Задание за анализ на публикациите, които засягат процеса на деинституционализацияжүктеу 35.54 Kb.
Дата16.04.2019
өлшемі35.54 Kb.
түріАнализ
Проект „Завръщане у дома от дома”


Анализ на закриването на домовете за деца в с. Могилино, с. Горна Козница и гр. Тетевен (2012)

Екип: Ноу-хау център за алтернативни грижи за деца, НБУ
Цели на изследването:

1/ Да отговори на въпросите:
 • Кои са уроците от закриване на: Дом за деца и млади хора с умствена изостаналост (ДДМУИ) „Св.Петка” в с. Могилино, Дом за деца с умствена изостаналост /ДДУИ/ в с. Горна Козница и Дом за медико-социална грижа за деца (ДМСГД) в гр. Тетевен?

 • Какво се случва с деца и млади хора, преминали през процеса на деинституционализация (т.е. са преместени от институции в услуги в общността)?

 • Какви са новите потребностите на деца и семейства, които изискват нови услуги?

2/ Да информира проектите по деинституционализация за:
 • подготовката на децата за напускане на домовете;

 • адаптиране на децата в новите услуги;

 • поддържане на качеството на новите услуги в общността.

3/ Да идентифицира и препоръча добри стратегии в процеса на закриване, които биха могли да се използват при закриване на други домове.Методология:

Изследването е качествено. Използваният метод „оценка на позитивните практики” (appreciative inquiry) дава възможност да се изучават успешни подходи и решения в процеса на ДИ.Участници:
Проведени са интервюта с: 138 представители на НПО, централна и местна власт, социални служби и социални услуги, потребители на новата услуга ЦОП, родители, представители на НПО, представители на професионалисти от домове.
Резултати:
Цел 1:

 • Състоянието на децата се подобрява с преместването от домовете. В риск са деца, които са дефинирани като „трудни”, живеят в една услуга и за които се „грижат” хора без подготовка и подкрепа. • Необходими са нови услуги за деца с психичноздравни потребности. Няма услуги за семейства на деца от домове, които дългосрочно да подкрепят възстановяване на връзката между тях и институционализираните им деца. Персоналът, който се грижи за деца от домове, често е оставен без обучение и супервизия.Цел 2:

 • Подготовката за напускане на дома е бавен процес, в който детето трябва да се подготви в съответствие с индивидуалното му развитие. Единствено такава оценка може да препоръча как то ще преживее раздялата и адаптирането към новото място. Връзката с близък на детето възрастен осигурява по-плавен преход. Въпреки това, адаптирането към новата услуга е криза. Детето може да стане агресивно, да престане да спи, както и да се себенаранява. Екипът на новата услуга трябва да има подкрепа в този период под формата на обучение и супервизия. Риск е настаняването на деца на базата на предпочитанията на директора на новата услуга. Интересът на детето е основен приоритет при взимане на решение къде да се премести то. Адаптацията на децата в общността зависи и от местната власт, която подготвя населението за това да посрещне новите си жители.

 • Новите услуги предоставят по-добра грижа от институциите. Персоналът, който работи с деца, живели в домове трябва да е подготвен за това как се работи с деца, прекарали живота си в институция. Това се осигурява чрез дългосрочно обучение и супервизия. Без грижа за персонала децата са в риск от насилие и влошаване на състоянието. В риск е и персонала.

Цел 3 Препоръки:

 • Всяко закриване на дом трябва да бъде планирано в сътрудничество с местни и национални институции и информирано от добра практика на НПО. Необходимо е информиране и ангажиране на общността.

 • Персоналът от институцията трябва има супервизия, обучение и достатъчно време за приспособяване, преди да бъде взето решение за наемането им в новите услуги, което да стане въз основа на прозрачен процес на подбор.

 • Всяко закриване на дом трябва да има свой лидер и екип на проекта. Екипът трябва да има познания за услугите за деца и пряка връзка с отговорни лица от националните органи (ДАЗД и съответните министерства).

 • Всяко закриване на дом трябва да разполага с бюджет, който може да се използва гъвкаво и да се мониторира прозрачно, без излишна бюрократичност.

 • Работата със семейства може да се базира на модела, разработен в Тетевен. Това изисква представителите на ОЗД да са обучени да работят пряко със семействата и да имат време за работа с общността.

 • Да се осигури детско участие като се усвоят умения за това.

 • Да се разработят планове за дългосрочна подкрепа за деца и семейства. В случаите на деца с увреждания, това включва планиране след навършване на 18-годишна възраст.

 • Затварянето на всеки дом да започне с информиране и участие на общността, чрез споразумение със съответните общински органи и кметове.ул. Хан Крум № 38 А, t: +359 2 403 20 30

e: info@knowhowcentre.org, w: http://knowhowcentre.nbu.bg
Достарыңызбен бөлісу:


©kzref.org 2019
әкімшілігінің қараңыз

    Басты бет