Бюст-паметниците на профДата14.11.2018
өлшемі32 Kb.
#54277
түріЗакон

Бюст-паметниците на проф. Марин Дринов и на Нешо Бончев
През 1920 г. министърът на народното просвещение в правителството на БЗНС Стоян Омарчевски внася в Народното събрание законопроект, който наскоро след това е гласуван и става закон, за увековечаване паметта на именити българи:

„чл.1. Бюстовете на българи с установени заслуги към родината от Възраждането до наши дни да се изработят на конкурс от български ваятели и преведени в мрамор или отляти в бронз, да се поставят по главната алея на Борисовата градина в София.

Чл. 2. При Министерството на просвещението се изгражда петчленен комитет.

Чл. 3. Нужните за това народополезно начинание суми ще се предвиждат последователно в годишните бюджети на Министерството на народното просевщение.”

Опирайки се на този закон, още през първата година от своето създаване Комитетът „Бележити панагюрци и Панагюрско” се заема с изработването на бюст-паметник на проф. Марин Дринов и го поръчва на един от най-именитите скулптори по това време – Иван Лазаров. В края на 1934 г. паметникът е готов и е приет от Комитета със специален протокол, в който се казва: „Проф. Иван Лазаров... е синтезирал изражението на имслителя с пълна художествена прилика, с изящна изработка.”

Освещаването на бюста-паметник на проф. Марин Дринов в Борисовата градина в София става на 30 май 1936 г. На тържеството говори панагюрецът Недьо Горинов. На другия ден, 31 май, след поклонението на гроба на Марин Дринов в Софийските гробища, в черквата „Света София” е отслужена литургия, на която присъства цар Борис ІІІ. След това едно внушително шествие, водено от военна музика и духовите музики на шест столични гимназии, се отправя от църквата до Борисовата градина. Пред бюста на проф. Дринов е извършен молебен от архимандрит д-р Йосиф с участието на студентски хор. Сред присъстващите официални гости са скулпторът проф. Иван Лазаров и пълномощните министри на Чехословакия д-р Макс и на Съветския съюз – Фьодор Разколников. Речи произнасят архимандрит д-р Йосиф, председателят на Комитета „Бележити панагюрци и Панагюрско” Деян Деянов, Петър Ников, Стоян Костурков, кметът на София инж. Иван Иванов. От името на Панагюрската община приветствие поднася помощник-кметът Никола Бакърджиев, а от роднините на Марин Дринов – синът на брат му Найден Дринов – Марин Дринов. Приветствие поднася и кметът на с. Дриново, придружен от един старец, който разказва за участието си в депутацията, отишла в Харков, за да моли проф. Дринов да разреши селото им да носи неговото име.Направена е втора отливка от бюста на Марин Дринов и паметникът е поставен на централния площад „Бенковски” пред Театър-паметник-музей „20 април 1876 г.” в гр. Панагюрище. Освещаването му е извършено в началото на м. юли 1937 г. в тържествена обстановка и в присъствието на много гости от София и другаде, сред които е ген. Пеев – началник-щаб на армията, като личен представител на цар Борис ІІІ. След отслужването на литургия в църквата „Света Богородица” паметникът тържествено е осветен. Вдъхновена реч произнася Стоян Костурков, който предава бюста от името на Комитета „Бележити панагюрци и Панагюрско” на кмета на града Стоян Чолаков. Внушително шествие, въпреки проливния дъжд, се отправя на поклонение пред родната къща на проф. Марин Дринов, а след това войсковите части, пристигнали специално за случая, преминават в церемониален марш на централния площад. По-късно паметникът е преместен в градския парк.
На 15 януари 1939 г. Комитетът „Бележити панагюрци и Панагюрско” с учаситето на Министерството на народното просвещение, Българска академия на науките, Панагюрската община и Панагюрското благотворително дружество „Оборище” организира в София голямо тържество по случай 100-годишинната от рождението на Нешо Бончев. В чест на юбилея са предвидени и се осъществяват още три значими намерения на Комитета – излиза сборник със статии от български литератори „Нешо Бончев – животопис и преценка за дейността му” и книгата „Нешо Бончев. Съчинения. Т.І”. В годината на юбилея Комитетът не успява да реализира най-значимата си идея – изработването на бюст-паметник, поради липсата на достатъчно средства. Но през месец май 1940 г. от страниците на вестник „Оборище” Комитетът „Бележити панагюрци и Пангюрско” призовава всички, до които са изпратени изданията, да се отчетат, за да бъдат включени средствата в сумата, необходима за бюста-паметник на Нешо Бончев. Панагюрският вестник редовно информира за развитието на подедото дело. В броя от 1 юни с. Г. е поместено съобщение, че изработването на бюста е възложено на скулптора Мина Иванов и гипсовата работа вече е към своя край, а в средата на юни ще се пристъпи към отливането на бюста от бронз. В информацията се посочва още, че бюстът-паметник ще бъде изработен в 2 броя – единият ще бъде поставен в Борисовата градина в София, а другият – в Панагюрище. В средата на м. август двете бронзови отливки са готови и предадени на Комитета. В средата на м. декември 1940 г. в. „Оборище” пише: „Бюстът на Нешо Бончев е готов и ако гранитният пиедестал, който се работи усилено, бъде готов до края на месеца, бюст-паметникът ще бъде открит вероятно на 15 януари 1941 г., на която дата се пада рожденият ден на Бончева. Вторият брой от бюста е също излят и ще бъде изпратен в Панагюрище, където ще се изгради втори бюст-паметник на големия наш съгражданин.”

Бюст-паметникът на Нешо Бончев е поставен в градския парк на Панагюрище до бюст-паметника на проф. Марин Дринов. През 90-те години бюстовете са откраднати. През миналата година в чест на 170-годишнината от рождението на проф. Марин Дринов Община Панагюрище поръча изработката на нов бюст на скулптора Делчо Пъков и паметникът бе открит тържествено на 20 октомври по време на националното честване на юбилея в присъствието на председателя на БАН акад. Никола Съботинов, заместник-министъра на културата Надежда Захариева, заместник-министъра на образованието Кирчо Атанасов, ректора на Харковския национален университет Вил Бакиров, видни учени и общественици, много гости от страната, от Русия и Украйна. Най-специалните гости за Дриновските празници в Панагюрище бяха правнуците на проф. Марин Дринов – Евгений Александрович Дринов и Владимир Александрович Сафронов. Бюстът на Нешо Бончев бе открит от Община Панагюрище и възстановен. Официалното откриване на паметника се състоя на 14 януари 2009 г., с което кметът на общината Георги Гергинеков даде старт на тържествата, посветени на 170-годишнината от рождението на Нешо Бончев.


Достарыңызбен бөлісу:
©kzref.org 2022
әкімшілігінің қараңыз

    Басты бет