Прес-реліз 120 років Львівському історичному музею

120 років Львівському історичному музею
11 вересня 2013 року

15.00 год.

м. Львів, пл. Ринок, 6 (Конференц-зал)
Львівський історичний музей — один з найстаріших і найбагатших музеїв України, відзначає 120-ту річницю від часу заснування (1893 р.).

Нині збірки ЛІМу налічують понад 350 тис. музейних предметів. Це — археологічні матеріали, твори живопису, скульптури, графіки, архівні документи, рукописні книги, стародруки, вироби з металу, шкіри, дерева, скла і порцеляни, меблі, годинники, музичні інструменти, фотографії та фотонегативи, зброя, а також пам’ятки нумізматики, фалеристики, сфрагістики тощо. Фондова колекція Львівського історичного музею багато перевищує кількість експонатів усіх музеїв Львова системи Міністерства культури разом узятих.

З огляду на велику історичну цінність колекцій ЛІМу, вони неодноразово були представлені на міжнародних виставках, зокрема, у Нью-Йорку, Лондоні, Відні, Парижі, Празі, Варшаві та інших містах Європи.

Музейні пам’ятки — свідки минулого, оповідають про важливі події історії нашого краю, життя і побут мешканців Львова і Галичини від найдавніших часів до ХХ ст. (відділ історії стародавнього світу і середніх віків, пл. Ринок,24; відділ нової і новітньої історії, пл.Ринок,4).

Відділ історії української діаспори експонує пам’ятки пов’язані з соціально-культурним життям українців зарубіжжя (пл. Ринок,4).

Експозиція, розгорнута у Королівських залах кам’яниці Корнякта, де у другій пол. ХVІІ ст. була резиденція короля Яна ІІІ Собеського, репрезентує старовинні меблі, картини, годинники; окремими комплексами експонуються ордени і пам’ятки художнього срібла з фондів музею (відділ історичних коштовностей, пл.Ринок,6).

У Музеї-Арсеналі можна побачити рідкісні зразки зброї та захисного озброєння ХІІ-ХХ ст. з різних країн Європи, Азії та Африки (відділ Музей-Арсенал, вул. Підвальна,5).

Темі боротьби українського народу за створення самостійної держави присвячений новостворений «Музей визвольної боротьби України» (вул. Лисенка, 23а), що урочисто відкрився для огляду відвідувачів у жовтні 2012 року.

За роки незалежності були відкриті історико-меморіальні музеї генерал-хорунжого УПА Романа Шухевича (вул. Білогорща, 76а) та Євгена Коновальця (с.Зашків Жовківського р-ну).

Інтер’єр та атмосферу літературно-мистецького салону відтворює музей «Літературний Львів І пол. ХХ ст.» (вул. Гвардійська, 18).

Львівський історичний музей — це не лише пам’ятки старовини, це й сама атмосфера минувшини, яку зберегли музейні будівлі — перлини львівської архітектури Ренесансу. Унікальним, єдиним у Східній Європі, є внутрішній дворик кам’яниці Корнякта (1580 р., арх. Петро Барбон). Італійське подвір’я, як його називають львів’яни, оточене по периметру відкритими аркадами-лоджіями на всіх трьох поверхах.

Щорічно музей відвідують бл. 400 тис. осіб (найбільше із всіх музеїв Львова та області) — львів’ян і гостей міста, котрі ознайомлюються з його постійними експозиціями і змінними виставками, беруть участь у різноманітних культурно-мистецьких імпрезах, які відбуваються у музеї.

Львівський історичний музей є визнаним науково-методичним центром історичних та краєзнавчих музеїв Західного регіону України. Важливим напрямом у роботі музею є науково-дослідницька та культурно освітня робота.

Музей очолює з 1978 р. Чайковський Богдан Миколайович, заслужений працівник культури України, член Українського Національного комітету Міжнародної ради музеїв (ІСОМ), голова Ради директорів музеїв Львівщини, заступник голови Асоціації музеїв та галерей західного регіону України.

Своє 120-річчя ЛІМ зустрічає зі здобутками в науковій та науково-освітній галузях. До ювілею випущено два чудово ілюстрованих альбоми-каталоги «Львів у графіці» та «Ордени кінця ХVІІІ — середини ХХ ст. з колекцій Львівського історичного музею».

Популяризують і рекламують музейні збірки календарі на 2014-15 роки: «Львівський історичний музей представляє…» та календар присвячений 200-ій річниці з дня народження Т.Г.Шевченка.

Доповнюють атмосферу свята приємні дрібнички: магніти із зображеннями будинків Музею, ручки, блокноти із символікою музею, тощо.

Всі напрацювання Музею до ювілею представлено на спеціальному стенді.

Гостинно запрошуємо львів’ян та гостей міста на наше свято.

e-mаіl: lhm@mail.lviv.ua http:www.lhm.lviv.ua

Достарыңызбен бөлісу: