Месец март 2010 годинажүктеу 71.2 Kb.
Дата07.09.2018
өлшемі71.2 Kb.
түріПрограма

ПРОГРАМА НА БЪЛГАРСКИЯ КУЛТУРЕН ИНСТИТУТ

“ДОМ ВИТГЕНЩАЙН” – ВИЕНА, АВСТРИЯМЕСЕЦ МАРТ 2010 ГОДИНА

Продължава самостоятелната изложба на българския художник Кольо Карамфилов.


Продължителност на изложбата до 05.03.2010 г.
Място – галерия „Партер” на БКИ “Дом Витгенщайн”.
03.03.2010 г. (сряда)

19.00 часа
Тържествен концерт по повод Националния празник на Република България – 3-ти март- „Фойерверк за Панчо Владигеров”. В концерта ще вземат участие Жаклин Прейс - цигулка, Хайгануш Нарадикян - цигулка, Десислава Кондова - цигулка, Марк Фаулър - тенор, Евелина Елизарова - сопран и Анна Дитри - сопран. На рояла -Ермила Секулинова-Швайцер. Всички участници са от Нов български университет. В програмата ще бъдат изпълнени произведения от Панчо Владигеров, Петър Христосков, Любомир Пипков, Гаетано Доницети , Джакомо Пучини , Пьотр Илич Чайковски, Пабло Сарасате, Гюстав Шарпантие, Фриц Крайслер и Франц Лехар. Концертът е част от проект на Музикален център „Борис Христов”, посветен на 110-годишнината от рождението на Панчо Владигеров.
През 1932 година прочутият театрален режисьор Макс Райнхард напуска Германия, както много други немски интелектуалци. След години плодотворна съвместна работа на сцената той кани Панчо Владигеров – автор на музиката към редица негови спектакли в Берлинския „Дойчес театър“ – да го последва в Съединените американски щати.

Панчо Владигеров отказва и се завръща в България.

Този факт е повод за редица хипотези – каква съдба би имала музиката на Владигеров, ако той бе заминал за Америка?

А каква би била българската музикална култура без Владигеров?

След концерт с творби на младия Панчо Владигеров в Париж, френската критика отбелязва: ”Какво знаем ние за българската музика? Нищо! И ще се изкушим да я смятаме за несъществуваща. Но ще е грешка, защото тя има най-малкото един Панчо Владигеров и той не е композитор за подценяване.”

Прозрението на вестник ”Л’Оризон” се потвърждава от по-нататъшната съдба на творчеството на Панчо Владигеров. Статистиката сочи, че неговите произведения са били дирижирани от близо 50 диригенти от цял свят. По данни на виенската агенция за авторско право АКМ, само за периода от 1980-1995 година например, 35 камерни и оркестрови опуси на Владигеров са имали 340 изпълнения по света. Оркестровата „Вардар” и „Българска сюита” са звучали съответно 46 и 40 пъти.

Извън цифрите Панчо Владигеров е почитаният учител на поколения български композитори и изпълнители. От неговата личност започва онова голямо родословно дърво с много разклонения, което се нарича „Учениците на Панчо” и без което не можем да си представим българската композиторска школа днес.

Всяко следващо поколение интерпретатори открива своята гледна точка към музикалното му наследство - един неизчерпаем извор на вдъхновението.

Младите музикални певци и инструменталисти от Нов български университет доказват, че музиката на Владигеров е съкровищница от мъдрост и предизвикателства, музика, с която талантът укрепва и получава привилегията да се чувства приобщен към света на големите културни ценности.

(Елена Драгостинова)


Място – тържествена зала на кметството на 3-ти район на Виена.
Съорганизатори:

  • Посолството на Република България в Република Австрия;

  • Музикален център „Борис Христов” – София;

  • Национален фонд „Култура”;

  • Нов български университет


05.03.2009 г. (петък)

13.00 – 15.00 часа
Посолството на Република България в Република Австрия, както и Постоянното представителство на Република България в международните организации представени във Виена организират традиционен прием за дипломатическия корпус в Република Австрия по повод 3-ти март – Националния празник на Република България в изложбените зали на БКИ “Дом Витгенщайн”.
Място – Галерия „Партер” на БКИ „Дом Витгенщайн”.
09.03.2010 г. (вторник)

19.00 часа
Откриване на съвместна изложба „Милко Божков и приятели” представена от галерия „Масларски”. Ще бъдат представени художниците Милко Божков, Стоимен Стоилов, Светлин Русев, Стоян Цанев, Нина Златева, Цветелина Максимова и Диана Стоилова. В една от залите на галерия „Партер” на БКИ „Дом Витгенщайн” ще бъде представен библиофилския албум "Приказки" с художник Милко Божков по идея и реализация от Иво Масларски. Изложбата се посвещава на 3-март – Национален празник на Република България.
Продължителност на изложбата – 10.03. – 06.04.2010 г.
Милко Божков е роден на 03.03.1953 г. в с. Ресен, В.Търновско. През 1972 г. завършва художествената гимназия в София, а през 1978 г. завършва живопис в Националната художествена академия в София. Има над 80 самостоятелни изложби в България, Полша, Чехия, Словакия, Русия, Австрия, Швейцария, Люксембург, Швеция, Холандия, Франция, Германия. Участвал е и в над 100 групови изложби и биеналета на живописта и на графиката в България, САЩ, Мексико, Венецуела, Бразилия, Япония, Дания, Норвегия, Швеция, Белгия, Холандия, Русия и др.

Има множество награди за живопис и графика от България, Словакия, Сърбия, Хърватия, Полша, Франция, Япония, САЩ.Творби на художника са притежание на конгресна библиотека – Вашингтон, Музей на изкуствата – Портланд, САЩ, Национална Библиотека – Париж, Галерия на префектура Канагава, Япония, Музей за съвременно изкуство – Шчечин, Колекция за съвременно изкуство „Петер Лудвиг” – Аахен, Будапеща, Колекция Юго Вутен – Брюксел, Нац. Галерия Прага, Музей на малкия формат – Бонсекур, Белгия, галерии в България.
„Живописта е само естествено продължение на човека-художник, излагащ на показ своите „черни мисли” или радостта от живота, в облаците на миниатюрите на калейдоскопичните огледала, в сянката на кучето, което се върти около дървото. М. Божков знае как да разчлени пейзажа, да го противопостави на яркостта на багрите или да го остави на вътрешната дистанция на зимната светлина, която забулва живите същества и предметите в едно странно сияние; знае, че в живописта смелостта и скромността са необходими на този, който иска да запази чувството си към най-плахите реалности на своята интимна митология и в същото време да се обърне изцяло към безбрежните хоризонти на съновиденията.” (Жозеф-Пол Шнайдер, Арт-критик , Люксембург)
Място - галерия – партер на БКИ “Дом Витгенщайн”.

Съорганизатор – галерия „Масларски”, България
11.03.2010 г. (четвъртък)

20.30 часа
Джаз клуб “Витгенщайн”. Концерт на Екатерина Владигерова, Александър Владигеров и Константин Владигеров. Внуците на Панчо Владигеров ще импровизират по негови произведения. Концертът е част втора от проекта на Музикален център „Борис Христов”, посветен на 110 годишнината от рождението на Панчо Владигеров.

Място – зала № 1 на галерия – партер на БКИ “Дом Витгенщайн”.

Съорганизатори:

  • Музикален център „Борис Христов” – София;

  • Национален фонд „Култура”.


16.03.2010 г. (вторник)

19.00 часа
Лекция и прожекция на документален филм на тема “Преспа – сълзите на Бога” от поредицата „Произход и духовни корени на българите” на Културно-просветното дружество „Кирил и Методи”. Лектори ще бъдат журналистите от БНТ – регионален център – Благоевград – Красимир Кушев и Валери Яков.
Има места, които с атрактивността и екзотиката си те провокират да ги посетиш. Но има и места, чиято святост задължително те кара да ги видиш. Иначе няма да си живял пълнокръвно. За нас, българите, това е Преспа. Защото тя продължава да лети между столетията със своята странна и необяснима тайнственост. В документалния филм историята и времето на цар Самуил са само декор. Другото е мистика в чиито проходи ни водят писателят Димитър Талев и френския историк Гюстав Шльомберже.
Място - зала № 1 на галерия „Партер” на БКИ “Дом Витгенщайн”

Съорганизатор – културно-просветно дружество „Кирил и Методи” - Виена
23.03.2010 г. (вторник)

19.00 часа
Една киновечер от поредицата „На кино в Дом Витгенщайн”.

Ще бъде представен българския игрален филм „АПОСТОЛИТЕ” (1975). Сценарий – Веселин Бранев, Георги Бранев, Борислав Шаралиев (по мотиви от книгата „Записки по българските въстания” на Захари Стоянов). Режисьор – Борислав Шаралиев. Оператор – Атанас Тасев. Художници – Ангел Ахрянов и Виолета Йовчева. Музика – Красимир Кюркчийски. С участието на Радко Дишлиев, Антоний Генов, Стоян Стоев, Васил Мирчовски, Илия Добрев, Илия Караиванов, Никола Дадов, Йордан Спиров, Николай Иванов. Илия Георгиев, Гроздан Герцов, Стефан Стефанов, Вельо Горанов.

Филмът е носител на наградата на критиката на Фестивала на българския игрален филм - Варна’76 и на наградата на СБФД’76 – за дебют на актьорите Стоян Стоев, Антоний Генов и Радко Дишлиев.

Прожекцията се посвещава на 3-март – Национален празник на Република България.


Място - зала № 1 на галерия „Партер” на БКИ “Дом Витгенщайн”.
26.03.2010 г. (петък)

19.00 часа
По традиция в чест на международния ден на театъра ще бъде представено творчеството на един драматург. През тази година това е австрийският драматург Феликс Митерер. Сценично четене на български и немски език на откъси от няколко негови пиеси с участието на актьорите Деси Урумова и Щефан Флеминг. Проф. Владко Мурдаров ще представи работата си по превода на български език на пиесите в книгите “Няма място за идиоти” и „Смъртни грехове”. Двата тома са издадени от издателство „Рива” – София. На представянето ще присъства и главния редактор на издателството – г-жа Радост Владимирова.
Място - зала № 1 на галерия „Партер” на БКИ “Дом Витгенщайн”.
Феликс Митерер се числи към най-успешните съвременни австрийски драматурзи и сценаристи. Роден е през 1948 г. в Тирол. От 1977 г. е писател на свободна практика. Автор е на повече от 20 пиеси, много от които са по поръчка на театрални трупи. Написал е и повече от 20 сценария за успешни телевизионни филми и сериали. В младостта си участва и като актьор в някои от постановките на собствените му пиеси. От 1995 г. живее със семейството си в Ирландия.

Носител е на няколко театрални и телевизионни награди.


„Не е трудно да бъде освободено понятието „грях” от църковния контекст, защото по принцип грехът не е нищо друго, а само проява на безразличие към хората край нас и към обществото като цяло. Интересно е и това, че нашият собствен грях е насочен към нас самите. Високомерието, гневът, скъперничеството – всичко в края на краищата рефлектира върху самите нас. А наказанието следва още тук и сега. (Феликс Митерер)

Каталог: images
images -> Конверттерді ашу хаттамасы
images -> Конкурсқа қатысуға жіберу туралы хаттама Б. Аманшин атындағы қазақ орта мектебі
images -> Педагогиканы ң жалп ы негіздер І
images -> Әуе кемелерінің халықаралық ұшуын қамтамасыз етуге арналған әуежайларды ашу және жабу қағидасын бекіту туралы
images -> Техникалық және кәсіптік, орта білімнен кейінгі білім беру саласында көрсетілетін мемлекеттік қызметтер стандарттарын бекіту туралы
images -> Бағдарламасы 11. 09. 2017-17. 09. 2017 ДҮйсенбі, 11 қыркүйек 7: 00 ҚР Әнұраны 7: 00 "Ауырмайтын жол ізде"


Достарыңызбен бөлісу:


©kzref.org 2019
әкімшілігінің қараңыз

    Басты бет