ескориал Regia Laurentina, е разположена точно срещу Голямата Базилика, от която я отделя големият Двор на кралете. Украсена с пищни фрески, Залата на битките разказва за най-важните победи на испанските войски. В Дворецът на Бурбоните в Ескориал днес е изложена колекция от гоблени, изобразени и върху платната на Гоя. Интерес представлява и Пантеонът на принцовете, в който са положени телата на принцовете, принцесите и кралиците, които не са родили испански крал, както и Училището и манастирът на Св. Лаврентий - главно средище за подготовка на верни на Католическата църква отци. В манастира на Ескориал се намира един от най-големите реликварии в Католическия свят с над 7500 реликви. През 1984 г. Ескориал е включен в списъка на Световното културно наследство на ЮНЕСКО. Издигнат с бедна орнаментика, с чисти и строги форми, открояващ се от околния зелен фон със строг, леко отблъскващ, но внушителен и величествен вид, Ескориал е една от най-популярните забележителности.СЕГОВИЯ

Сеговия е град в Испания, който се явява административен център на едноименната провинция Сеговия в Кастилия и Леон. Сеговия е разположена на 90 км на северозапад от Мадрид на скалисто възвишение между реките Ересма и Кламорес. Заедно с Толедо и Авиля е един от трите най-известни древни градове около Мадрид. Градът е основан през 80 г. пр.н.е. от римляните. Между 714 година и 1085 година се намира във владение на маврите, след което бива превзет от Алфонс VI Кастилски, ставайки резиденция през следващите два века. Приличащ на кораб, закотвен в равнината на Кастилия, Сеговия поддържа богат културен живот и отлична гастрономия. В зависимост откъде се навлиза в града, това което грабва в него са римския акведукт, катедралата или замъка Алкасар. В Сеговия паметниците са навсякъде. Катедралата се намира на централния площад на стария град. Построена е в периода 1522 г. – 1577 г. в изключителен готически стил. Римският акведукт е символ на града, построен през I или II век от римляните по времето на окупацията на Иберийския полуостров. Замъкът на Сеговия Алкасар е една от най – известните забележителности в Испания. Има 3 благороднически зали, като тук може да се видят различни произведения на изкуството и различни църкви в римски стил - Сан Естебан, Сан Мартин и Сан Миан. Старият град е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство и е обграден със стени, построени през VIII век. Най-голям просперитет Сеговия бележи през XIII и особено през XIV век, но краят му настъпва през 1521 г. с неуспешното въстание на средната класа срещу управлението на Карл V, поведено от Хуан Браво. По това време икономическият център на Испания се измества на юг към Севиля и в Сеговия започва упадък

Достарыңызбен бөлісу:


©kzref.org 2017
әкімшілігінің қараңыз

    Басты бет