Карта на прогнозираните опасни явления в Република България за 17. 03. 2018 гжүктеу 53.42 Kb.
Дата03.04.2019
өлшемі53.42 Kb.
түріАнализ

Приложение 1


НИМХ-БАН:

През нощта облачността в повечето райони ще се разкъса, по-значителна ще се задържи в северозападните райони, където ще превали дъжд. Ще духа до умерен югозападен вятър. Минималните температури ще са между 5° и 10°. Утре южният вятър ще се усили. Ще бъде поривист, след обяд в Източна България и в районите, в близост до северните склонове на планините ще е силен и бурен. Облачността ще е променлива – предимно средна и висока. През деня ще е почти без валежи, а повече слънчеви часове ще има над Западна България. С южния вятър ще настъпи чувствително затопляне: максималните температури ще са предимно между 20° и 25°.

В планините ще е ветровито. Ще духа силен, по високите и открити части и бурен до ураганен юг-югозападен вятър. Облачността ще е променлива и на отделни места ще превали дъжд. Ще е по-топло с максимална температура на височина 1200 метра – около 16°, на 2000 метра – около 9°.

Над Черноморието облачността ще е променлива, без валежи. Вятърът от юг-югозапад постепенно ще се усилва и привечер на места вече ще е бурен. Максималните температури ще са предимно между 18° и 23°, малко по-ниски в крайните северни райони. Температурата на морската вода е 6-7°. Вълнението на морето ще е от 2 бала по южното крайбрежие, до 3-4 по северното.

 

Карта на прогнозираните опасни явления в Република България за 17.03.2018 г.:Карта от meteoalarm.eu за 17.03.2018 г.:
Снежна покривка и валежи

за 17.03.2018 г. по данни от метеорологичните станции на НИМХ-БАН и данни от оперативен числен атмосферен модел (АЛАДИН):Анализ на хидрологичната обстановка от НИМХ–БАН:

На основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ–БАН:Дунавски басейн: Днес (16.03) и утре водните нива на реките в басейна ще се понижават. Днес в следобедните часове и утре ще има незначителни повишения на водните нива на р. Тимок и р. Тополовец. От ранните часове на 18.03 и на 19.03 в резултат на валежи ще има повишения на речните нива в басейна. По-значителни ще бъдат повишенията на на водните нива още от сутрешните часове на 18.03 на реките във водосборите на: р. Ерма, р. Габерска, р. Нишава; р. Тимок, р. Тополовец, р. Войнишка, р. Витбол, р. Арчар, р. Лом, р. Цибър, в горното течение на р. Огоста и притоците й р. Бързия, р. Шугавица и р. Ботуня; р. Искър в притоците й р. Владайска, р. Банкенска, р. Блато, р. Искрецка, р. Батулийска, р. Малък Искър; р. Вит; горното течение на р. Осъм; От следобедните часове на 18.03 резултат на валежи ще има по-значителни повишения на водните нива на реките във водосбора на р. Янтра в горното течение над гр. Велико Търново и притоците й р. Росица, р. Джулюница, р. Лефеджа; добруджанските реки.

Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира: Прогнозираните водни количества на 17, 18 и 19.03.2018 г. ще бъдат над средномногогодишните стойности. Днес (16.03) и утре водните нива на реките във водосбора ще се понижават. От ранните часове на 18.03 и на 19.03 в резултат на валежи ще има повишения на речните нива във водосбора. По-значително ще се повишат водните нива на реките във водосборите на: р. Владайска, р. Банкенска, р. Блато, р. Искрецка, р. Батулийска, р. Малък Искър и в средното и долното течение на основната река. Водните количества ще са под праговете за внимание, само водните количества на р. Искър при Ореховица ще бъдат около прага за внимание. Има вероятност за поройни наводнения в басейна.

Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира: Прогнозираните водни количества за 17, 18 и 19.03.2018 г. ще бъдат над средномногогодишните стойности. Днес (16.03) и утре водните нива във водосбора ще се понижават. От следобедните часове на 18.03 в резултат на валежи ще има по-значителни повишения на водните нива на реките във водосбора на р. Янтра в горното течение над гр. Велико Търново и притоците й р. Росица, р. Джулюница, р. Лефеджа. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира: Прогнозираното водно количество в долното течение на р. Черни Лом на 17, 18, 19 и 20.03.2018 г. ще бъде над средномногогодишната стойност. Днес (16.03) и утре нивата във водосбора ще се понижават. От следобедните часове на 18.03 и в периода до 21.03 ще има повишения на речните нива във водосбора. По-значителни повишения се очакват във вечерните часове на 18.03 и през нощта срещу 19.03 във водосбора на р. Бели Лом. Водните количества ще бъде под прага за внимание.

Черноморски басейн: Днес (16.03) и утре водните нива на реките в басейна ще се понижават, като вследствие оттичане ще има повишения в долните части на основните реки. В следобедните часове на 18.03 и на 19.03 в резултат на валежи ще има повишения на речните нива в басейна. По-значителни ще бъдат повишенията на водните нива на реките във вечерните часове на 18.03 във водосборите на: р. Батова, р. Провадийска и притока й р. Девня, р. Камчия и притока й Луда Камчия; р. Двойница, р. Бяла, р. Хаджидере, р. Айтоска; р. Русокастренска; р. Средецка. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Има вероятност за поройни наводнения в горното течение на р. Камчия.

Източнобеломорски басейн: Днес (16.03) и утре водните нива на реките в басейна ще се понижават. От ранните часове на 18.03 и на 19.03 в резултат на валежи ще има повишения на речните нива в басейна. От ранните часове на 18.03 по-значителни ще бъдат повишенията на водните нива на реките във водосборите на реките: р. Марица в притоците й р.Тополница, р. Луда Яна, р. Въча, р. Първенецка, р. Чепеларска; р. Арда в горното течение над яз. Кърджали. От следобедните часове на 18.03 и на 19.03 по-значителни ще бъдат повишенията на водните нива на реките във водосборите на реките р. Тунджа; р. Марица в притока и р. Сазлийка и в долното течение на основната река; р. Арда в горното течение над яз. Кърджали и в притоците й р. Върбица и в горното течение на р. Крумовица.

Има вероятност за поройни наводнения във водосбора на р. Тунджа в горно и средно течение и притока й Мочурица; р. Марица- р. Девинска(приток на Въча)Системи за ранно предупреждение

Системата за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа на НИМХ-БАН прогнозира:

  • Водното ниво на р. Тунджа при гр. Ямбол ще премине над жълтия праг за предупреждение в следобедните часове на 19.03.2017 г..  • Водното ниво на р. Тунджа при гр. Елхово ще е около и над жълтия праг за предупреждение през следващите 5 дни.

Системата за ранно предупреждение за водосбора на река Арда на НИМХ-БАН прогнозира:

Водните количества на р. Черна при гр. Смолян в следобедните часове на 18.03 ще бъдат над жълтия праг за внимание.Водните количества на р. Елховска при гр. Рудозем в следобедните часове на 18.03 ще бъдат над жълтия праг за внимание.Западнобеломорски басейн: Днес (16.03) ще има незначителни повишения на водните нива на реките във водосбора на р. Струма и р. Места. На 17.03 речните нива в басейна ще се понижават. От ранните часове на 18.03 и на 19.03 в резултат на валежи ще има повишения на речните нива в басейна. По-значителни повишения на водните нива ще има на 18.03 на реките във водосборите на р. Струма (главно по основната река и в притока й р. Струмешница), в целия водосбор на р. Места и в целия водосбор на р. Доспат .

Има вероятност за поройни наводнения във водосбора на р. Доспат и горното течение на р. Места.В направените прогнози не се отчита работата и ретензионната способност на хидротехническите съоръжения.
Каталог: uploads -> tinymceup -> files
files -> Новини за общините
files -> Новини за общините
files -> Новини за общините 18. 07. 2014 г. Фокус Карлово отбелязва 177 години от рождението на Васил Левски
files -> Новини за общините 21. 08. 2014 г. Фокус в плевен ще се проведат консултации за определяне на секционни избирателни комисии за район Плевен
files -> Новини за общините 06. 08. 2014 г. Фокус На 29, 30 и 31 август в Казанлък ще се проведат Празниците в Долината на тракийските царе
files -> Конкурс за длъжността Експерт „Европейски регламенти в Общинския ресурсно-координационен център (оркц) при следните условия
files -> Новини за общините 04. 08. 2014 г. Нсорб нсорб призовава общините да подкрепят населението на бедстващата община Мизия!
files -> Новини за общините 15. 07. 2014 г. Фокус Кметовете и кметските наместници на селата от община Кюстендил проведоха месечно съвещание
files -> Новини за общините 30. 08. 2014 г. Бнр безработицата в Ловешко бележи спад за пореден месец
files -> Новини за общините


Достарыңызбен бөлісу:


©kzref.org 2019
әкімшілігінің қараңыз

    Басты бет