Жұмыс бағдарламасы пән: Денсаулық жағдайын бағалау Пән коды: djb 3221 Мамандық: 051101 «Мейірбике ісі»



жүктеу 2.45 Mb.
бет6/12
Дата21.04.2019
өлшемі2.45 Mb.
түріЖұмыс бағдарламасы
1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   12

Қосымша

1.В.В.Мурашко, Е.Г.Шуганов, А.В.Пащенко."Общий уход за больными" М.М.1989.г.

2.А.Л.Гребенев, А.Щептулин. "Основы общего ухода за больными". М.М.1991.г.

3.Ю.Ф.Паутник. "Элементы общего ухода за больными".М.М.1988.г.

4.С.А.Мухина, И.И.Тарновская."Общий уход за больными".М.М.1991.г.(для мед училищ)

5.В.П.Соколов."Сестринское дело". Самара. 2000.г.

6.С.В.Кузнецов."Сестринское дело". Ростов.2002.г.

7.Ю.Ю.Елисеева . "Справочник медицинской сестры". Изд-во Эксмо,2003.г.



  1. Бақылау: Сұрақтар:

  1. Жыныстық жетілудің қандай кезеңдерін білесіз?

  2. Екіншілік жыныстық белгілерді атаңыз?

  3. Қыз бала мен ер баланың айырмашылығы және олардың бітім ерекшеліктері?

  4. Жамбас формасы және құрылымының жыныстық айырмашылығы?

  5. Сүтбезінің қызметі және құрылымы.

  6. Менархе (қыздардың ең алғашқы етеккір келген жасы).


Тесттер:
1. Жыныстық жетілу уақытында адам ағзасында мынандай өзгерістер пайда болады.

А) гипофиздің гонадотропты қызметінің төмендеуі.

Б) аналық бездерінің гормонды қызметінің белсендірілуі.

В) ФСГ –ның сыртқа шығу ырғағы орнатылмаған.

Г) ЛГ сыртқа шығу, шығу шыңы орнатылады;

Д) жоғарыда көрсетілгендердің ешқайсысы емес.


2. Жаңа туылған қыз баланың жатырының анатомиялық ерекшеліктеріне:

А) жатырдың денесі кішкентай, жатыр мойны көрінбейді.

Б) жатыр үлкен емес, жатыр мойнының ұзындығы жатыр денесінен 3 есе үлкен.

В) қос мүйізді пішінді жатыр.

Г) жатыр денесі жатыр мойнына 2 есе үлкен

Д) жоғарыда көрсетілгендердің ешқайсысы емес.


3. Қыз баланың жыныс мүшелерінің анатомиялық-физиологиялық ерекшеліктері:

А) шырышты қабатының көп қатпарлануы;

Б) Этрогеннің төмен қанығуы;

В) гликогеннің шығуының жетіспеушілігі;

Г) пролиферацияның баяулауы;

Д) барлығы дұрыс;


4. Бала көтеру шағында жатыр түтігінің ұзындығы:

А) 7-8см;

Б) 9-10см;

В) 10-12см;

Г) 15-18 см;

Д) 19-20 см;


5. Қалыпты етеккір кезеңінің ерекшеліктері:

А) овуляция

Б) аналық жыныс безінде сары дененің пайда болуы;

В) екінші кезеңде гестогеннің пайда болуы;

Г) барлығы емес;

Д) барлығы;


6. Етеккір кезеңінде гипотоламус, гипофиз және аналық жыныс безінің әсерінен болатын жағдай:

А) жоғарғы қатрдағылар төменгі қатардағылар қызметін күшейтеді;

Б) төменгі қатардағылар жоғарғы қатардағылар қызметін тежейді;

В) қатарлар қызметі бірдеңгейде;

Г) бір қатардың барлық жүйені бұзады;

Д) барлық жауап дұрыс;

7. Эстрогеннің ағзаға негізгі әсері:

А) рецепторлардың оксотогцинге сезімталдығын жояды;

Б) эндометрийдегі пролиферативті үрдісті төмендетеді;

В) эндометридің сөл шығару қызметін төмендетеді;

Г) барлық жауап дұрыс;

Д) барлық жауап дұрыс емес;


8. Эстрогеннің мынандай әсері бар:

А) жатыр және түтігінің жиырылуын күшейтеді;

Б) сүйектену үрдісін күшейтеді;

В) жасушалық имуннитетті күшейтеді;

Г) барлығы дұрыс;

Д) барлығы дұрыс емес;


9. Гестогеннің келесі әсері бар;

А) қандағы холестернді төмендетеді;

Б) біріншілік және екіншілік жыныстық белгілердің дамуын анықтайды;

В) жатырдың тонусын жоғарлатады;

Г) барлығы дұрыс;

Д) барлығы дұрыс емес;


10. Кәмелетке жетпеген жастағы жатырдан қан кету болады:

А) Аналық жыныс безінің гормон шығару қызметінің бұзылуы,

Б) Жыныс жүйесінің органикалық аурулары,

В) ағзаның әртүрлі аурулары,

Г) барлығы дұрыс,

Д) барлығы дұрыс емес;


11. Жыныстық жетілудің болмау негізі:

А) Балалық шақта инфекциялық аурумен ауруы;

Б) кіші жамбас қуысындағы мүшелердің вирустық аурулармен ауруы;

В) хромосомлы аномалия;

Г) Бәрі дұрыс;

Д) Бәрі дұрыс емес;


12. Жыныстық жетілудің кешігуі екіншітік жыныстық белгілердің;

А) 14 жаста, етеккір 16 жаста;

Б) 12 жаста, етеккір 16 жаста;

В) 14 жаста, етеккір 18 жаста;

Г) 12 жаста, етеккір 18 жаста;

13. Жыныстық жетілудің кешігуінің клиникалық белгілері;

А) аменорея;

Б) опсоменорея;

В) олигоменорея;

Г) Бәрі дұрыс;

Д) Бәрі дұрыс емес;

14. Жыныстық жетілудің кешігуінің орталық жүйке жүйесіне байланысты:

А) гиполамуытың реттеу қызметінің бұзылуы;

Б) гипофиз бен гипоталамустың тұқым қуалау жетіспеушілігі;

В) инфекциялық аурулар (соз.тонзилит, ревматизм, вирусный гепатит, грипп)

Г) ашулану;

Д) Барлығы;
15. Жыныстық мүшенің жетілмей қалғандағы сыртқы көрінісі;

А) евнухоидизмі бар адам;

Б) сүйектік жасы күнтізбеге сәйкес келеді;

Г) Екіншілік жыныстық белгі дамымаған;

Д) сүт безі дамымаған;
16. Генитальді инфантилизмде жатыр денесі мен мойны сәкес келеді:

А) 1: 3;


Б) 1: 2;

В) 2: 1;


Г) 1: 1;

Д) 2; 3
17. Уақытынан бұрын жыныс белгісінің жетілуінің клиникалық көрінісі.

А) ақыл-ой дамуының кешігуі,

Б) Эмоционалды тұрақсыздық;

В) Көз түбінің өзгерістері;

Г) Екіншілік жыныстық белгілердің уақытынан бұрын дамуы;

Д) Бәрі дұрыс:
18. Гетеросексуалды түрдің уақытынан бұрын жыныстық жетілуі:

А) 10-11 жаста жыныс белгілер дамиды;

Б) еркектік екіншілік жыныстық белгілер дамиды, (дауысының жуандауы);

В) сүт безінің ұлғаюы;

Г) Етеккірдің болуы;

Д) барлығы дұрыс;


19. Гетеросексуалды түрдің жалған, уақытынан жыныстық жетілуі:

А) аналық жыныс безінің андроген секректтеуші ісігінің дамуы;

Б) бүйрек үсті безінің қыртысты қабатының гипоплазиясы;

В) босану кезіндегі себептер (гипоксия, босану кезіндегі жарақат);

Г) ана құрсағындағы инфекция;
4 САБАҚ

1. Тақырыбы: Баланың физикалық дамуы мен белсенділігін бағалау. Ерте қартаюдың алдын – алу. Ерте қартаюдың (физиологиялық емес) алдын-алу.

2. Мақсаты:

Қарт адамдардың анатомиялык, физиологиялық және психологиялық ерекшеліктерін біле отырып ерте қартаюды алдын алу кажет. Физикалық дамуды бақылау баланың толыққанды және дұрыс дамуын бағалаудың негізгі кезеңі болып табылады.



3. Тапсырма:

  • СӨЖ тақырыбына сәйкес келетін мәліметтерді тиісті әдебиеттен жинау

(каталогтармен, журналдармен, монографиялармен,оқулықтармен жұмыс істеу);

  • Конспект жазу, реферат немесе презентация жасау, олар бойынша көрнекі құрал дайындау;

  • Тест және ситуациялық есептер шешу;

  • өз бетінше 2 ситуациялық мәселелер және 5 тест құрастыру;

4. Орындау түрі:

- презентация

- реферат

- буклет


- есеп

- курстасы орныдаған СӨЖ қиылыс пекір беру


5. Орындау критерилері:

1) Дайын реферат сабақ тақырыбы бойынша жан – жақты қамтылған ақпаратты қамту және онда тақырып бойынша өз көрінісі, пікір және мәселелері айқындалған болу қажет.

2) Тақырып бойынша презентация қысқа, көрнекті және мазмұны мәнді болуы керек.

3) ЕПҰ – ды көріп келгеннен кейін есеп тапсыру, оны іс – жүзіне асыру, анықталған мәселелерді шешу бойынша студенттің өз пікірі болу қажет.

4) Әдістемелік нұсқаулардағы тест және ситуациялық есептерді дұрыс шеше білу керек.

5) Өздігінен тест және ситуациялық есептерді құрастыру.

6) СӨЖ тақырыбына рецензия беру. Егерде студент 1-3 пунктан және 4-6 пунктан

1 пункт орындаса, онда өзіндік жұмысы орындалды деп есептеледі.



6. Тапсыру мерзімдері: Тақырыптың жоспар бойынша 12 – ші практикалық сабақтан кешіктірмеуі қажет.

7. Бағалау критерилері: 23.04.2010ж. ОҚМФА – ның әдістемелік кеңесінде бекітілген студенттердін білімін бағалау ережелер мен критерийлері бойынша 100 балды – жүйемен бағаланады:

- «өте жақсы» баға студенттің сабақ тақырыбын толық меңгергенін көрсетеді, ешқандай қателік жібермегенін, тапсырманы өз уақытында орындағанын және тапсырманы тапсыру барысында ой - өрісін жоғары деңгейде көрсеткенін, қосымша әдебиеттерді мерзімінде және өз бетінше қолдана алған, бағдарламадағы материалды өз бетінше жүйелендіре алғанын білдіреді.

  • «жақсы» баға студенттің сабақ тақырыбын 75 % төмен емес деңгейде меңгергенін көрсетеді, жауап беру кезінде дөрекі қателіктерді жібермегенін, берілген тапсырманы өз уақытында орындағанын және принципиальді емес ескертулерсіз тапсырғанын білдіреді. Оқытушының нұсқауы бойынша қосымша әдебиеттерді қолданғанын, принципиальді емес дәлсіздіктерді немесе принципиальді қателіктерді жібергенін және ол қателіктерді өзі дұрыстағанын білдіреді. Бағдарламадағы материалды оқытушының көмегімен жүйелендіре алғанын білдіреді.

  • «қанағаттанарлық» баға студенттің сабақ тақырыбын 50 % төмен емес деңгейде меңгергенін көрсетеді, тапсырманы орындау барысында оқытушының көмегін мұқтажданғанын, тапсырманы орындап өз мерзімінде тапсырғанын білдіреді. Жауап беру кезінде принципиальді емес қателіктерді және дәлсіздіктерді жібергенін, белсенділік танытпағанын, оқытушы көрсеткен оқу әдебиеті мен ғана шектелгенін және материалды жүйелендіруде қиындықтарды сезінгенін білдіреді.

  • «қанағаттанарлықсыз» баға студенттің сабақ тақырыбын 50 % төмен деңгейде меңгергенін көрсетеді, тақырыпты меңгеру барысында өз білімі бойынша туындаған мәселелерді анықтағанын, қойылған сұрақтарға жауап беру мерзімінде принципиальді қателіктерді жібергенін, өз бетінше орындауға берілген тапсырманы орындамағанын, өз уақытында тапсырмағандығын және әдістемелік нұсқауда көрсетілген негізгі әдебиеттердің барлығыменен таныспағандығын білдіреді.

  1. Әдебиеттер:

Негізгі

1.В.Р.Вебер, Г.И. Чуваков, В.А. Лапотников “Основы сестринского дела ” М.М 2001 ж .

2.Т. П. Обуховец “Сестринское дело практикум”М. 2002ж.

3.Т. С. Щербакова”Справочник сестринского дела”М.2003ж.

4.В. А. Лебедь, А.В.Вязмитина, В.Н.Дунайцева, Е.А.Овчарова

"Сборник задач и тестов для студентов мед колледжей". Феникс 2003.г.

5.С.А.Мухин, И.И.Тарновская "Общий уход за больными" М.М.1989.г.

6.Н.А.Мухин, В.С.Моисеев "Основы клинической диагностики внутренних болезней". М.1997.г.



Қосымша

1.В.В.Мурашко, Е.Г.Шуганов, А.В.Пащенко."Общий уход за больными" М.М.1989.г.

2.А.Л.Гребенев, А.Щептулин. "Основы общего ухода за больными". М.М.1991.г.

3.Ю.Ф.Паутник. "Элементы общего ухода за больными".М.М.1988.г.

4.С.А.Мухина, И.И.Тарновская."Общий уход за больными".М.М.1991.г.(для мед училищ)

5.В.П.Соколов."Сестринское дело". Самара. 2000.г.

6.С.В.Кузнецов."Сестринское дело". Ростов.2002.г.

7.Ю.Ю.Елисеева . "Справочник медицинской сестры". Изд-во Эксмо,2003.г.



  1. Бақылау:

1. Бойдың өсу нормасын қалай дұрыс есептеу керек?

2. Салмақ қосу нормасын қалай дұрыс есептеу керек?


Тесттер:

1. Толық жетіліп туылған бала ...... айлығында отыра алады

А) 2-3;

Б) 3-4;


В) 6-7;

Г) 9-10;

Д) 12;
2. Толық жетіліп туылған бала ...... айлығында жүре алады

А) 2-3;


Б) 3-4;

В) 6-7;


Г) 10-13;

Д) 15-18;


3. Толық жетіліп туылған бала .... айлығында басын ұстай алады

А) 1;


Б) 1,5-2;

В) 3;


Г) 4-5;

Д) 5-6;
4. Толық жетіліп туылған бала ...... айлығында буындап сөйлей бастайды:

А) 2-3;

Б) 3-4;


В) 4-6;

Г) 10-13;

Д) 15-18;
5. Толық жетіліп туылған бала ...... айлығында басын нық ұстап, заттарға қарап, дыбыстар шығарады:

А) 1;


Б) 1,5-2;

В) 3;


Г) 4-5;

Д) 5-6;
6. Бала .... айлығында сүйемелдеусіз алғашқы қадамдар жасап, буындап сөйлей бастайды.

А) 6;

Б) 7;


В) 8;

Г) 10;


Д) 10-12;

7. Бала ..... айлығында жүре бастайды, сөздердің айтып, өзіне айтылған сөзді түсінеді, дене мүшелерін біледі, қарапайым тапсырмаларды орындаыды:

А) 9;

Б) 10;


В) 11;

Г) 12;


Д) 18-24;
8. Жаңа туылған бала ..... сағаттан кем ұйықтамау керек.

А) 22;


Б) 20;

В) 18;


Г) 16;

Д) 14;


9. 4 жастағы баланың ұйқысы қанша сағаттан кем болмауы керек.

А) 20


Б) 18

В) 16


Г) 14

Д) 12
10. Жетіліп туылған баланың дене салмағы граммаға шаққанда ...... болады?

А) 2700-2800

Б) 2900-3000

В) 3200-3500

Г) 3600-3800

Д) 3900-4000
11. Баланың алғашқы салмағы қай жасат екі еселенеді?

А) 3-4 айда

Б) 4,5-5 айда;

В) 5-6 айда;

Г) 6-7 айда;

Д) 7-8 айда;


12. жетіліп туылған баланың дене салмағы орташа есеппен қанша см болады?

А) 40-45

Б) 45-48

В) 48-53

Г) 55-60

Д) 61-65


13. Дені сау бала салмағы 8 кг, бойы – 100см – осы көрсеткіш қай жасқа сай келеді?

А) 4 ай;

Б) 5 ай;

В) 6 ай;

Г) 7 ай;

Д) 8 ай;


14. Баланың салмағы – 21 кг, бойы – 100 см – бұл көрсеткіш қай жасқа сайкес келеді:

А) 2 жас


Б) 3 жас;

В) 4 жас

Г) 5 жас

Д) 7 жас


15. Жетіліп туылғна баланың туылған кездегі бас шеңбері:

А) 30-32см;

Б) 32-33см;

В) 34-36 см;

Г) 36-38см;

Д) 38-40 см;




Ситуациялық сауалдар:

Мәселе1. Бала 9 айлық,салмағы 5айлығында 5,9кг болған; қазір – 8,2кг.Бала дұрыс дамып келеді ма?
Мәселе 2 Бала салмағы 2500г болып тұылған. 4 айда салмағы қанша болады?
Мәселе 3 Бала бойы 30г болып тұылған. 7айда бойы 47см.Бала дұрыс дамып келеді ма?
Мәселе 4 Бала 10айлық, салмағы 8000г, тұылғанда 3000гр болған . Бала дұрыс дамып келеді ма?
Мәселе 5 Бала 5 айлық, бас айналасы туылған кезде 34см болған, қазір – 40,5см. Бала дұрыс дамып келеді ма?

5 САБАҚ

1. Тақырыбы: Бала көтеретін шақтағы әйелдердің жағдайын бағалау. Халық денсаулығының негізгі көрсеткіштері мен есебі.

2. Мақсаты: Бала көтеретін шақтағы әйелдердің анатомиялық – физиологиялық және психологиялық ерекшеліктерін білу. Халық денсаулығының негізгі көрсеткіштері мен есебін білу.
3. Тапсырма:

  • СӨЖ тақырыбына сәйкес келетін мәліметтерді тиісті әдебиеттен жинау

(каталогтармен, журналдармен, монографиялармен,оқулықтармен жұмыс істеу);

  • Конспект жазу, реферат немесе презентация жасау, олар бойынша көрнекі құрал дайындау;

  • Тест және ситуациялық есептер шешу;

  • өз бетінше 2 ситуациялық мәселелер және 5 тест құрастыру;

4. Орындау түрі:

- презентация

- реферат

- буклет


- есеп

- курстасы орныдаған СӨЖ қиылыс пекір беру


5. Орындау критерилері:

1) Дайын реферат сабақ тақырыбы бойынша жан – жақты қамтылған ақпаратты қамту және онда тақырып бойынша өз көрінісі, пікір және мәселелері айқындалған болу қажет.

2) Тақырып бойынша презентация қысқа, көрнекті және мазмұны мәнді болуы керек.

3) ЕПҰ – ды көріп келгеннен кейін есеп тапсыру, оны іс – жүзіне асыру, анықталған мәселелерді шешу бойынша студенттің өз пікірі болу қажет.

4) Әдістемелік нұсқаулардағы тест және ситуациялық есептерді дұрыс шеше білу керек.

5) Өздігінен тест және ситуациялық есептерді құрастыру.

6) СӨЖ тақырыбына рецензия беру. Егерде студент 1-3 пунктан және 4-6 пунктан

1 пункт орындаса, онда өзіндік жұмысы орындалды деп есептеледі.



6. Тапсыру мерзімдері: Тақырыптың жоспар бойынша 14 – ші практикалық сабақтан кешіктірмеуі қажет.

7. Бағалау критерилері: 23.04.2010ж. ОҚМФА – ның әдістемелік кеңесінде бекітілген студенттердін білімін бағалау ережелер мен критерийлері бойынша 100 балды – жүйемен бағаланады:

- «өте жақсы» баға студенттің сабақ тақырыбын толық меңгергенін көрсетеді, ешқандай қателік жібермегенін, тапсырманы өз уақытында орындағанын және тапсырманы тапсыру барысында ой - өрісін жоғары деңгейде көрсеткенін, қосымша әдебиеттерді мерзімінде және өз бетінше қолдана алған, бағдарламадағы материалды өз бетінше жүйелендіре алғанын білдіреді.

  • «жақсы» баға студенттің сабақ тақырыбын 75 % төмен емес деңгейде меңгергенін көрсетеді, жауап беру кезінде дөрекі қателіктерді жібермегенін, берілген тапсырманы өз уақытында орындағанын және принципиальді емес ескертулерсіз тапсырғанын білдіреді. Оқытушының нұсқауы бойынша қосымша әдебиеттерді қолданғанын, принципиальді емес дәлсіздіктерді немесе принципиальді қателіктерді жібергенін және ол қателіктерді өзі дұрыстағанын білдіреді. Бағдарламадағы материалды оқытушының көмегімен жүйелендіре алғанын білдіреді.

  • «қанағаттанарлық» баға студенттің сабақ тақырыбын 50 % төмен емес деңгейде меңгергенін көрсетеді, тапсырманы орындау барысында оқытушының көмегін мұқтажданғанын, тапсырманы орындап өз мерзімінде тапсырғанын білдіреді. Жауап беру кезінде принципиальді емес қателіктерді және дәлсіздіктерді жібергенін, белсенділік танытпағанын, оқытушы көрсеткен оқу әдебиеті мен ғана шектелгенін және материалды жүйелендіруде қиындықтарды сезінгенін білдіреді.

  • «қанағаттанарлықсыз» баға студенттің сабақ тақырыбын 50 % төмен деңгейде меңгергенін көрсетеді, тақырыпты меңгеру барысында өз білімі бойынша туындаған мәселелерді анықтағанын, қойылған сұрақтарға жауап беру мерзімінде принципиальді қателіктерді жібергенін, өз бетінше орындауға берілген тапсырманы орындамағанын, өз уақытында тапсырмағандығын және әдістемелік нұсқауда көрсетілген негізгі әдебиеттердің барлығыменен таныспағандығын білдіреді.

  1. Әдебиеттер:

Негізгі

1.В.Р.Вебер, Г.И. Чуваков, В.А. Лапотников “Основы сестринского дела ” М.М 2001 ж .

2.Т. П. Обуховец “Сестринское дело практикум”М. 2002ж.

3.Т. С. Щербакова”Справочник сестринского дела”М.2003ж.

4.В. А. Лебедь, А.В.Вязмитина, В.Н.Дунайцева, Е.А.Овчарова

"Сборник задач и тестов для студентов мед колледжей". Феникс 2003.г.

5.С.А.Мухин, И.И.Тарновская "Общий уход за больными" М.М.1989.г.

6.Н.А.Мухин, В.С.Моисеев "Основы клинической диагностики внутренних болезней". М.1997.г.



Қосымша

1.В.В.Мурашко, Е.Г.Шуганов, А.В.Пащенко."Общий уход за больными" М.М.1989.г.

2.А.Л.Гребенев, А.Щептулин. "Основы общего ухода за больными". М.М.1991.г.

3.Ю.Ф.Паутник. "Элементы общего ухода за больными".М.М.1988.г.

4.С.А.Мухина, И.И.Тарновская."Общий уход за больными".М.М.1991.г.(для мед училищ)

5.В.П.Соколов."Сестринское дело". Самара. 2000.г.

6.С.В.Кузнецов."Сестринское дело". Ростов.2002.г.

7.Ю.Ю.Елисеева . "Справочник медицинской сестры". Изд-во Эксмо,2003.г.



  1. Бақылау:

Сұрақтар

1.Бала көтеру денсаулығы.

2. Бала көтеру жүйесі.

3. Бала көтеру құқығы.

4. Бала көтеру шақтағы денсаулықты сақтау.

5. жастар мен жасөспірімдерге жыныстық қатынас туралы тәрбие беру.



6 САБАҚ

1.Тақырыбы: Мейірбикелік процесс кезеңдерін іске асыру –жүкті әйелдерді курациялау, босану тарихы туралы сырқатнама жүргізу. Егде адамның өмір сүру салты.Қарттардың тамақтануы.

Егде жастағыларды фармакотерапиялау принциптері.



2. Мақсаты:

- бала көтеретін жастағы әйелдердің денсаулық жағдайын үйрену.

- жүкті әйелдерді мейірбикелік курация процессімен және мейірбикелік босанутарихымен танысу.

3. Тапсырма:


  • СӨЖ тақырыбына сәйкес келетін мәліметтерді тиісті әдебиеттен жинау

(каталогтармен, журналдармен, монографиялармен,оқулықтармен жұмыс істеу);

  • Конспект жазу, реферат немесе презентация жасау, олар бойынша көрнекі құрал дайындау;

  • Тест және ситуациялық есептер шешу;

  • өз бетінше 2 ситуациялық мәселелер және 5 тест құрастыру;

4. Орындау түрі:

- презентация

- реферат

- буклет


- есеп

- курстасы орныдаған СӨЖ қиылыс пекір беру



5. Орындау критерилері:

1) Дайын реферат сабақ тақырыбы бойынша жан – жақты қамтылған ақпаратты қамту және онда тақырып бойынша өз көрінісі, пікір және мәселелері айқындалған болу қажет.

2) Тақырып бойынша презентация қысқа, көрнекті және мазмұны мәнді болуы керек.

3) ЕПҰ – ды көріп келгеннен кейін есеп тапсыру, оны іс – жүзіне асыру, анықталған мәселелерді шешу бойынша студенттің өз пікірі болу қажет.

4) Әдістемелік нұсқаулардағы тест және ситуациялық есептерді дұрыс шеше білу керек.

5) Өздігінен тест және ситуациялық есептерді құрастыру.

6) СӨЖ тақырыбына рецензия беру. Егерде студент 1-3 пунктан және 4-6 пунктан

1 пункт орындаса, онда өзіндік жұмысы орындалды деп есептеледі.



6. Тапсыру мерзімдері: Тақырыптың жоспар бойынша 14 – ші практикалық сабақтан кешіктірмеуі қажет.

7. Бағалау критерилері: 23.04.2010ж. ОҚМФА – ның әдістемелік кеңесінде бекітілген студенттердін білімін бағалау ережелер мен критерийлері бойынша 100 балды – жүйемен бағаланады:

- «өте жақсы» баға студенттің сабақ тақырыбын толық меңгергенін көрсетеді, ешқандай қателік жібермегенін, тапсырманы өз уақытында орындағанын және тапсырманы тапсыру барысында ой - өрісін жоғары деңгейде көрсеткенін, қосымша әдебиеттерді мерзімінде және өз бетінше қолдана алған, бағдарламадағы материалды өз бетінше жүйелендіре алғанын білдіреді.

  • «жақсы» баға студенттің сабақ тақырыбын 75 % төмен емес деңгейде меңгергенін көрсетеді, жауап беру кезінде дөрекі қателіктерді жібермегенін, берілген тапсырманы өз уақытында орындағанын және принципиальді емес ескертулерсіз тапсырғанын білдіреді. Оқытушының нұсқауы бойынша қосымша әдебиеттерді қолданғанын, принципиальді емес дәлсіздіктерді немесе принципиальді қателіктерді жібергенін және ол қателіктерді өзі дұрыстағанын білдіреді. Бағдарламадағы материалды оқытушының көмегімен жүйелендіре алғанын білдіреді.

  • «қанағаттанарлық» баға студенттің сабақ тақырыбын 50 % төмен емес деңгейде меңгергенін көрсетеді, тапсырманы орындау барысында оқытушының көмегін мұқтажданғанын, тапсырманы орындап өз мерзімінде тапсырғанын білдіреді. Жауап беру кезінде принципиальді емес қателіктерді және дәлсіздіктерді жібергенін, белсенділік танытпағанын, оқытушы көрсеткен оқу әдебиеті мен ғана шектелгенін және материалды жүйелендіруде қиындықтарды сезінгенін білдіреді.

  • «қанағаттанарлықсыз» баға студенттің сабақ тақырыбын 50 % төмен деңгейде меңгергенін көрсетеді, тақырыпты меңгеру барысында өз білімі бойынша туындаған мәселелерді анықтағанын, қойылған сұрақтарға жауап беру мерзімінде принципиальді қателіктерді жібергенін, өз бетінше орындауға берілген тапсырманы орындамағанын, өз уақытында тапсырмағандығын және әдістемелік нұсқауда көрсетілген негізгі әдебиеттердің барлығыменен таныспағандығын білдіреді.

8. Әдебиеттер:

Негізгі

  1. С.А.Мухина, И.И.Тарновская «Основы сестринского дела» Учебное пособие.-М; Родник, Москва. 2002-352 стр.

  2. Галкин Р.А., Двойников С.И. Сестринское дело в хирургии.-Самара, 1998-360стр.

  3. Кузнецова А.В. Сестринское дело в хирургии, М., 2000

  4. Шевченко А.А. Клинический уход за хирургическими больными. Учебное пособие.-М., 2008-412 стр.

  5. Левитэ Е.М. Введение в анемтезиологи-реаниматологию. Учебное пособие/под редакцией И.Г.Бобринской.-М., 2007-256 стр.

Қосымша

1. Мухина С.А., Тарновская И.И. Общий уход за больными.-М.: Медицина, 1989.

2. Мухина С.А., Тарновская И.И. Атлас по манипуляционной технике сестринского ухода.-М.: АНМИ, 1995.

3. Мухина С.А., Тарновская И.И. Теоретические основы сестринского дела в 2-х частях.-М.? Исток,1996-98.

4. Профилактика внутрибольничных инфекций. Руководство / Коллектив авторов под ред. Е.П.Ковалевой, Н.А.Семиной.-М.: ТОО,Рарочъ,1993.

5. Роч Д., Болдуин М. Сострадание с компетентностью и смирением, английский хоспис,1994.


9. Бақылау (тесттер, ситуациялық сауалдар)

Тесттер:

Жаңа туылған нәрестелік кезең нәрестенің туылғаннан кейінгі алғашқы ..... өмір сүруі уақыты.

А) 8-9 апта

Б) 2-3 ай

В) 12 ай

Г) 5-6 апта

Д) 3-4 апта

Ответ: Д


2. Жаңа туылған дені сау нәрестенің дене салмағы:

А) 800-500г

Б) 3400-3600г

В) 6000-7000г

Г) 1500-2000г

Д) 1000-1500г

Ответ: Б

3. Жаңа туылған нәрестенің бойының ұзындығы.

А) 48-52см

Б) 35-39см

В) 24-30см

Г) 20-18см

Д) 60-64см

Ответ: А


4. Жаңа туылған дені сау нәрестенің тыныс алу жиілігі.

А) 10-15 минутына

Б) 20-30 минутына

В) 100-120 минутына

Г) 40-60 минутына

Д) 70-80 минутына

Ответ: Г

5. Жаңа туылған дені сау нәрестенің тамыр соғу жиілігі.

А) 50-70 минутына

Б) 90-100 минутына

В) 140-160 минутына

Г) 18-20 минутына

Д) 280-340 минутына

Ответ: В


6. Дені сау жаңа туылған нәрестенің белгілері, мынадан басқа:

А) бассүйегі жұмсақ, еңбектері қатпаған

Б) үлкен еңбектің өлшемі 1,5х1,5см

В) бассүйектің бет бөлігі ми бөлігіне қарағанда кіші болып келеді.

Г) кіндігі қылыш тәрізді өсіндімен шаттың ортасында орналасқан

Д) ұл балаларда аталық бездері енқалтада орналасқан, қыздарда үлкен жыныстық еріндері кіші жыныстық еріндерін жауып тұрады.

Ответ: А

7. Жаңа туылған дені сау нәрестенің денесінің салмағының физиологиялық өзгерісі .... құрайды.

А) дене салмағының 10-15%

Б) дене салмағының 5-7%

В) дене салмағының 20-30%

Г) дене салмағының 40-50%

Д) дене салмағының 60-70%

Ответ: Б


8. Жаңа туылған нәрестенің денесінде сужауыр пайда болу себебі.

А) күнделікті шомылдыру

Б) емшекпен емізбеу

В) жаңа туылған нәрестенің жаялықтарын жиі ауыстыру.

Г) тері күтімінің дефектісі

Д) кіндік жарасының кеш бітелуі

Ответ: Г

9. Жаңа туылған дені сау нәрестенің шартсыз рефлекстері, мынадан басқа:

А) баланың емізу уақытынсына қарай оянуы

Б) емуі


В) жұту

Г) ұстап қалу

Д) көзді ашып жұму

Ответ: А


10. Қай жаста көз жас бездері сұйықтық бөліп шығарады.?

А) 2 апта

Б) 5-6 күн

В) 2 соң


Г) 30 күн

Д) өмір сүрудің алғашқы сағаттары

Ответ: В
11. әйелдердің ең жоғарғы репродуктивті жүйесіне жатады... .

А) экстрагипоталамикалық құрылымдар

Б) гипоталамус

В) жұмыртқалар

Г) гипофиз

Д) жатыр


12. әйелдердің ең төменгі репродуктивті жүйесіне жатады... .

А) жатыр


Б) экстрагипоталамикалық құрылымдар

В) гипофиз

Г) гипоталамус

Д) жұмыртқалар

13. жұмыртқада жыныстық гормон ... өндіріледі.

А) эстроген, андроген, прогестерон

Б) гонадотропинрилизинг-гормон, окситоцин

В) лютеиндеуші, фолликулостимуляциялаушы, пролактин

Г) кортизол, катехоламин, альдостерон, андроген

Д) адреналин, норадреналин, дофамин

14. қыз балаларда кездесетін, емдеуді керек етпейтін жағдай

А) қынаптан шырышты бөліндер болуы

Б) көлемі үлкейген клитор

В) жыныс еріндерінің жабысуы

Г) уретраның төмен түсуі

Д) анус эктопиясы

15. жүкті әйелдерді бақылау мәліметтерін енгізеді … .

А) жеке картаға

Б) ауру тарихына

В) босану тарихына

Г) амбулаторлы картаға

Д) статистикалы картаға

16. босанудан алдыңғы патронаж атқарылады… .

А) жүктілік кезінде

Б) босанудан кейін

В) гинекологиялық ауруларда

Г) аборттан кейін

Д) босану кезінде

17. біріншілік дәрігерге дейінгі акушер-гинекологиялық көмек көрсетіледі:

А) фельдшер-акушерлік пунктте

Б) жанұялық дәрігерлік амбулаторияда

В) әйелдер консультациясында

Г) перзентханада

Д) "неке және жанұя" консультациясында

18. Дені сау әйелдерде профилактикалық қарауды жылына ... рет қарау керек.

А) 1


Б) 4

В) 6


Г) 2

Д) 3


19. салыстырмалы дені сау әйелдерде профилактикалық қарауды жылына ... реттен кем қарау керек.

А) 2


Б) 3

В) 4


Г) 5

Д) 6


20. әйелдердің репродуктивті денсаулығы байланысты ...

А) физикалық, психикалық денсаулығына, материальды жағдайына

Б) тек психикалық денсаулығына

В) тек физикалық денсаулығына

Г) күйеуінің денсаулығына

Д) тек материальды жағдайына



Ситуациялық мәселелер

Мәселе №1. Туу залында физиологиялық жолмен әйел босанды.Баланың жынысы - ұлбала ,салмағы - 3400г, бойы 56см,сол мезгілде жылады. Апгар шкаласы бойынша 9-10 балл.Сұрақ: 1.Осы көрсеткіштерге қарай бала жүктіліктің қай аптасында туылды?

2.Нәрестенің қай белгілеріне қарай оның жетіліп туылғандығын білуге болады?



Жауабы 1.Көп жағдайда анықтауға болады,егер балада құрсақішілік гипотрофия болмаса.

2.Құлақ саңылауларының ,табандағы қыртыстар бойынша,жыныс мүшелерінің дамуына қарай.


Мәселе №2.Жаңа туылған қызда өмір сүрудің 4-ші күнінде сүт бездерінің үлкеюі байқалды.Сол аймақта терісінің түсі өзгеомеген.Қарау кезінде сүт бездерінен сүт сияқты сұйықтық бөлінуде.

Сұрақтар: 1.Бұл жағдайды қалай атаймыз?

2. Сіздің іс - әрекетіңіз.

Жауаптары: 1.Сүт бездерінің физиологиялық қатаюы.

2.Ем – шараның қажеті жоқ.



Мәселе № 3.Жаңа туылған нәрестеде 3-ші күні дене температурасы 38,5 градусқа көтерілді.Бала тынышсыз,қызғанышпен емеді .Инфекциялық патология белгілері жоқ. Тыныс алуы және жүрек соғу жиілігі жиілеген.Баланың дене салмағы азайған.

Сұрақтар: 1.Нәрестенің бұл жағдайының себебі неде?

2.Сіздің іс-әрекетіңіз.

Жауабы: 1.Бұл транзиторлы қызба.

2.Балаға су және сүт беру қажет.

ОҢТҮСТІК ҚАЗАҚСТАН МЕМЛЕКЕТТІК ФАРМАЦЕВТИКА

АКАДЕМИЯСЫ


МЕЙІРБИКЕ ІСІ КАФЕДРАСЫ, АНЕСТЕЗИОЛОГИЯ

ЖӘНЕ РЕАНИМАТОЛОГИЯ КУРСЫМЕН


Пәні : Денсаулық жағдайын бағалау

Пәннің коды: DJB 3221

Мамандығы : 051101 «Мейірбике ісі»

Курсы : 3

Кредиті: №1

ТӘЖІРИБЕЛІК САБАҚҚА АРНАЛҒАН ӘДІСТЕМЕЛІК ӨҢДЕУ

Шымкент, 2013ж.
Кафедра мәжілісінде талқыланды.
Хаттама № ____«_____»______ 2013 ж.

Кафедра меңгерушісі, м.ғ.к., доцент Әлдешев А.Ә.



1. Тақырыбы: Жеке денсаулық критерийі, денсаулықтың физиологиялық нормалары. Организмнің функциональді жағдайын және оның маңызды жүйелерін бағалау принциптері.
2. Мақсаты: Жеке денсаулық критерийлерін, денсаулықтың физиологиялық нормаларын білу. Организмнің функциональді жағдайын және оның маңызды жүйелерін бағалау принциптерін игеру.
3. Оқыту мақсаты:

Студент білуі тиіс:

Студент істей білуі тиіс:

  • Брока индексін есептеу және оның нәтижесін бағалау

  • ОТ/ОБ көтсеткішін есептеу және оның нәтижесін бағалау

  • Дене салмағы индексін есептеу және оның нәтижесін бағалау

  • Семіздік дәрежелерін анықтау


4. Тақырыптың негізгі сұрақтары:

  1. денсаулықты анықтау

  2. денсаулық деңгейлері

  3. денсаулыққа әсер етуші факторлар

  4. жеке тұлға денсаулық көрсеткіштері

  5. жеке тұлға денсаулығының критериялары


5. Білім берудің және оқытудың әдістері (шағын топтар, пікірталас, жағдайлық есептер, жұптасып жұмыс істеу, презентациялар, кейс-стади және т.б.):

- Кіші топтарда жұмыс істеу

- Техникалық құрал-саймандарды қолданып, тақырыпты

презентация түрінде көрсету (мультимедиялық проектор)

- Ситуациялық есептерді шешу - 4

- Тесттерді шешу - 10


6. Әдебиеттер:

Негізгі

  1. А.А. Новиков, Т.И. Иванова «Руководство по исследованию качества жизни в медицине» - М.: ЗАО «ОЛМА Медиа Групп» 2007 – 320с.

  2. В.С. Лукевич «Основы социальной медицины и управления здравоохранением» Учебное пособие – СПбГМА, 1997 – 184с.

  3. Медик В.А., Юрьев В.К. Курс лекций по общественному здоровью и здравоохранению. Часть 1. Общественное здоровье. – М.: Медицина, 2003. – 368с.: ил.

  4. А.Ф.Серенко и др. «Социальная гигиена и организация здравоохранения»

Қосымша

http://cito-web.yspu.org/link1/metod/met73/node5.html


7. Бақылау (тесттер, ситуациялық сауалдар)
Тесттер:

  1. Денсаулық деңгейлері:

1) жеке

2) топтық

3) аймақтық

4) қоғамдық

5) барлығы дұрыс


  1. Денсаулыққа әсер етпейтін әлеуметтік жағдайлар:

1) балалардың тамақтануының жағдайы

2) бала өлімінің көрсеткіштері

3) тұрғындардың жұмыспен қамтамасыз етілуі

4) тұрғындардың гигиеналық сауаттылығы

5) тұрғындардың иммунизация деңгейі


  1. Дүниежүзілік денсаулық сақтау ұжымының есебі бойынша денсаулық сақтау ұйымдары тұрғындардың денсаулығына қанша пайыз әсер етеді:

1) 50%

2) 20%


3) 60%

4) 30%


5) 10%


  1. Еркектерде бел айналасы/ бөксе айналасы қатынасы қалыпты жағдайда болады:

1) 0,9

2) 0,5


3) 0,7

4) 1,2


5) 1,5


  1. Дене салмағының неше пайызға артық болуы семіздіктің бірінші дәрежесі болып есептеледі?

1) 50%

2) 30–39%

3) 5–10%

4) 40%


5) 70–80%
6. Дене салмағының индексі келесі формула бойынша есептеледі

1) бел айналасы/бөксе айналасы

2) дене салмағы (кг) /бойы (метр)

3) дене салмағы (кг) /бойы (см2)

4) дене салмағы (кг) /бойы (м2)

5) дене салмағы (кг) /бойы (см)


7. Мартине сынамасында есептеледі:

  1. жүрек соғуының жиілігі

  2. тамыр соғуының жиілігі

  3. отырып – тұру саны

  4. тартылу саны

  5. отжимание

8. Гарвардық степ – тесттің индексі келесі формула бойынша есептеледі:

1) t*10/(f1+ f2+ f3)*2

2) t*100/(f1+ f2)*2

3) t*10/(f1+ f2+ f3)*2

4) t/(f1+ f2+ f3)*2

5) t*100/(f1+ f2+ f3)*20
9. Штанге сынамасы мына жүйенің қызметін көрсетеді

1) кардиореспираторлық

2) асқорыту

3) зәр шығару

4) эндокринді

5) сүйек – буын


10. Генчи сынамасы мына көрсеткіш болғанда жақсы деп есептелінеді

1) 43


2) 33

3) 25


4) 10

5) 38
Ситуациялық сауалдар:



  1. Брокко бойынша 1,65 м бойдағы адамның дене салмағын есептеңіз.




  1. Бойы 156 см және салмағы 70 кг/ң дене салмағы индексін есептеңіз. Нәтижесін бағалаңыз.

  2. Бойы 170 см және салмағы 65 кг/ң салмағы индексін есептеңіз.




  1. Бойы 150 см және салмағы 80 кг адамның семіздік дәрежесін анықтаңыз.

Тест есептерінің жауап эталондары

1.5


2.3

3.5


4.1

5.2


6.4

7.2


8.3

9.1


10.1
Ситуациялық сауалдарының жауап эталондары

№1 сауал Жауабы: 65кг.

№2 сауал Жауабы: 22,5

№3 сауал Жауабы: Дене салмағы индексі=28,8. Артық дене салмағы бар.

№4 сауал Жауабы : семіздіктің 2-ші дәрежесі

№5 сауал Жауабы: жақсы физикалық жұмыс істей алу қабілеті

№ 6 сауал Жауабы: орташадан төмен

№7 сауал Жауабы: қанағаттанарлық

№8 сауал Жауабы: жақсы

2 сабақ
1. Тақырыбы: Тереңдете зерттеу әдістері, эксперсс – диагностика, физикалық денсаулықтың саны мен сапасы.


2. Мақсаты: Тереңдете зерттеу, эксперсс – диагностика әдістеріді білу, физикалық денсаулықтың саны мен сапасы туралы ой түзу.
3. Оқыту мақсаты:

Студент білуі тиіс:

  • Денсаулықты диагностикалаудың антропометриялық әдістері

  • Денсаулықты диагностикалаудағы жүктеме сынамалары

  • Денсаулық көрсеткіштері

Студент істей білуі тиіс:

  • Мартине сынамасын жүргізу және оның нәтижесін бағалау

  • Гарвордтық степ-тест жүргізу және оның нәтижесін бағалау

  • Он екі минуттық Купера тестін жүргізу және оның нәтижесін бағалау

  • Он екі минуттық жүгіру тестін жүргізу және оның нәтижесін бағалау

  • Он екі минуттық жүзу тестін жүргізу және оның нәтижесін бағалау

  • Он екі минуттық велосипедпен жүру тестін жүргізу және оның нәтижесін бағалау

  • Штанге сынамасын жүргізу және оның нәтижесін бағалау

  • Генчи сынамасын жүргізу және оның нәтижесін бағалау

  • Серкин сынамасын жүргізу және оның нәтижесін бағалау

  • Қан айналым үнемдеу коэффициентін есептеу және оның нәтижесін бағалау

  • Шыдамдылық коэффициентін есептеу және оның нәтижесін бағалау

  • Денсаулық көрсеткіштерін анықтау


4. Тақырыптың негізгі сұрақтары:

  1. денсаулықты диагностикалауда антропометриялық ұсыныстар

  2. денсаулықты диагностикалаудағы жүктеме сынамалары

  3. денсаулықтың санын аңықтау


5. Білім берудің және оқытудың әдістері (шағын топтар, пікірталас, жағдайлық есептер, жұптасып жұмыс істеу, презентациялар, кейс-стади және т.б.):

- Кіші топтарда жұмыс істеу

- Техникалық құрал-саймандарды қолданып, тақырыпты

презентация түрінде көрсету (мультимедиялық проектор)

- Тесттерді шешу - 10

6. Әдебиеттер:

Негізгі


  1. А.А. Новиков, Т.И. Иванова «Руководство по исследованию качества жизни в медицине» - М.: ЗАО «ОЛМА Медиа Групп» 2007 – 320с.

  2. В.С. Лукевич «Основы социальной медицины и управления здравоохранением» Учебное пособие – СПбГМА, 1997 – 184с.

  3. Медик В.А., Юрьев В.К. Курс лекций по общественному здоровью и здравоохранению. Часть 1. Общественное здоровье. – М.: Медицина, 2003. – 368с.: ил.

  4. А.Ф.Серенко и др. «Социальная гигиена и организация здравоохранения»

Қосымша

http://cito-web.yspu.org/link1/metod/met73/node5.html


7. Бақылау (тесттер, ситуациялық сауалдар)
Тесттер:

  1. Денсаулық деңгейлері:

1) жеке

2) топтық

3) аймақтық

4) қоғамдық

5) барлығы дұрыс


  1. Денсаулыққа әсер етпейтін әлеуметтік жағдайлар:

1) балалардың тамақтануының жағдайы

2) бала өлімінің көрсеткіштері

3) тұрғындардың жұмыспен қамтамасыз етілуі

4) тұрғындардың гигиеналық сауаттылығы

5) тұрғындардың иммунизация деңгейі


  1. Дүниежүзілік денсаулық сақтау ұжымының есебі бойынша денсаулық сақтау ұйымдары тұрғындардың денсаулығына қанша пайыз әсер етеді:

1) 50%

2) 20%


3) 60%

4) 30%


5) 10%

  1. Еркектерде бел айналасы/ бөксе айналасы қатынасы қалыпты жағдайда болады:

1) 0,9

2) 0,5


3) 0,7

4) 1,2


5) 1,5

  1. Дене салмағының неше пайызға артық болуы семіздіктің бірінші дәрежесі болып есептеледі?

1) 50%

2) 30–39%

3) 5–10%

4) 40%


5) 70–80%

6. Дене салмағының индексі келесі формула бойынша есептеледі

1) бел айналасы/бөксе айналасы

2) дене салмағы (кг) /бойы (метр)

3) дене салмағы (кг) /бойы (см2)

4) дене салмағы (кг) /бойы (м2)

5) дене салмағы (кг) /бойы (см)

7. Мартине сынамасында есептеледі:



  1. жүрек соғуының жиілігі

  2. тамыр соғуының жиілігі

  3. отырып – тұру саны

  4. тартылу саны

5) отжимание

8. Гарвардық степ – тесттің индексі келесі формула бойынша есептеледі:

1) t*10/(f1+ f2+ f3)*2

2) t*100/(f1+ f2)*2

3) t*10/(f1+ f2+ f3)*2

4) t/(f1+ f2+ f3)*2

5) t*100/(f1+ f2+ f3)*20

9. Штанге сынамасы мына жүйенің қызметін көрсетеді

1) кардиореспираторлық

2) асқорыту

3) зәр шығару

4) эндокринді

5) сүйек – буын
10. Генчи сынамасы мына көрсеткіш болғанда жақсы деп есептелінеді

1) 43


2) 33

3) 25


4) 10

5) 38


Ситуациялық сауалдар:

  1. Мартине сынамасын бағалаңыз: қалыпты пульсі минутына 75, жүктемеден кейін 100.

  2. Гарвордтық степ-тест индексі = 58, нәтижесіне баға беріңіз.

  3. Штанге сынамасын жүргізуде 45 секунд аралығында тынысты ұстап тұру нәтижесі бағаланады?

  4. Генче сынамасын жүргізуде 45 секунд аралығында тынысты ұстап тұру нәтижесі бағаланады?



Тест есептерінің жауап эталондары

1.5


2.3

3.5


4.1

5.2


6.4

7.2


8.3

9.1


10.1
Ситуациялық сауалдарының жауап эталондары

№1 сауал Жауабы: 65кг.

№2 сауал Жауабы: 22,5

№3 сауал Жауабы: Дене салмағы индексі=28,8. Артық дене салмағы бар.

№4 сауал Жауабы : семіздіктің 2-ші дәрежесі

№5 сауал Жауабы: жақсы физикалық жұмыс істей алу қабілеті

№ 6 сауал Жауабы: орташадан төмен

№7 сауал Жауабы: қанағаттанарлық

№8 сауал Жауабы: жақсы

3 сабақ
1. Тақырыбы: Организм мен оның маңызды жүйелерінің функционалды жағдайын бағалау принциптері. Денсаулықты болжау мен физиологиялық жүйелер жағдайларының жас ерекшелігі динамикасы.



2. Мақсаты: Ағзаның жағдайын функционалдық бағалау принциптері. Физиологиялық жүйелердің жастық динамикасы және денсаулықты болжауды үйрену. Өсу кезінде және қоршаған ортаның тұрақты түрде өзгеріп отыруына байланысты ағзаның құрылымы мен қызметі де ауысып отырады, бұл аурулауды емдеу және алдын – алуда зор маңызға ие.

Денсаулықты болжау денсаулықты сақтау тәжірибесінде, емдеу – алдын алу мекемелерін жоспарлауда, медициналық қызметкерлерді дайындауда, тұрғындарды диспансеризациялауда маңызы зор.



3. Оқыту мақсаты:

Студент білуі тиіс:

  • Функционалды жағдай түсінігі

  • Ағзаның функционалды жағдайы және оның маңызды жүйелерін бағалау принциптері

  • Тірек – қимыл аппаратының жас ерекшеліктері

  • Қан айналым жүйесінің жас ерекшеліктері

  • Физикалық жүктемеге жүрек – қантамыр жүйесі реакциясының жас ерекшеліктері

  • Тыныс алу жүйесінің жас ерекшелігі

  • Ас қорыту жүйесінің жас ерекшелігі

  • Зәр шығару жүйесінің жас ерекшелігі

  • Терінің жас ерекшелігі

  • Жас ерекшелік эндокринологиясы

  • Жыныстық жетілу кезеңдері және оның ерекшеліктері

  • Денсаулықты болжаудың негізгі принциптері

  • Тұрғындар денсаулық жағдайын бағалауда топтық критериялардың негізі

  • Адам денсаулығын болжаудағы негізгі жолдамалар

  • Адамның жеке денсаулығын болжау әдістері

  • Денсаулықты болжауда медико-генетикалық кеңестің қызметі

Студент істей білуі тиіс:

  • Адам ағзасының және жүйелерінің функционалды жағдайын бағалауды жүргізу

  • Тірек-қимыл аппараттарының жас ерекшеліктерін ескеру

  • Қан айналым жүйесінің жас ерекшеліктерін ескеру

  • Тыныс алу жүйесінің жас ерекшеліктерін ескеру

  • Ас қорыту жүйесінің жас ерекшеліктерін ескеру

  • Зәр шығару жүйесінің жас ерекшеліктерін ескеру

  • Терінің жас ерекшеліктерін ескеру

  • Эндокрин жүйесінің жас ерекшеліктерін ескеру

  • Түрлі кезеңдерде жыныстық дамуды бағалау

  • Негізгі топ критериялары бойынша тұрғындар денсаулығын бағалау

  • Жеке адам және тұрғындардың денсаулығын болжау

  • Болжауға әсер ететін қауіп-қатер факторларын анықтау

4. Тақырыптың негізгі сұрақтары:

- Функционалды жағдайды анықтау

- Ағзаның функционалды жағдайын және оның маңызды жүйелерін бағалау принциптері

- Тірек-қимыл аппаратының жас ерекшеліктері

- Қан айналым жүйесінің жас ерекшелігі

- Физикалық жүктемеге жүрек-қантамыр жүйесі реакциясының жас ерекшелігі

- Тыныс алу жүйесінің жас ерекшелігі

- Ас қорыту жүйесінің жас ерекшелігі

- Зәр шығару жүйесінің жас ерекшелігі

- Терінің жас ерекшелігі

- Эндокрин жүйесінің жас ерекшелігі

- Жыныстық жетілу кезеңдері

- Денсаулықты болжаудың негізгі принциптері

- Тұрғындардың денсаулық жағдайын бағалауда негізгі топ критерилері

- Адам денсаулығын болжаудың негізгі жолдамасы

- Жеке адамның денсаулығын болжау

- Денсаулықты болжауда медико-генетикалық кеңестің қызметі



5. Білім берудің және оқытудың әдістері (шағын топтар, пікірталас, жағдайлық есептер, жұптасып жұмыс істеу, презентациялар, кейс-стади және т.б.):

- тақырыптың негізгі сұрақтарын қолданып, сабақты тур, ми шабуылы, модуль әдістері бойынша жүргізу;

- кіші топтарда тақырыптың негізгі сұрақтарын қолдана отырып жұмыс істеу

- ситуациялық есептерді шешу

- тақырыптың негізгі тесттерін шешу

- сабақ өтуде техникалық құрал-саймандарды қолданып, сабақтың тақырыптарын презентация түрінде көрсету (мультимедиялық проектор)

6. Әдебиеттер:

Негізгі


  1. А.А. Новиков, Т.И. Иванова «Руководство по исследованию качества жизни в медицине» - М.: ЗАО «ОЛМА Медиа Групп» 2007 – 320с.

  2. В.С. Лукевич «Основы социальной медицины и управления здравоохранением» Учебное пособие – СПбГМА, 1997 – 184с.

  3. Медик В.А., Юрьев В.К. Курс лекций по общественному здоровью и здравоохранению. Часть 1. Общественное здоровье. – М.: Медицина, 2003. – 368с.: ил.

  4. А.Ф.Серенко и др. «Социальная гигиена и организация здравоохранения»

Қосымша

http://cito-web.yspu.org/link1/metod/met73/node5.html


7. Бақылау (тесттер, ситуациялық сауалдар)

Тақырып бойынша сұрақтар:

- Функционалды жағдайға анықтама беріңіз

- Ағзаның функционалды жағдайын және оның маңызды жүйелерін бағалау

принциптерін атаңыз

- Сіз тірек-қимыл аппаратының қандай жас ерекшеліктерін білесіз?

- Сіз қан айналым жүйесінің жас ерекшелігі

- Физикалық жүктемеге жүрек-қантамыр жүйесің қандай жас ерекшеліктерін атаңыз

- Тыныс алу жүйесінің жас ерекшеліктерін атаңыз

- Ас қорыту жүйесінің жас ерекшеліктерін атаңыз

- Зәр шығару жүйесінің жас ерекшеліктерін атаңыз

- Терінің жас ерекшеліктерін атаңыз

- Эндокрин жүйесінің жас ерекшеліктерін атап өтіңіз

- Жыныстық жетілу кезеңдерін атаңыз

- Денсаулықты болжаудың негізгі принциптерін атаңыз

- Тұрғындардың денсаулық жағдайын бағалауда негізгі топ критерияларының айырмашылығы

- Адам денсаулығын болжауда қандай жолдамалар бар?

- Жеке адамның денсаулығын болжау неге негізделеді?

- Денсаулықты болжауда медико-генетикалық кеңестің қызметі неде?
Тесттер:

1. Адамның омыртқа жотасы қай жаста сүйектенеді?



    1. 10 – 15

    2. 15 – 20

    3. 20 – 25

    4. 25 – 30

    5. 30 – 35

  1. Бұлшықет талшықтарының өсуі:

    1. 15 жас

    2. 20 лжас

    3. 25 жас

    4. 30 жас

    5. 35 жас

  2. Қыз баланың жүрек бұлшықетінің өсуінің күшейген кезеңі қай жасқа сәйкес келеді?

    1. 5-8

    2. 8-10

    3. 12-13

    4. 14-15

    5. 16-19

Каталог: kafedra -> ses delo
kafedra -> Литература по курсу «История русского искусства» Основная: Алпатов М. В
kafedra -> На выпускную квалификационную работу магистра филологии Сурядова Владимировича
kafedra -> Российская академия наук
kafedra -> 1-ый курс, история искусства
kafedra -> Программаны әзірлеудің құрал-саймандары пәнінен Оқу бағдарламасы (syllabus)
kafedra -> Оңтүстік Қазақстан Мемлекеттік фармацевтика академиясы
ses delo -> Жұмыс бағдарламасы пән: Хирургия мен реанимациядағы мейірбике ісі Пән коды: hrmi 3213
ses delo -> Жұмыс бағдарламасы пән: «Паллиативті медицина» Код: Мамандық: 051101 «Мейірбике ісі»
ses delo -> Жұмыс бағдарламасы пән: Анестезиология және реаниматологиядағы мейірбике ісі. Пән коды


Достарыңызбен бөлісу:
1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   12


©kzref.org 2019
әкімшілігінің қараңыз

    Басты бет