1. Өсімдіктердің қай мүшесінде мынадай ұлпалар кездеседі: қабықша



жүктеу 2.93 Mb.
бет1/18
Дата13.12.2017
өлшемі2.93 Mb.
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   18

1. Өсімдіктердің қай мүшесінде мынадай ұлпалар кездеседі: қабықша,

бағаналы, кеуек, өткізгіш, лептесік?

A) Жапырақта.

B) Сабақта.

C) Тамырда.

D) Аталықтарында (тычинки).

E) Гүлде.





2. Ерте көктемде егілетін тұқым-

A) қауын.

B) асқабақ.

C) сұлы.


D) жүгері.

E) қияр.






3. Жүгерінің аталық гүлшоғырының атауы

A) себетгүл.

B) шашақгүл.

C) собықгүл.

D) сыпыртқыгүл.

E) масақгүл.






4. Паразит саңырауқұлақтарға жататындар:

A) майқұлақ.

B) қаракүйе.

C) қайың саңырауқұлағы.

D) түлкіжем.

E) ақ саңырауқұлақ.






5. Судың қалың қабатында жүзіп жүретін ішекқуыстылар-

A) медузалар.

B) қызыл маржандар.

C) риф түзуші маржандар.

D) актиниялар.

E) гидралар.






6. Екі жұп мұртшасы бар (ұзын және қысқа) жәндік

A) кене.

B) шаян.

C) қандала.

D) өрмекші.

E) шыбын.






7. Ең ұсақ қан тамыры:

A) Өкпе венасы (өкпе көктамыры)

B) Артерия (салатамыр)

C) Қолқа


D) Вена (көктамыр)

E) Капилляр (қылтамыр)






8. Тынысалу жүйесіне кіретіндер

A) Ауатамыр, аңқа, көмей, көмекей.

B) Кеңсірік, асқазан, өкпе, кеңірдек, өкпе көпіршегі.

C) Мұрын қуысы, аңқа, кеңірдек, ауатамыр, өкпе.

D) Дыбыс саңылауы, өкпе, кеңірдек, ауатамыр, асқазан.

E) Ауатамыр, өкпе, тіл, кеңірдек, мұрын қуысы.






9. Жердің геологиялық қабығының бір бөлігі - биосфера -

A) сұйық заттардан тұрады.

B) тірі организмдерден тұрады.

C) газтектес заттардан тұрады.

D) топырақтан тұрады.

E) қатты заттардан тұрады.






10. Құстарда болатын айыр сүйек -

A) жауырын.

B) төстік.

C) ұштары біріккен бұғана.

D) қарға сүйек.

E) қырсүйек.






11. Жасушаны зерттейтін ғылым

A) зоология

B) цитология

C) микология

D) эмбриология

E) биология






12. Алкогольдегі зиянды заттың бірі:

A) спирт


B) көміртегі

C) сивуш майы

D) су

E) сутегі






13. Жалпақ бұлшық еттер

A) қолда


B) шайнау

C) кеудеде

D) мойында

E) иықта





14. Бауыр өзегі ... ашылады:

A) ұлтабарға

B) аш ішекке

C) қарынға

D) ұйқы безіне

E) тоқ ішекке






15. Жасушаның негізгі құрылыс материалы болатын органикалық зат:

A) Майлар.

B) Нуклеин қышқылдары.

C) Ақуыздар.

D) Көмірсулар.

E) АТФ.





16. Рибосомалардың құрамындағы зат:

A) а-РНҚ, р-РНҚ

B) ДНҚ

C) РНҚ


D) ақуыздар, РНҚ

E) ДНҚ, РНҚ






17. Ферменттер табиғаты жағынан:

A) ДНҚ.


B) Минералды тұздар.

C) Көмірсулар.

D) Ақуыздар (нәруыздар) .

E) Майлар.






18. Шартәрізді іші қуыс ұрық ... деп аталады.

A) бластула

B) бластомер

C) жұмыртқа жасуша

D) гаструла

E) зигота






19. Қыста сыңар жібек көбелегі -

A) жұмыртқа қалпында қыстайды.

B) қырылады.

C) ересек қалпында қыстайды.

D) қуыршақ қалпында қыстайды.

E) дернәсіл қалпында қыстайды.






20. Микроскоптың үлкейтетін екі шынысы бар бөлімі:

A) Штатив

B) Айна

C) Окуляр



D) Тубус

E) Объектив






21. Ұрықтанған тұқымбастамадан дамиды.

A) Тұқым


B) Тозаң

C) Аналық

D) Жеміс

E) Аталық






22. Жалпақ құрттарға қандай белгілер тән?

A) Жасыл бездің болуы.

B) Паренхима.

C) Радиальді симметрия.

D) Аналь тесігі.

E) Қан айналым жүйесі.






23. Жануарлар селекциясында депрессияға ұшырататын әдістер:

A) Жақын, туыстар арасындағы сұрыптау.

B) Жеке сұрыптау.

C) Жаппай сұрыптау.

D) Тұқымаралық сұрыптау.

E) Әріден будандастыру.






24. Эритроциттер мен сперматозоид құрылысын 1683 ж. жан – жақты зерттеген.

A) К. Линней

B) Шлейден

C) Ж.Б. Ламарк

D) А. Левенгук

E) Р. Рук






25. Табиғатта түрдің тіршілік ету ареалын анықтау критериі.

A) Генетикалық - физиологиялық.

B) Географиялық - экологиялық.

C) Экологиялық - физиологиялық.

D) Физиологиялық - систематикалық.

E) Морфологиялық - анатомиялық.



















































































1A

2C

3D

4B

5A

6B

7E

8C

9B

10C

11B

12C

13C

14A

15C

16D

17D

18A

19A

20C

21A

22B

23A

24D

25B




1. Фотосинтез процесінің нәтижесінде түзілетін зат:

A) Ақуыз.

B) Минералды тұздар.

C) Май.


D) Дәрумендер.

E) Глюкоза.



2. Жылу сүйгіш өсімдік-

A) Қауын.

B) Бұршақ.

C) Бидай.

D) Қара бидай.

E) Сәбіз.



3. Сыртқы түріне қарап итмұрынның қорғаныштық қасиетін қандай белгілерінен ажыратуға болады?

A) Өте биік болып өсуінен.

B) Айқын түсті “жемісінен”.

C) Гүлдерінің жағымды хош иісінен.

D) Өте өткір тікенектерінен.

E) Гүлдерінің айқын түсінен.



4. Қына денесінде саңырауқұлақ

A) Органикалық зат түзеді.

B) Су және онда еріген минералды тұздарды сіңіреді.

C) Спора түзуге қатысады.

D) Ерекше қышқыл бөледі.

E) Өскен жеріне бекініп тұруына көмектеседі.



5. Көпаяқты маржандардың (кораллдар) тіршілік ортасы

A) Теңіз суында.

B) Тұщы суда.

C) Өзендерде, ағынды тоғандарда.

D) Топырақта.

E) Ағынсыз тоғандарда.



6. Көбелектердің дернәсілінің атауы:

A) Жұлдызқұрт.

B) Қуыршақ.

C) Имаго.

D) Личинка.

E) Нимфа.



7. Қанның құрамына кіретін жасушалар

A) Остеоциттер (сүйекі жасушалар).

B) Лейкоциттер.

C) Ет жасушалары.

D) Hейрондар.

E) Эпителий жасушалары.



8. Сыртқы секреция безін атаңыз:

A) Қалқанша без.

B) Бүйрек үсті безі.

C) Тер безі.

D) Эпифиз.

E) Қосалқы без (гипофиз).



9. Жердің ауа қабаты аталады:

A) Тропосфера.

B) Стратосфера.

C) Атмосфера.

D) Гидросфера.

E) Литосфера.



10. Тұқымдары өздігінен таралатын өсімдік:

A) Долана

B) Терек

C) Шоңайна

D) Бөрібұршақ

E) Тұңғиық



11. Тарихи кезеңдерде тарпанның таралған аймақтары:

A) Еуропа мен Батыс Қазақстан.

B) Орта Азияның таулы аудандары.

C) Үндістанда.

D) Қытайда.

E) Монғолия шөлі.



12. Адам жасушаның негізгі органоиды

A) қабықша

B) пластид

C) цитоплазма

D) вакуоль

E) ядро


13. Омыртқа жотасының өзегінде орналасқан жүйке жүйесінің бөлімі

A) жұлын

B) жүйке түйіндері

C) жүйке

D) ми

E) нейрон



14. Табан ортасы түсіңкі, дөңес болатын ауру

A) сымбаттылық

B) жалпақтабандылық

C) шаршағандық

D) қажығандық

E) семіргендік



15. Өкпе көпіршіктері -

A) қылтамырлар.

B) кеңірдектің жалғасы.

C) өкпенің сыртқы жылтыр, тегіс қабықшасы.

D) көкірек қуысының ішкі қабырғасы.

E) ауаға толы ауатамыр ұштары.



16. Ауызда астың құрамындағы заттардың ферменттің әсерінен ыдырайтындары:

A) Ақуыздар.

B) Көмірсулар.

C) Майлар.

D) Минерал тұздар.

E) Су.


17. Нуклеин қышқылдарының атқаратын қызметі:

A) Энергетикалық.

B) Катализдік.

C) Құрылыстық.

D) Ақпараттық.

E) Қорғаныштық.



18. Биосинтез

A) органикалық қосылыстардың ыдырауы.

B) жасушаның мөлшері мен салмағының артуы.

C) жасушаның бөліну арқылы екіге бөлініп, өзін-өзі өндіруі.

D) ортаның физикалық, химиялық өзгерістеріне жауап беру қабілеті.

E) жай заттардың қосылып, ақуыз, май, көмірсудың түзілуі.



19. Көпшілік ағзаларға тән маусымдық өзгерістің негізгі себептері:

A) ылғалдылық

B) күннің ұзаруы

C) орта жағдайы

D) қорек

E) температура



20. Гүлдің ең негізгі бөлімдері:

A) күлтежапырақшалар

B) гүлсағақ және гүлтабан

C) тостағанша жапырақша

D) аналық және аталық

E) аналық мойны және аналық аузы



21. Жалпақ құрттардың ішіндегі құрылысы едәуір күрделісі-

A) сорғыштар.

B) буылтық құрттар.

C) жұмыр құрттар.

D) таспа құрттар.

E) кірпікшелі құрттар.



22. Митоздың метафаза кезеңінде:

A) хромосомалар ширатылады, қысқарады, жуандайды.

B) хромосомалар шүйке жіпшелерінің әсерімен (көмегімен) полюстерге қарай ажырайды.

C) хромосомалар экваторға жинақталады, бөліну шүйкесі түзіледі.

D) бөліну шүйкесі жойылады, хромосомалар тарқатылып, ядро қабықшасы түзіледі, екі жас жасуша пайда болады.

E) ДНК синтезделіп молекула екі еселенеді.



23. Дигибридті будандастырудағы F ұрпақта фенотипі төрт түрлі генотипті көрініс береді:

A) 3:1


B) 1:1

C) 9:3:3:1

D) 1:2:1

E) 3:2:1


24. Тіршілік үшін түраралық күрес дегеніміз-

A) қайшылықпен өтетін күрес.

B) жеке даралар арасындағы бәсекелестік.

C) қоршаған ортамен күрес.

D) әр түрге жататын даралар арасындағы күрес.

E) бір түрлер арасындағы күрес.



25. Жануарлардың дене пішіні мен түсі қоршаған ортаның заттарымен

сәйкес келетін бейімделушілік:

A) Жасырынғыш.

B) Айбарланғыш.

C) Қорғаныш (мимикрия).

D) Сақтандырғыш.



E) Бүркеніш.
















































































E

A

D

B

A

A

B

C

C

D

A

E

A

B

E

B

D

E

B

D

E

C

C

D

A

Каталог: kopilka -> uploaded files
uploaded files -> Сабақтың тақырыбы:: § 41. Тынысалудың маңызы. Тыныс алу мүшелері Сабатың мақсаты: : Білімділік
uploaded files -> Сабақтың тақырыбы: Ана тілінің қызметі Сабақтың мақсаты: Білімділік
uploaded files -> Сабақ Тақырыбы: «Кеңсе тауарлар дүкенінде»
uploaded files -> Сабақтағы тақырыпты толық қамтитын, әр түрлі деңгейдегі есептерді шығара білу іскерлігі, оқытудың дәстүрлі және ғылыми жетілдірілген
uploaded files -> Сабақтың тақырыбы: «Иықты киімдер, оның түрлері»
uploaded files -> Мамандыќќа баулу курсы
uploaded files -> Сабақтың тақырыбы: Суретті басуға дайындау
uploaded files -> Сабақтың мақсаты: «Қазақстан тарихы бойынша әңгімелер»
uploaded files -> Сабақ түрі: лекция сабақ Сабақ типі: аралас сабақ Технология: деңгейлеп саралап оқыту


Достарыңызбен бөлісу:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   18


©kzref.org 2019
әкімшілігінің қараңыз

    Басты бет