Кратка характеристика на възможностите за прогнозиране на речния отток на основата на метеороложка и хидроложка информация в Нжүктеу 11.23 Kb.
Дата18.02.2019
өлшемі11.23 Kb.

Кратка характеристика на възможностите за прогнозиране на речния отток на основата на метеороложка и хидроложка информация в НИМХ – Пловдив

При използване на 48 часовата метеороложка прогноза на метео-параметрите : температура на въздуха, влажност, скорост на вятъра и т.н., както и на реално имерените валежи в рамките на водосборните басейни на р. Чая (Чепеларска) и р. Арда до с. Вехтино е възможно да се издава и 24 часова прогноза за оттока с достатъчна за целите на предварителното оповестяване на екстремни природни явления точност.

Използват се цялата набирана от НИМХ в реално и минало време информация, както и вече внедрените метеорологични и хидрологични числени модели.

Прогнозата включва дебита на реките при определени от общините места по продължение на речните корита а при допълнителна договореност е възможно и да се дава информация за възможните водни нива при пунктовете, които представляват особен интерес.Прогнозата за оттока ще се изчислява на всеки 24 ч. и може да се подава на заинтересуваните общини в рамките на 10-15 мин след изготвянето и по интернет.

За осъществяването но проекта са небходими: инсталирането на допълнителни метеорологични станции в интересуващите се общини които ще бъдат обслужвани от служители на НИМХ. В НИМХ Пловдив ще са необходими допълнително два компютъра – един за комуникацията на данните към общините и един за изчислителни цели. Отделно във всяка община която ще получава данните е необходимо да има един (+1 резервен) компютър на който ще се доставя информацията в реално време.


Достарыңызбен бөлісу:


©kzref.org 2019
әкімшілігінің қараңыз

    Басты бет