Крещение господа бога и спаса нашего иисуса христа



бет1/66
Дата05.02.2019
өлшемі7.96 Mb.
#65307
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   66





КРЕЩЕНИЕ ГОСПОДА БОГА И СПАСА НАШЕГО ИИСУСА ХРИСТА



Икона XV в.











МЕСЯЦ ЯНВАРЬ имеяй дней 31




В 1-и= день, еже по плоти Обрезание Господа нашего Иису=са Христа и память иже во святых отца нашего Василия Великаго, архиепископа Кесарии Каппадоки=йския

Аще храм евята=го Василия, творим бде=мие,

НА ма=лой ВЕЧЕРНИ

На Господи, воззва=х: стихиры на 4, глас 3,

самогла=сны:

Христа= всели=в в душу твою= чи=стым твоим житие=м,/ Источника жи=зни, священноявле=нне Васи=лие, / реки источил еси= учении= вселе=нней, / от ни=хже напавернии церко=внии людие/ плоды усте=н, исповедающих благодать, приносят/ Просла=вльшему па=мять твою= во век века.

Ми=ро, излиянное на тебе благода=ти, / пома=за тя священноде=йствовати Ева=нгелие Ца=рствия Небеснаго, / Васи=лие Богоявление, / Христово благоуха=ние быв, / вонею зна=ния Его вселенную испол­нил еси=./ Темже, гла=сы раб твои=х благоприятне приа=мляй, / испроcи= нам, чту=щим тя, велия милости.


Византи=ево: Святи=тельскою одеждею оде=ян,/ Троицы побо=рниче Васи=лие,/ престолу предста=л еси= суди=щному,/ беду= прие=мляй о ве=ре,/ и, страда=льческое противостояние показа=в, / ярость епа=рхову посрами=л еси=, / ярящася держа=вою нечестия/ и неми=лостивным разсече=нием претяща,/ усердно, о=тче, проразсуди=в/ и му=ченик быв произволением, / венец приял еси= победы от Христа=, / иму=щаго велию ми=лость.

Сла=ва, глас 2:

Су=щих извык естество/ и всех усмотри=в нестоятельное, / Еди=наго обре=л еси= непоколе=блема, / Пресу=щнаго су=ща Соде=теля всех,/ Ему=же и па=че приложи=вся,/ не су=щих жела=ние отве=ргл еси=,/ моли= и нам Боже=ственнаго желания получи=ти,/ священноявле=нне Васи=лие.

И ны=не, пра=здника.

На стиховне стихиры, глас 2.

Подобен: .Доме Евфра=фов:

Храм всесве=тел/ трисо=лнечныя зари= сый,/ озаряеши души/ питающихся / словесы твоими, Васи=лие.

Стих: Уста= моя возглаго=лют прему=дрость, / и поуче=ние сердца моего ра=зум.

Т^руба= с Небесе=/ шум гла=са твоего= есть/ и огнь, и=мже попаляются/ еретическая вся,/ Васи=лие, уче=ния.

Стих: Уста= пра=веднаго поуча=тся прему=дрости, / и язык его возглаго=лет суд.

Свет Еди=н Трисиянный, / разделяяй Ли=цы, / единяяй же существом,/ Ария низложил еси=/ и Саве=ллия, Ваcи=лие.

Сла=ва, и ны=не:

Плотское обрезание/ Боговочелове=чнаго Сло­ва / и па=мять Василия / почита=юще Вели=каго, / Богоро=дицу почита=ем.

По о=гче наш: тропа=рь свята=го. Сла=ва, и ны=не, Обреза­ния. Ектения и отпу=ст. На велнцеи= же вечерни, и на у=трени, и на Литургии поем все исследование, я=коже изъяви=ся на ряду=.

НА ВЕЛИ=ЦЕЙ ВЕЧЕРНИ

Поем Блаже=н муж: 1-и= антифон. На Господи, воззва=х: стихиры на 8. Праздника 4, глас 8. Самогла=сны:

Сходяй Спас к ро=ду человеческому / прият пелена=ми пови=тие, / не возгнуша=ся плотска=го обрезания, / осмодне=вен по Ма=тери, Безначальный по Отцу=,/ Тому=, вернии, возопии=м:/ Ты еси= Бог наш, помилуи= нас.

Не устыде=ся Всеблаги=й Бог/ плотским обре=занием обре=затися,/ но даде= Самаго= Себе= образ и начерта=ние всем ко спасе=нию, / ибо закона Творе=ц законная исполняет / и пророков прорече=ния, я=же о Нем./ И=же вся содержа=й го=рстию и пелена=ми

пови=выйся,/ Господи, сла=ва Тебе=.

>

Ины стихи=ры свята=го Василия на 4, глас 4.

Подо=бен: Зва=нный свыше:

Иже тезоимени=тне нарече=н быв ца=рствия, / егда= ца=рское ты свяще=ние, Христов язык свят,/ любому=дрием и художеством, о=тче, упа=сл еси=,/ тогда= венце=м тя украcи= ца=рствия, Насилие,/ ца=рствующими Ца=рствуяй и всех Господь, / И=же Ро=ждшему соедине=ный,/ Присносу=щный Сын и Собезнача=льный. / Его=же моли= спасти и просвети=ти ду=ши на=ша.

Святи=тельства одеждами укра=шен,/ ра=дуяся, проповедал еси= Бва=нгелие Ца=рствия, Насилие,/ правосла=вия Це=ркви источив уче=ние. / Имиже ны=не просвеща=еми, / Едино Божество, е=же во Отце= Вседержи=тели,/ и во Единоро=днем Бо=жии Слове,/ и Божественнеи= Ду=се,/ богосло=вим и сла=вим,/ в Трие=х Лицех нераздельно./ Его=же моли= спасти и просвети=ти ду=ши на=ша.

Небесным спребыва=я ликостоянием/ и соводворяяся, о=тче Васи=лие, / и=хже и житию поревнова=л еси=/ све=тлостию чи=стою жития твоего=,/ еще= с пло=тию живьш с сущими на земли=, я=ко безпло=тен. / Наслажда=ющияся Богодохнове=нным уче=нием твои=м/ от бед и тьмы неве=дения/ Христа=, Бо=га на=шего, моли=/ спасти и просвети=ти ду=ши на=ша.

Сла=ва, глас 8. Анатолия:

Прему=дрости рачитель быв, преподобие, / и всех су=щих, е=же к Бо=гу, предсуди=в сожительницу поуче=ние сме=ртное, / ле=потно житие препроводи=л еси=, / ибо, плотския стра=сти / воздержа=ния крепо­стью! себе обложив/ и Боже=ственнаго поучения законом,/ нерабо=тен душевный соблюл еси= сан,/ добродетели бога=тством/ все плотское мудрова=ние повину=л еси= духу. / Те=мже плоть и мир возненави=дев и мироде=ржца,/ предстоя Христу,/ проcи= душа=м нашим ве=лия ми=лости.

И ны=не, глас то=йже, первую стихиру: Сходяй Спас:

Вход. Проки=мен дне.

Бытия чте=ние (глава 17):

Яви=ся Господь Авра=му и рече= ему: / Аз есмь Бог твои=, благоугоди предо Мною и бу=ди непорочен. / И положу= завет Мои= между Мною и между тобою, и умножу тя зело=. / И бу=деши оте=ц многих языков. / И не нарече=тся ктому= и=мя твое= Авра=м, но бу=дет и=мя твое= Авраа=м,/ я=ко отца= многих языков положи=х тя. / И возращу тя зело= зело=, / и положу= тя в языки, и ца=рие из тебе= изыдут./ И положу= заве=т Мои= между Мною и тобою/ и между= се=менем твои=м по тебе= в роды их, / в заве=т ве=чный, и бу=ду им Бог. / И паде= Авраа=м на лице= свое=м и поклони=ся Го=сподеви. / И рече= Бог ко Авраа=му: / ты же заве=т Мои= да соблюде=ши, / ты и семя твое= по тебе= в роды их. / И сеи= заве=т, и=же соблюде=ши между= Мною и ва=ми / и между= се=менем твои=м по тебе= в роды их: / обре=жите плоть ва=шу кра=йнюю, и бу=дет в зна=мение заве=та между= Мною и ва=ми/ и между= се=менем твои=м по тебе= в роды их. / И отроча= осмодне=вно обрежется вам, всяк му=жеск пол в ро=дех ва=ших. / И му=жеский пол, и=же не обре=жет плоть кра=йнюю свою во осмый день, / потреби=тся душа= она от рода своего, я=ко заве=т Мои= разорила есть.

При=тчей чте=ние (глава= 8):

Госпо=дь созда= мя нача=ло путе=й Свои=х в дела= Своя=. / Пре=жде век основа= мя в нача=ле,/ пре=жде, не=же землю сотвори=ти,/ и пре=жде, не=же бездны соде=лати,/ пре=жде, не=же произыти источником водным, / пре=жде, не=же гора=м водрузи=тися, / преж­де же всех холмов ражда=ет мя. / Госпо=дь сотвори= страны и пустыни и концы, населе=ны под небесе=м./ Егда= гото=вяше не=бо, с ним бех,/ и егда= отлуча=ше Себе= Престол на ве=трех./ Егда= кре=пки творяше вышния о=блаки / и я=ко тве=рды полага=ше источники поднебесный,/ внегда= полага=ти мо=рю предел его, и во=ды не мимои=дут уст Его, / и крепки творяше основа=ния земли=, бех к Нему подобна. / Аз бех, о не=йже ра=довашеся, / по вся же дни веселяхся пред лице=м Бго= на вся=ко время.

При=тчей чтение (главы 10 и 11):

Уста= пра=веднаго ка=плют премудрость, / язык же непра=веднаго поги=бнет. / Устне= мужеи= пра=ведных ка=плют благода=ти,/ уста= же нечести=вых развраща=ются./ Мерила льстивая мерзость пред Го=сподем, / вес же пра=ведный приятен Ему. / Идеже а=ще вни=дет досаждение, та=мо и безчестие,/ уста= же смире=нных поуча=ются премудрости. / Соверше=ние пра=вых наста=вит их/ и поползнове=ние отрица=ющихся упасе=т их./ Не по=лЬзуют имения в день ярости,/ пра=вда же изба=вит от сме=рти./ Умер пра=ведный, оста=ви раска=яние, / нару=чна же быва=ет и посмеятельна нечести=вых па=губа./ Пра=вда непоро=чнаго исправляет пути=,/ в нече=стие же па=дает непра=вда. I Пра=вда мужеи= пра=вых изба=вит их, / безсове=тием же пленяются беззако=ннии. / Сконча=вшуся мужу пра=ведну, не поги=бнет надеж­да, / похвала= же нечести=вых поги=бнет./ Правед­ник от ло=ва убе=гнет,/ вме=сто же его предае=тся нечести=вый./ Во усте=х нечести=вых сеть гра=жданом, / чувство же пра=ведных благоспе=шное. / Во благих пра=ведных испра=вится град, /ив погибели нечести=вых ра=дование./ Во благослове=нии пра=­вых возвысится град, / усты же нечести=вых раскопа=ется. / Руга=ется гра=жданом лише=нный ра=зума,/ муж же мудрый безмолвие водит.

На литии= стихира хра=ма, та=же свята=го Василия, глас 3, Германов о:

Христа= вселив в душу твою= чи=стым твои=м житие=м, / Источника жи=зни, священноявле=нне Ва­си=лие,/ ре=ки источи=л еси= уче=ний благочестивых вселе=нней,/ от ни=хже напаяеми, ве=рнии церко=внии людие/ плоды усте=н, испове=дающих благода=ть, приносят/ Просла=вльшему па=мять твою= во век ве=ка.

Ми=ро, излиянное на тебе= благода=ти, / пома=за тя священноде=йствовати Евангелие Ца=рствия Небе=снаго, / Васи=лие Богоявление. / Христово благо­ухание быв,/ воне=ю ра=зума Бго= вселе=нную испол­нил еси=./ Те=мже, гла=сы раб твои=х благоприятне прие=мляй, / испроси нам, чту=щим тя, ве=лия ми=лости.

Византи=ево: Святительскою оде=ждею оде=ян,/ Троицы побо=рниче Васи=лие,/ престолу предста=л еси= суди=пщому,/ беду= прие=мляй о вере, / и, стра­дальческое противостояние показа=, / ярость епа=рхову посрамил еси=, / ярящася держа=вою нечестия / и немилостивным разсече=нием претшца, / усе=рдно, о=тче, проразсуди=в, / и, мученик быв произволе=нием, / вене=ц приял еси= побе=ды от Христа=, / иму=щаго ве=лию милость.

Слав а, глас 6:

Излился благода=ть во устна=х твои=х, преподобие о=тче, / и был еси= па=стырь Христовы Це=ркве, / уча= слове=сныя о=вцы/ ве=ровати в Троицу Едино­сущную/ во Еди=ном Божестве=.

И ны=не, глас 8: Сходяй Спас: (зри страницу 7).

На стиховне стихиры свята=го, самогла=сны, глас 1.

Византи=ево: О, Боже=ственная и священная Хри­стовы Це=ркве пчело=,/ Васи=лие всеблаже=нне! / Ты бо Боже=ственнаго жела=ния жа=лом тебе вооружи=в,/ богоме=рзких ересеи= хулы уязвил еси=/ и душа=м верных благоче=стия сладость сокро=виществовал еси=. / И ны=не Боже=ственнаго рая нетлен­ный проходя па=жити,/ помина=й и нас, предстоя Тро=ице Единосу=щней.

Стих: Уста= моя возглаго=лют премудрость,/ и поуче=ние сердца моего ра=зум.

Василия мона=ха: Всех святых собра=л еси= доброде=тели, / о=тче наш Васи=лие: / Моисе=еву кротость и Илиину= ревность, ( Петрово испове=дание, Иоа=нново Богословие./ Я=ко Па=вел, вопия, не щ>еста=л еси=:/ кто изнемога=ет, и аз не изнемога=ю?/ Кто соблажняется, и аз не разжиза=юся? / Те=мже, с ними водворяяся,/ моли= спасти=ся душа=м нашим.

Стих, глас 2: Уста= пра=веднаго поуча=тся премуд­рости,/ и язык его возглаго=лет суд.

Иоа=нна мона=ха: Су=щих извык естество/ и всех усмотри=в настоятельное,/ Еди=наго обре=л непоколе=блема,/ Пресу=щнаго су=ща Содетеля всех, / Ему=же и па=че приложи=вся, / не су=щих жела=ние отве=ргл еси=, / моли и нам Боже=ственнаго желания получи=ти,/ священноявленне Ваcи=лие.

Сла=ва, глас 6:

Благода=ть чудес с Небесе прием / и лесть и=дольскую обличи=в ученьми,/ святи=телей еси= сла=ва и утверждение, / всеблаже=нне Васи=лие, / и всех пре­подобных учения образ. / Дерзновение имея к Бо=гу,/ Того моли= спасти=ся душа=м нашим.

И ны=не, глас 8:

Не устыде=ся Всеблаги=й Бог / плотски=м обре=занием обре=затися,/ но даде Самаго= Себе образ и начертание всем ко спасению, / и=бо закона Творец законная исполняет / и пророков прорече=ния, я=же о Нем./ Иже вся содержа=й го=рстию и пелена=ми пови=выйся,/ Господи, сла=ва Тебе=.

Тропарь свята=го, глас 1:

Во всю землю изыде веща=ние твое=, / я=ко прие=мшую слово твое=, / и=мже боголе=пно научил еси=, / естество су=щих уясни=л еси=, / челове=ческия обычаи украси=л еси=,/ ца=рское свяще=ние, о=тче преподоб­ие,/ моли= Христа= Бо=га/ спасти=ся душа=м на=шим.

Сла=ва, и ны=не, пра=здника, глас то=йже:

На Престоле огнезра=чнем/ в Вьппних седяй со Отце=м Безнача=льным и Божественным Твои=м Духом,/ благоволил еси= роди=тися на земли=/ от Отрокови=цы Неискусому=жныя, Твое=й Ма=тере, Иису=се, / сего= ради и обре=зан был еси=, я=ко Челове=к осмодне=вный. / Сла=ва всеблагому Твоему сове=ту,/ сла=ва смотре=нию Твоему,/ сла=ва снизхожде=нию Твоему, Бди=не Человеколюбие.

И отпу=ст.

На повечерии конда=к свята=го. Сла=ва^ и ны=не, пра=здника. Полу=нотцтщу же поем, по обычаю, с кафизмою. По 1-м трисвято=м тропарь пра=здника. По 2-м трисвято=м конда=к пра=здника же. Молитвы же Помяни, Господи, в надежди Воскресения: не глаголем, то=чию: Господи, помилуи=, 12. И отпу=ст.

НА у=ТРЕНИ

На Бог Господь: тропа=рь пра=здника, два=жды. Сла=ва свята=го, и ны=не, пра=здника.

По 1-и= кафизме седа=лен, глас 5.

Подобен: Собезнача=лыгое:

Я=ко ца=рское украшение Це=ркве, Василия вси да восхва=лим, / учении= сокровище неоску=дное, / сими бо тои= наказа= нас Троицу почита=ти Святую, / соедине=ну у=бо Существом, разделе=ну же Ипоста=сьми.

Сла=ва, глас 1.

Подпоен: Гроб Твой:

Ваcи=лие прему=дре, предстояй Тро=ице,/ моли=ся получи=ти в День суда= нам, поющим тя и чтущим па=мять твою=, / благода=ть, ми=лость и очище=ние прегреше=ний, / я=ко да усты прославляем и се=рдцем Еди=наго Человеколюбца.

И ны=не:

Всех Творец и Владыка ми=ра,/ Сый со Отце=м и Духом горе=, / я=ко Младе=нец обре=зуется на земли= осмодне=вен./ Истинно Боже=ственна же и чудна дела= Твоя=:/ Ты бо, Владыко, нас ра=ди обрезался еси=,/ я=ко Сый закона исполнение.

И чтем во Евангелии толковом поучение Вели=каго Василия монахом.

По 2-и= кафизме седа=лен, глас 8.

Подобен: Премудрости:

Неизрече=нныя прему=дрости Богови=дне поче=рпл еси= бога=тство та=йное, / всем источил еси= правосла=вия во=ды, / ве=рных у=бо сердца= Боже=ственне веселящия,/ неве=рных же веле=ния досто=йне потопля­ющий./ Отнюдуже обоюду благочестия по=ты/ показа=лся еси= непобеди=м Троицы поборник, свя­тителю Васи=лие. / Моли=ся Христу= Бо=гу прегреше=­ний оставле=ние дарова=ти / пра=зднующим любо=вию святу=ю па=мять твою=.

Сла=ва, глас 3.

Подобен: Боясе=ственныя перы:

Всю напоил еси= вселе=нную, я=коже вода=ми, / учении твоими, благоче=стия собра=нными догма=ты, / жизни бо Источник в тебе= препочива=ше вои=стинну, Васи=лие./ Его=же моли, я=ко дерзнове=ние стяжа=вый, Богодохнове=нне, / дарова=ти нам велик» ми=лость.

И ны=не, глас 4:

Каталог: downloads -> Минея%20на%20гражданском%20с%20ударенями
downloads -> Қазақстан Республикасының Білім және ғылым министрлігі Павлодар мемлекеттік педагогикалық институты АҚпараттық хат павлодар мемлекеттік педагогикалық институты
downloads -> Хабарландыру
downloads -> Ақпараттық хат құрметті әріптестер!
downloads -> akp_den_kz.doc [VІІ қысқы Азия ойындары]
Минея%20на%20гражданском%20с%20ударенями -> Святые страстотерпцы благоверные князья борис и глеб
Минея%20на%20гражданском%20с%20ударенями -> Святые равноапостольные великая княгиня россии=ская ольга и великий князь владимир, креститель руси
Минея%20на%20гражданском%20с%20ударенями -> Живоначальная троица


Достарыңызбен бөлісу:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   66




©kzref.org 2022
әкімшілігінің қараңыз

    Басты бет