Жұмыс бағдарламасы пән: Денсаулық жағдайын бағалау Пән коды: djb 3221 Мамандық: 051101 «Мейірбике ісі»



жүктеу 2.45 Mb.
бет5/12
Дата21.04.2019
өлшемі2.45 Mb.
түріЖұмыс бағдарламасы
1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   12

Ситуациялық мәселер:


Мәселе 1

Әйел ювенильді қан кету бойынша дәрігерге келген. ОК қөмегімен гормональді гемостаз жүргізілді. Етеккірдің 5-ші күні УДЗ кезінде эндометрийдің қалындығы 10 мм. Қан кету рецидивінің болмауы үшін не істейсіз?

Жауабы:

а) келесі менструацияны утеротоникалық дәрі дәрмектермен қадағалаймыз

б) циклдің 10 - шы күнінен 25 –ші күніне дейін гестагендер тағайындау қажет

в) циклдың 5-ші қүнінен бастап фемостон 1/10 тағайындау қажет

г) КОК -тар контрацептикалық схема бойынша

д) КОК - тар циклдің II фазасында



Мәселе 2

Әйел жедел жәрдем көлігімен ауру ханаға келіп түсті ,шағымдары:ішінің төменгі бөлігінде ауырсыну.Соңғы 3 күн бойы осы шағымдар оны мазалап жатқанын айтты.Аналгетиктер және спазмолитиктер эффект бермеген.Етеккірі 12 жастан, ай сайын,3 күннен.Алғашқы жарты жылда ауырсыну болмаған,бірақ уақыт өткен сайын ауырсыну күшейген.Анамнезінен: оң бүйрегінің созылмалы пиелонефриті бар. Тексеру: УДЗ – дажатырдың сол жағында сұйықтықпен толтырылған, өлшемі 8х6х8 см құқуыс бар.Жатыр - 5,0х2,6х4,8 см. Оң аналық безі - өзгеріссіз, сол аналық безі анық көрінбейді. Диагноз?

Жауабы:


  1. Біріншілік альгоменорея

б) жатырдың қосарлануы

в) сыртқы генитальді эндомериоз

г)сол аналық безінің кистасы

д) гартнеров жолының кистасы



ОҢТҮСТІК ҚАЗАҚСТАН МЕМЛЕКЕТТІК ФАРМАЦЕВТИКА АКАДЕМИЯСЫ
МЕЙІРБИКЕ ІСІ КАФЕДРАСЫ АНЕСТЕЗИОЛОГИЯ

ЖӘНЕ РЕАНИМАТОЛОГИЯ КУРСЫМЕН
Мамандығы : 051101 «Мейірбике ісі»

Пәні : Денсаулық жағдайын бағалау

Пәннің коды: DJB 3221

Курсы : 3

КРЕДИТ № 2

СТУДЕНТТІҢ ӨЗІНДІК ЖҰМЫСЫНА

АРНАЛҒАН ӘДІСТЕМЕЛІК ӨҢДЕУ ҚҰРЫЛЫМЫ.

Шымкент -2013

Кафедра мәжілісінде талқыланды.


хаттама № ____«_____»______ 2013ж.

Кафедра меңгерушісі, м.ғ.к., доцент Әлдешев А.Ә.



1. Тақырыбы: Перинатальдық және нәрестелік шақтың жағдайын бағалау. Репродуктивті жүйенің құрылымы мен функциясы.

2. Мақсаты: Студенттерді әйелдің репродуктивті жүйесінің құрылымы және функциясымен таныстыру.

Жаңа туылған бала – ересек адамның кішіреймеген көшірмесі, ол өзін емізулі және ересек балалардан ажырататын анатомиялық-физиологиялық қасиеттерімен ерекшеленеді. Сондықтан осы даму нормаларын білу қажет.



3. Тапсырма:

  • СӨЖ тақырыбына сәйкес келетін мәліметтерді тиісті әдебиеттен жинау

(каталогтармен, журналдармен, монографиялармен,оқулықтармен жұмыс істеу);

  • Конспект жазу, реферат немесе презентация жасау, олар бойынша көрнекі құрал дайындау;

  • Тест және ситуациялық есептер шешу;

  • өз бетінше 2 ситуациялық мәселелер және 5 тест құрастыру;

4. Орындау түрі:

- презентация

- реферат

- буклет


- есеп

- курстасы орныдаған СӨЖ қиылыс пекір беру



5. Орындау критерилері:

1) Дайын реферат сабақ тақырыбы бойынша жан – жақты қамтылған ақпаратты қамту және онда тақырып бойынша өз көрінісі, пікір және мәселелері айқындалған болу қажет.

2) Тақырып бойынша презентация қысқа, көрнекті және мазмұны мәнді болуы керек.

3) ЕПҰ – ды көріп келгеннен кейін есеп тапсыру, оны іс – жүзіне асыру, анықталған мәселелерді шешу бойынша студенттің өз пікірі болу қажет.

4) Әдістемелік нұсқаулардағы тест және ситуациялық есептерді дұрыс шеше білу керек.

5) Өздігінен тест және ситуациялық есептерді құрастыру.

6) СӨЖ тақырыбына рецензия беру. Егерде студент 1-3 пунктан және 4-6 пунктан

1 пункт орындаса, онда өзіндік жұмысы орындалды деп есептеледі.



6. Тапсыру мерзімдері: Тақырыптың жоспар бойынша 9 – ші практикалық сабақтан кешіктірмеуі қажет.

7. Бағалау критерилері: 23.04.2010ж. ОҚМФА – ның әдістемелік кеңесінде бекітілген студенттердін білімін бағалау ережелер мен критерийлері бойынша 100 балды – жүйемен бағаланады:

- «өте жақсы» баға студенттің сабақ тақырыбын толық меңгергенін көрсетеді, ешқандай қателік жібермегенін, тапсырманы өз уақытында орындағанын және тапсырманы тапсыру барысында ой - өрісін жоғары деңгейде көрсеткенін, қосымша әдебиеттерді мерзімінде және өз бетінше қолдана алған, бағдарламадағы материалды өз бетінше жүйелендіре алғанын білдіреді.

  • «жақсы» баға студенттің сабақ тақырыбын 75 % төмен емес деңгейде меңгергенін көрсетеді, жауап беру кезінде дөрекі қателіктерді жібермегенін, берілген тапсырманы өз уақытында орындағанын және принципиальді емес ескертулерсіз тапсырғанын білдіреді. Оқытушының нұсқауы бойынша қосымша әдебиеттерді қолданғанын, принципиальді емес дәлсіздіктерді немесе принципиальді қателіктерді жібергенін және ол қателіктерді өзі дұрыстағанын білдіреді. Бағдарламадағы материалды оқытушының көмегімен жүйелендіре алғанын білдіреді.

  • «қанағаттанарлық» баға студенттің сабақ тақырыбын 50 % төмен емес деңгейде меңгергенін көрсетеді, тапсырманы орындау барысында оқытушының көмегін мұқтажданғанын, тапсырманы орындап өз мерзімінде тапсырғанын білдіреді. Жауап беру кезінде принципиальді емес қателіктерді және дәлсіздіктерді жібергенін, белсенділік танытпағанын, оқытушы көрсеткен оқу әдебиеті мен ғана шектелгенін және материалды жүйелендіруде қиындықтарды сезінгенін білдіреді.

  • «қанағаттанарлықсыз» баға студенттің сабақ тақырыбын 50 % төмен деңгейде меңгергенін көрсетеді, тақырыпты меңгеру барысында өз білімі бойынша туындаған мәселелерді анықтағанын, қойылған сұрақтарға жауап беру мерзімінде принципиальді қателіктерді жібергенін, өз бетінше орындауға берілген тапсырманы орындамағанын, өз уақытында тапсырмағандығын және әдістемелік нұсқауда көрсетілген негізгі әдебиеттердің барлығыменен таныспағандығын білдіреді.

  1. Әдебиеттер:

Негізгі

1.В.Р.Вебер, Г.И. Чуваков, В.А. Лапотников “Основы сестринского дела ” М.М 2001 ж .

2.Т. П. Обуховец “Сестринское дело практикум”М. 2002ж.

3.Т. С. Щербакова”Справочник сестринского дела”М.2003ж.

4.В. А. Лебедь, А.В.Вязмитина, В.Н.Дунайцева, Е.А.Овчарова

"Сборник задач и тестов для студентов мед колледжей". Феникс 2003.г.

5.С.А.Мухин, И.И.Тарновская "Общий уход за больными" М.М.1989.г.

6.Н.А.Мухин, В.С.Моисеев "Основы клинической диагностики внутренних болезней". М.1997.г.



Қосымша

1.В.В.Мурашко, Е.Г.Шуганов, А.В.Пащенко."Общий уход за больными" М.М.1989.г.

2.А.Л.Гребенев, А.Щептулин. "Основы общего ухода за больными". М.М.1991.г.

3.Ю.Ф.Паутник. "Элементы общего ухода за больными".М.М.1988.г.

4.С.А.Мухина, И.И.Тарновская."Общий уход за больными".М.М.1991.г.(для мед училищ)

5.В.П.Соколов."Сестринское дело". Самара. 2000.г.

6.С.В.Кузнецов."Сестринское дело". Ростов.2002.г.

7.Ю.Ю.Елисеева . "Справочник медицинской сестры". Изд-во Эксмо,2003.г.



  1. Бақылау:

Тесттер:

Жаңа туылған нәрестелік кезең нәрестенің туылғаннан кейінгі алғашқы ..... өмір сүруі уақыты.

А) 8-9 апта

Б) 2-3 ай

В) 12 ай

Г) 5-6 апта

Д) 3-4 апта

Ответ: Д


2. Жаңа туылған дені сау нәрестенің дене салмағы:

А) 800-500г

Б) 3400-3600г

В) 6000-7000г

Г) 1500-2000г

Д) 1000-1500г

Ответ: Б

3. Жаңа туылған нәрестенің бойының ұзындығы.

А) 48-52см

Б) 35-39см

В) 24-30см

Г) 20-18см

Д) 60-64см

Ответ: А


4. Жаңа туылған дені сау нәрестенің тыныс алу жиілігі.

А) 10-15 минутына

Б) 20-30 минутына

В) 100-120 минутына

Г) 40-60 минутына

Д) 70-80 минутына

Ответ: Г

5. Жаңа туылған дені сау нәрестенің тамыр соғу жиілігі.

А) 50-70 минутына

Б) 90-100 минутына

В) 140-160 минутына

Г) 18-20 минутына

Д) 280-340 минутына

Ответ: В


6. Дені сау жаңа туылған нәрестенің белгілері, мынадан басқа:

А) бассүйегі жұмсақ, еңбектері қатпаған

Б) үлкен еңбектің өлшемі 1,5х1,5см

В) бассүйектің бет бөлігі ми бөлігіне қарағанда кіші болып келеді.

Г) кіндігі қылыш тәрізді өсіндімен шаттың ортасында орналасқан

Д) ұл балаларда аталық бездері енқалтада орналасқан, қыздарда үлкен жыныстық еріндері кіші жыныстық еріндерін жауып тұрады.

Ответ: А

7. Жаңа туылған дені сау нәрестенің денесінің салмағының физиологиялық өзгерісі .... құрайды.

А) дене салмағының 10-15%

Б) дене салмағының 5-7%

В) дене салмағының 20-30%

Г) дене салмағының 40-50%

Д) дене салмағының 60-70%

Ответ: Б


8. Жаңа туылған нәрестенің денесінде сужауыр пайда болу себебі.

А) күнделікті шомылдыру

Б) емшекпен емізбеу

В) жаңа туылған нәрестенің жаялықтарын жиі ауыстыру.

Г) тері күтімінің дефектісі

Д) кіндік жарасының кеш бітелуі

Ответ: Г

9. Жаңа туылған дені сау нәрестенің шартсыз рефлекстері, мынадан басқа:

А) баланың емізу уақытынсына қарай оянуы

Б) емуі


В) жұту

Г) ұстап қалу

Д) көзді ашып жұму

Ответ: А


10. Қай жаста көз жас бездері сұйықтық бөліп шығарады.?

А) 2 апта

Б) 5-6 күн

В) 2 соң


Г) 30 күн

Д) өмір сүрудің алғашқы сағаттары

Ответ: В
11. әйелдердің ең жоғарғы репродуктивті жүйесіне жатады... .

А) экстрагипоталамикалық құрылымдар

Б) гипоталамус

В) жұмыртқалар

Г) гипофиз

Д) жатыр


12. әйелдердің ең төменгі репродуктивті жүйесіне жатады... .

А) жатыр


Б) экстрагипоталамикалық құрылымдар

В) гипофиз

Г) гипоталамус

Д) жұмыртқалар

13. жұмыртқада жыныстық гормон ... өндіріледі.

А) эстроген, андроген, прогестерон

Б) гонадотропинрилизинг-гормон, окситоцин

В) лютеиндеуші, фолликулостимуляциялаушы, пролактин

Г) кортизол, катехоламин, альдостерон, андроген

Д) адреналин, норадреналин, дофамин

14. қыз балаларда кездесетін, емдеуді керек етпейтін жағдай

А) қынаптан шырышты бөліндер болуы

Б) көлемі үлкейген клитор

В) жыныс еріндерінің жабысуы

Г) уретраның төмен түсуі

Д) анус эктопиясы

15. жүкті әйелдерді бақылау мәліметтерін енгізеді … .

А) жеке картаға

Б) ауру тарихына

В) босану тарихына

Г) амбулаторлы картаға

Д) статистикалы картаға

16. босанудан алдыңғы патронаж атқарылады… .

А) жүктілік кезінде

Б) босанудан кейін

В) гинекологиялық ауруларда

Г) аборттан кейін

Д) босану кезінде

17. біріншілік дәрігерге дейінгі акушер-гинекологиялық көмек көрсетіледі:

А) фельдшер-акушерлік пунктте

Б) жанұялық дәрігерлік амбулаторияда

В) әйелдер консультациясында

Г) перзентханада

Д) "неке және жанұя" консультациясында

18. Дені сау әйелдерде профилактикалық қарауды жылына ... рет қарау керек.

А) 1


Б) 4

В) 6


Г) 2

Д) 3


19. салыстырмалы дені сау әйелдерде профилактикалық қарауды жылына ... реттен кем қарау керек.

А) 2


Б) 3

В) 4


Г) 5

Д) 6


20. әйелдердің репродуктивті денсаулығы байланысты ...

А) физикалық, психикалық денсаулығына, материальды жағдайына

Б) тек психикалық денсаулығына

В) тек физикалық денсаулығына

Г) күйеуінің денсаулығына

Д) тек материальды жағдайына



Ситуациялық мәселелер

Мәселе №1. Туу залында физиологиялық жолмен әйел босанды.Баланың жынысы - ұлбала ,салмағы - 3400г, бойы 56см,сол мезгілде жылады. Апгар шкаласы бойынша 9-10 балл.Сұрақ: 1.Осы көрсеткіштерге қарай бала жүктіліктің қай аптасында туылды?

2.Нәрестенің қай белгілеріне қарай оның жетіліп туылғандығын білуге болады?



Жауабы 1.Көп жағдайда анықтауға болады,егер балада құрсақішілік гипотрофия болмаса.

2.Құлақ саңылауларының ,табандағы қыртыстар бойынша,жыныс мүшелерінің дамуына қарай.


Мәселе №2.Жаңа туылған қызда өмір сүрудің 4-ші күнінде сүт бездерінің үлкеюі байқалды.Сол аймақта терісінің түсі өзгеомеген.Қарау кезінде сүт бездерінен сүт сияқты сұйықтық бөлінуде.

Сұрақтар: 1.Бұл жағдайды қалай атаймыз?

2. Сіздің іс - әрекетіңіз.

Жауаптары: 1.Сүт бездерінің физиологиялық қатаюы.

2.Ем – шараның қажеті жоқ.



Мәселе № 3.Жаңа туылған нәрестеде 3-ші күні дене температурасы 38,5 градусқа көтерілді.Бала тынышсыз,қызғанышпен емеді .Инфекциялық патология белгілері жоқ. Тыныс алуы және жүрек соғу жиілігі жиілеген.Баланың дене салмағы азайған.

Сұрақтар: 1.Нәрестенің бұл жағдайының себебі неде?

2.Сіздің іс-әрекетіңіз.

Жауабы: 1.Бұл транзиторлы қызба.

2.Балаға су және сүт беру қажет.



2 сабақ
1. Тақырыбы: Сәбидің жағдайын, жүре бастаған балалардың және мектеп жасындағы балалардың жағдайын бағалау. Контрацепция әдісі.

2. Мақсаты: Балалық шақтағы адам онтогенезінің кезеңдерге бөліну себебі үнемі өсу, даму және анатомиялық – физиологиялық, психологиялық қызметтерінің әр күнде, айына, жылына әртүрлі ерекшеліктерінің өзгеруі болып табылады. Балалардың әртүрлі жасындағы анатомиялы-физиологиялық және психологиялық ерекшеліктерін білу оның денсаулығының объективті жағдайын бағалай білуге бағыттайды, аурудың алдын алуға және емдеуге мүмкіндік береді.

Контрацепция әдістері туралы түсінік беру.



3. Тапсырма:

  • СӨЖ тақырыбына сәйкес келетін мәліметтерді тиісті әдебиеттен жинау

(каталогтармен, журналдармен, монографиялармен,оқулықтармен жұмыс істеу);

  • Конспект жазу, реферат немесе презентация жасау, олар бойынша көрнекі құрал дайындау;

  • Тест және ситуациялық есептер шешу;

  • өз бетінше 2 ситуациялық мәселелер және 5 тест құрастыру;

4. Орындау түрі:

- презентация

- реферат

- буклет


- есеп

- курстасы орныдаған СӨЖ қиылыс пекір беру



5. Орындау критерилері:

1) Дайын реферат сабақ тақырыбы бойынша жан – жақты қамтылған ақпаратты қамту және онда тақырып бойынша өз көрінісі, пікір және мәселелері айқындалған болу қажет.

2) Тақырып бойынша презентация қысқа, көрнекті және мазмұны мәнді болуы керек.

3) ЕПҰ – ды көріп келгеннен кейін есеп тапсыру, оны іс – жүзіне асыру, анықталған мәселелерді шешу бойынша студенттің өз пікірі болу қажет.

4) Әдістемелік нұсқаулардағы тест және ситуациялық есептерді дұрыс шеше білу керек.

5) Өздігінен тест және ситуациялық есептерді құрастыру.

6) СӨЖ тақырыбына рецензия беру. Егерде студент 1-3 пунктан және 4-6 пунктан

1 пункт орындаса, онда өзіндік жұмысы орындалды деп есептеледі.



6. Тапсыру мерзімдері: Тақырыптың жоспар бойынша 10 – ші практикалық сабақтан кешіктірмеуі қажет.

7. Бағалау критерилері: 23.04.2010ж. ОҚМФА – ның әдістемелік кеңесінде бекітілген студенттердін білімін бағалау ережелер мен критерийлері бойынша 100 балды – жүйемен бағаланады:

- «өте жақсы» баға студенттің сабақ тақырыбын толық меңгергенін көрсетеді, ешқандай қателік жібермегенін, тапсырманы өз уақытында орындағанын және тапсырманы тапсыру барысында ой - өрісін жоғары деңгейде көрсеткенін, қосымша әдебиеттерді мерзімінде және өз бетінше қолдана алған, бағдарламадағы материалды өз бетінше жүйелендіре алғанын білдіреді.

  • «жақсы» баға студенттің сабақ тақырыбын 75 % төмен емес деңгейде меңгергенін көрсетеді, жауап беру кезінде дөрекі қателіктерді жібермегенін, берілген тапсырманы өз уақытында орындағанын және принципиальді емес ескертулерсіз тапсырғанын білдіреді. Оқытушының нұсқауы бойынша қосымша әдебиеттерді қолданғанын, принципиальді емес дәлсіздіктерді немесе принципиальді қателіктерді жібергенін және ол қателіктерді өзі дұрыстағанын білдіреді. Бағдарламадағы материалды оқытушының көмегімен жүйелендіре алғанын білдіреді.

  • «қанағаттанарлық» баға студенттің сабақ тақырыбын 50 % төмен емес деңгейде меңгергенін көрсетеді, тапсырманы орындау барысында оқытушының көмегін мұқтажданғанын, тапсырманы орындап өз мерзімінде тапсырғанын білдіреді. Жауап беру кезінде принципиальді емес қателіктерді және дәлсіздіктерді жібергенін, белсенділік танытпағанын, оқытушы көрсеткен оқу әдебиеті мен ғана шектелгенін және материалды жүйелендіруде қиындықтарды сезінгенін білдіреді.

  • «қанағаттанарлықсыз» баға студенттің сабақ тақырыбын 50 % төмен деңгейде меңгергенін көрсетеді, тақырыпты меңгеру барысында өз білімі бойынша туындаған мәселелерді анықтағанын, қойылған сұрақтарға жауап беру мерзімінде принципиальді қателіктерді жібергенін, өз бетінше орындауға берілген тапсырманы орындамағанын, өз уақытында тапсырмағандығын және әдістемелік нұсқауда көрсетілген негізгі әдебиеттердің барлығыменен таныспағандығын білдіреді.

  1. Әдебиеттер:

Негізгі

1.В.Р.Вебер, Г.И. Чуваков, В.А. Лапотников “Основы сестринского дела ” М.М 2001 ж .

2.Т. П. Обуховец “Сестринское дело практикум”М. 2002ж.

3.Т. С. Щербакова”Справочник сестринского дела”М.2003ж.

4.В. А. Лебедь, А.В.Вязмитина, В.Н.Дунайцева, Е.А.Овчарова

"Сборник задач и тестов для студентов мед колледжей". Феникс 2003.г.

5.С.А.Мухин, И.И.Тарновская "Общий уход за больными" М.М.1989.г.

6.Н.А.Мухин, В.С.Моисеев "Основы клинической диагностики внутренних болезней". М.1997.г.



Қосымша

1.В.В.Мурашко, Е.Г.Шуганов, А.В.Пащенко."Общий уход за больными" М.М.1989.г.

2.А.Л.Гребенев, А.Щептулин. "Основы общего ухода за больными". М.М.1991.г.

3.Ю.Ф.Паутник. "Элементы общего ухода за больными".М.М.1988.г.

4.С.А.Мухина, И.И.Тарновская."Общий уход за больными".М.М.1991.г.(для мед училищ)

5.В.П.Соколов."Сестринское дело". Самара. 2000.г.

6.С.В.Кузнецов."Сестринское дело". Ростов.2002.г.

7.Ю.Ю.Елисеева . "Справочник медицинской сестры". Изд-во Эксмо,2003.г.



  1. Бақылау:

Ситуациялық сауалнама.
Мәселе №1. Туу залында физиологиялық жолмен әйел босанды.Баланың жынысы - ұлбала ,салмағы - 3400г, бойы 56см,сол мезгілде жылады. Апгар шкаласы бойынша 9-10 балл.Сұрақ: 1.Осы көрсеткіштерге қарай бала жүктіліктің қай аптасында туылды?

2.Нәрестенің қай белгілеріне қарай оның жетіліп туылғандығын білуге болады?



Жауабы 1.Көп жағдайда анықтауға болады,егер балада құрсақішілік гипотрофия болмаса.

2.Құлақ саңылауларының ,табандағы қыртыстар бойынша,жыныс мүшелерінің дамуына қарай.



Мәселе №2.Жаңа туылған қызда өмір сүрудің 4-ші күнінде сүт бездерінің үлкеюі байқалды.Сол аймақта терісінің түсі өзгеомеген.Қарау кезінде сүт бездерінен сүт сияқты сұйықтық бөлінуде.

Сұрақтар: 1.Бұл жағдайды қалай атаймыз?

2. Сіздің іс - әрекетіңіз.

Жауаптары: 1.Сүт бездерінің физиологиялық қатаюы.

2.Ем – шараның қажеті жоқ.



Мәселе № 3.Жаңа туылған нәрестеде 3-ші күні дене температурасы 38,5 градусқа көтерілді.Бала тынышсыз,қызғанышпен емеді .Инфекциялық патология белгілері жоқ. Тыныс алуы және жүрек соғу жиілігі жиілеген.Баланың дене салмағы азайған.

Сұрақтар: 1.Нәрестенің бұл жағдайының себебі неде? 2.Сіздің іс-әрекетіңіз.



Жауабы: 1.Бұл транзиторлы қызба. 2.Балаға су және сүт беру қажет.

3 САБАҚ

1. Тақырыбы: Жасөспірімдердің жыныстық жетілу кезеңінің жағдайын бағалау. Жанұяны жоспарлау. Неке және жанұя.

2. Мақсаты: Жеткіншектердің жыныстық жетілу кезеңіндегі жағдайын бағалау. Жанұяны жоспарлау туралы түсініктеме беру. Неке және жанұяның негізгі принциптерін білу.

3. Тапсырма:

  • СӨЖ тақырыбына сәйкес келетін мәліметтерді тиісті әдебиеттен жинау

(каталогтармен, журналдармен, монографиялармен,оқулықтармен жұмыс істеу);

  • Конспект жазу, реферат немесе презентация жасау, олар бойынша көрнекі құрал дайындау;

  • Тест және ситуациялық есептер шешу;

  • өз бетінше 2 ситуациялық мәселелер және 5 тест құрастыру;

4. Орындау түрі:

- презентация

- реферат

- буклет


- есеп

- курстасы орныдаған СӨЖ қиылыс пекір беру



5. Орындау критерилері:

1) Дайын реферат сабақ тақырыбы бойынша жан – жақты қамтылған ақпаратты қамту және онда тақырып бойынша өз көрінісі, пікір және мәселелері айқындалған болу қажет.

2) Тақырып бойынша презентация қысқа, көрнекті және мазмұны мәнді болуы керек.

3) ЕПҰ – ды көріп келгеннен кейін есеп тапсыру, оны іс – жүзіне асыру, анықталған мәселелерді шешу бойынша студенттің өз пікірі болу қажет.

4) Әдістемелік нұсқаулардағы тест және ситуациялық есептерді дұрыс шеше білу керек.

5) Өздігінен тест және ситуациялық есептерді құрастыру.

6) СӨЖ тақырыбына рецензия беру. Егерде студент 1-3 пунктан және 4-6 пунктан

1 пункт орындаса, онда өзіндік жұмысы орындалды деп есептеледі.



6. Тапсыру мерзімдері: Тақырыптың жоспар бойынша 11 – ші практикалық сабақтан кешіктірмеуі қажет.

7. Бағалау критерилері: 23.04.2010ж. ОҚМФА – ның әдістемелік кеңесінде бекітілген студенттердін білімін бағалау ережелер мен критерийлері бойынша 100 балды – жүйемен бағаланады:

- «өте жақсы» баға студенттің сабақ тақырыбын толық меңгергенін көрсетеді, ешқандай қателік жібермегенін, тапсырманы өз уақытында орындағанын және тапсырманы тапсыру барысында ой - өрісін жоғары деңгейде көрсеткенін, қосымша әдебиеттерді мерзімінде және өз бетінше қолдана алған, бағдарламадағы материалды өз бетінше жүйелендіре алғанын білдіреді.

  • «жақсы» баға студенттің сабақ тақырыбын 75 % төмен емес деңгейде меңгергенін көрсетеді, жауап беру кезінде дөрекі қателіктерді жібермегенін, берілген тапсырманы өз уақытында орындағанын және принципиальді емес ескертулерсіз тапсырғанын білдіреді. Оқытушының нұсқауы бойынша қосымша әдебиеттерді қолданғанын, принципиальді емес дәлсіздіктерді немесе принципиальді қателіктерді жібергенін және ол қателіктерді өзі дұрыстағанын білдіреді. Бағдарламадағы материалды оқытушының көмегімен жүйелендіре алғанын білдіреді.

  • «қанағаттанарлық» баға студенттің сабақ тақырыбын 50 % төмен емес деңгейде меңгергенін көрсетеді, тапсырманы орындау барысында оқытушының көмегін мұқтажданғанын, тапсырманы орындап өз мерзімінде тапсырғанын білдіреді. Жауап беру кезінде принципиальді емес қателіктерді және дәлсіздіктерді жібергенін, белсенділік танытпағанын, оқытушы көрсеткен оқу әдебиеті мен ғана шектелгенін және материалды жүйелендіруде қиындықтарды сезінгенін білдіреді.

  • «қанағаттанарлықсыз» баға студенттің сабақ тақырыбын 50 % төмен деңгейде меңгергенін көрсетеді, тақырыпты меңгеру барысында өз білімі бойынша туындаған мәселелерді анықтағанын, қойылған сұрақтарға жауап беру мерзімінде принципиальді қателіктерді жібергенін, өз бетінше орындауға берілген тапсырманы орындамағанын, өз уақытында тапсырмағандығын және әдістемелік нұсқауда көрсетілген негізгі әдебиеттердің барлығыменен таныспағандығын білдіреді.

  1. Әдебиеттер:

Негізгі

1.В.Р.Вебер, Г.И. Чуваков, В.А. Лапотников “Основы сестринского дела ” М.М 2001 ж .

2.Т. П. Обуховец “Сестринское дело практикум”М. 2002ж.

3.Т. С. Щербакова”Справочник сестринского дела”М.2003ж.

4.В. А. Лебедь, А.В.Вязмитина, В.Н.Дунайцева, Е.А.Овчарова

"Сборник задач и тестов для студентов мед колледжей". Феникс 2003.г.

5.С.А.Мухин, И.И.Тарновская "Общий уход за больными" М.М.1989.г.

6.Н.А.Мухин, В.С.Моисеев "Основы клинической диагностики внутренних болезней". М.1997.г.



Каталог: kafedra -> ses delo
kafedra -> Литература по курсу «История русского искусства» Основная: Алпатов М. В
kafedra -> На выпускную квалификационную работу магистра филологии Сурядова Владимировича
kafedra -> Российская академия наук
kafedra -> 1-ый курс, история искусства
kafedra -> Программаны әзірлеудің құрал-саймандары пәнінен Оқу бағдарламасы (syllabus)
kafedra -> Оңтүстік Қазақстан Мемлекеттік фармацевтика академиясы
ses delo -> Жұмыс бағдарламасы пән: Хирургия мен реанимациядағы мейірбике ісі Пән коды: hrmi 3213
ses delo -> Жұмыс бағдарламасы пән: «Паллиативті медицина» Код: Мамандық: 051101 «Мейірбике ісі»
ses delo -> Жұмыс бағдарламасы пән: Анестезиология және реаниматологиядағы мейірбике ісі. Пән коды


Достарыңызбен бөлісу:
1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   12


©kzref.org 2019
әкімшілігінің қараңыз

    Басты бет