Младежки от 6 Балкански страни обменят опит и знания за природата и пещерите, под „Очите на Бога”Дата04.03.2018
өлшемі12.93 Kb.
#19380

Отново младежки обмен: Карлуково – център на Балканите
В периода между 6 и 14 Октомври 2014 Националния Пещерен дам, с. Карлуково ще приюти 30 младежи пещерняци от Балканския полуостров в рамките на младежки обмен, организиран от „Асоциация на Спелеоклюбовете в София”

„Изследвай, учи, сподели” е името и мотото на инициативата, която се явява втора фаза на вече осъществения през октомври 2011 проект „Изследвай и учи”. И ако миналата година целта беше младите български спелеолози да научат своите връстници от Албания на първи стъпки в пещерното дело, то сега разнообразието на участниците ще е по-голямо и целите по-високи. Ще има представители на 6 държави: България, Албания, Сърбия, Румъния, Турция и Хърватска, като освен продължаване на работата с албанските младежи, ще се градят контакти, които да сложат основите на Балканска мрежа за сътрудничество на младежко ниво, давайки възможност на бъдещи локални и международни прояви.

Програмата на обмена включва активности на открито, тренировка на алпийската и спелео техника, проникване в необлагородени пещери, екология, биоразнообразие, запознаване с проблемите на местната общност почистване на пещера, културна визита го град Ловеч и среща с МИКЦ –Ловеч, където ще бъдат споделени добри практики при работата с младежи.

Значително внимание се отделя на форума за генериране на идеи за Балкански младежки спелео инициативи, който ще даде насока за развитието на спелеологията не само като активност за малцина, но и като дейност, която може да се използва в социалната сфера, като дейност, провокираща здравословен начин на живот и устойчиво съжителство между природа и култура.

Проектът се осъществява благодарение на финансовата подкрепа програма „Младежта в действие” на ЕС и Национален Център Европейски Младежки Програми и Инициативи.

Автор


Румяна Йотова
Каталог: wp-content -> uploads -> 2012
2012 -> Распоряжение
2012 -> № исх: 1399 от: 30. 11. 2011 Қазақстан Республикасы
2012 -> «Дене шынықтыру және спорт туралы» Қазақстан Республикасының Заңы
2012 -> № қаулысымен
2012 -> Қазақстан республикасы білім және ғылым министрлігі
2012 -> Универсиадалардың жүлдегерлерiн және оларға қатысушыларды және Қазақстан Республикасының ұлттық құрама командаларының мүшелерiн халықаралық жарыстардағы жоғары нәтижелерi үшiн көтермелеу мөлшерлерiн бекiту туралы
2012 -> Стратегиялыќ жјне баєдарламалыќ
2012 -> Кредо қОҒамдық бірлестігі


Достарыңызбен бөлісу:
©kzref.org 2022
әкімшілігінің қараңыз

    Басты бет