19 май – Европейски ден за борба със затлъстяванетоДата07.09.2018
өлшемі98 Kb.
#43854

19 май – Европейски ден за борба със затлъстяването


Кампания  за отбелязване "Европейски ден за борба със затлъстяването" e проведена за първи път през 2009 г. от Националния форум за борба със затлъстяването във Великобритания и Белгийската асоциация на пациентите със затлъстяване. Основателите са убедени, че непрекъснато се увеличава броят на хората с наднормено тегло и затлъстяване в цяла Европа. Целта на кампанията е да помогне на хората с този проблем да отслабнат и намалят част от теглото си, като по този начин намалят риска за себе си от сърдечно-съдови заболявания, ортопедични заболявания, заболявания, свързани с обмяната на веществата, като подобрят качеството си на живот.

 Акцентът, поставен от Европейския съюз и националните правителства, е главно върху храненето и физическата активност, тъй като през последните години затлъстяването се превръща в епидемия не само сред възрастното население, но и сред децата в Европа. Според данни на Световната здравна организация в повечето европейски държави между 30 и 80 % от хората над 18 години са с наднормено тегло. Средно 20 % от децата са с наднормено тегло, като ¼ от тях със затлъстяване, което означава, че 14 милиона деца са със свръхтегло и 3 милиона със затлъстяване. В България два милиона от възрастното население е със свръхтегло, а един милион от тях със затлъстяване. При децата 200 000 са със свръхтегло и 67 000 от тях са със затлъстяване.

 В България европейската инициатива обединява специалистите по хранене и медицинските специалисти, пациентските общности и редица организации в усилията за ограничаване на наднорменото тегло и затлъстяването, в подкрепа на хората с този проблем. Сред препоръките за хранене на децата от 3 до 7 г. са ограничаването на сол и захарни продукти, на безалкохолни напитки, а в менюто им да бъдат включени ежедневен прием на плодове и зеленчуци, зърнени храни и картофи.

На децата трябва да бъде осигуряван и достатъчен прием на вода. Подобни са препоръките и за възрастните хора: ежедневна консумация на над 400 гр. разнообразни плодове и зеленчуци, повече прием на нетлъсти меса и риба и ограничаване приема на сол и мазнини. Изключително важно е да се знае, че профилактиката на затлъстяването започва още в детския и юношеския период, като важна роля тук играят както семейството, така и медицинските специалисти и учителите - за изграждане и затвърждаване на навици за здравословен начин на живот,  здравословно хранене и физическа активност и спорт.Какво представлява затлъстяването?

Затлъстяването може да бъде дефинирано като увеличаване на телесното тегло, изразено в абнормно отлагане на триглицериди в мастните депа с подчертано отрицателен ефект върху организма. Тъй като прецизното измерване на количеството мастна тъкан в тялото изисква провеждането на скъпи и трудно достъпни изследвания, в здравната практика е въведен единен метод за определяне степента на затлъстяване – т.нар. индекс на телесната маса (ИТМ). Описан през далечната 1896 г. от A. Quételet, ИТМ представлява отношението между телесното тегло в килограми и ръста в метри на квадрат (ИТМ = кг/м2).

През 1997 г. Световната здравна организация (СЗО) приема стандарт за класификация на телесното тегло според ИТМ. Този индекс обаче не дава никаква информация относно количеството мастна тъкан и което е по-важно, къде е локализирана тя в тялото. Регионалното разпределение на мастната тъкан е изключително важен аспект на затлъстяването, определящ честотата и тежестта на проявление на съпътстващи заболявания. Натрупването на мастна тъкан в абдоминалната област, известно като андроидно (централно, от мъжки тип) затлъстяване, е свързано със значително повишен здравословен риск в сравнение с геноидното (крушовидно, от женски тип) затлъстяване. Поради тази причина определянето на ИТМ най-често се съпровожда от измерване обиколката на талията. Установено е, че ИТМ ≥ 25 кг/м2, съчетан с обиколка на талията ≥ 102 см при мъжете и ≥ 88 см при жените, драстично увеличава вероятността за развитие на усложнения като: артериална хипертония, дислипидемия (нарушен липиден профил на кръвта), атеросклероза, инсулинова резистентност, захарен диабет тип 2, мозъчен инсулт и инфаркт на миокарда.

Какво предизвиква развитието на затлъстяване?

Затлъстяването е метаболитно нарушение с хроничен характер, резултат от сложни взаимодействия между ендогенни фактори (генетични особености, хормонален баланс) и външната среда. Като основна причина за развитието му се приема продължителното поддържане на положителен енергиен баланс вследствие на повишен енергиен прием (приемане с храната на повече калории, отколкото е необходимо на организма), понижен енергоразход, ниска двигателна активност или комбинация. Тъй като основният източник на енергия за човешкия организъм са хранителните вещества, а енергоразходът се свързва предимно с физическа активност, нека разгледаме тези фактори малко по-подробно.

Значението на физическата активност

Непрекъснатият икономически растеж, бурните темпове на индустриализация и урбанизация са свели до минимум необходимостта от извършване на дейности, изискващи физически усилия. Ако нашите деди са получавали възнаграждение за извършване на физически труд, ние трябва да си плащаме, за да посещаваме модерните фитнес зали и спортни съоръжения и да се упражняваме. Движението е задължително условие за поддържане нормалната структура и функциите на почти всички системи и органи в нашето тяло и е логично липсата му да предизвиква патологични изменения в тях.

Множество епидемиологични изследвания са показали, че заседналият начин на живот се асоциира с увеличена честота на метаболитните нарушения и в частност на наднорменото тегло и затлъстяването. Интересен е фактът, че връзката понижена физическа активност - затлъстяване е двупосочна, т.е. липсата на движение води до покачване на телесното тегло, а хората с наднормено тегло по-трудно биват насърчавани да започнат физически занимания. По този начин натрупването на излишни килограми се задълбочава и води до образуването на своеобразен порочен кръг.

Въпросът дали повишеният енергиен прием или понижената физическа активност е първопричината за наблюдавания бум в разпространението на затлъстяването в наши дни, все още остава без отговор. Счита се, че прехранването има по-голяма "тежест", защото чрез него можем по-лесно да предизвикаме положителен енергиен баланс, отколкото да го компенсираме с физическа активност. Както обаче вече беше споменато, затлъстяването е следствие на сложни взаимодействия между вътрешни и външни фактори. 

Защо затлъстяването е толкова значимо заболяване?

Социалната значимост на затлъстяването е предопределена не само от застрашителните пропорции, които то достига сред световното население, а и от здравните рискове, които крие. Безспорно доказана е връзката между наднорменото тегло, затлъстяването и преждевременната смъртност. Освен това затлъстяването е водещ етиологичен фактор в патогенезата на огромен брой заболявания, които засягат икономически активното население на планетата и водят до инвалидизация и загуба на трудоспособност. По официални данни около 7% от общите здравни разходи на някои развити страни са предназначени за лечение на последиците от затлъстяването. В действителност тази цифра може да е в пъти по-висока. 

Затлъстяването е хронично метаболитно нарушение с изключително сериозни здравни последици, чиято честота достига епидемиологични пропорции в наши дни. Въпреки че до определена степен развитието му е генетично детерминирано, основно място в неговата етиология заемат поведенческите фактори, по-специално хранителните навици и двигателната активност. Затова дали ще сме с наднормено тегло, или ще сме затлъстели зависи преди всичко от самите нас, другото са само оправдания. 


Достарыңызбен бөлісу:
©kzref.org 2022
әкімшілігінің қараңыз

    Басты бет