Народно читалище „Изгрев” сДата14.03.2018
өлшемі42.65 Kb.
#20819
түріОтчет

Народно читалище „Изгрев-1930” с. Баничан

http://icon.sim-on.org е- mail: r_ izgrev@abv

оТЧЕТЕН ДОКЛАД
оТНОСНО: дЕЙНОСТТА НА нч”иЗГРЕВ-1930” С.бАНИЧАН-2016 Г.

Читалище „Изгрев – 1930” е създадено от група ентусиасти през 1930 год. До настоящия момент е работило непрекъснато, като читалищната структура се е развивала и обогатявала непрекъснато във времето. Първоначално то се е помещавало в училището, след което през годините се е премествало в няколко различни сгради. В настоящия момент е ситуирано в сграда - общинска собственост, която не е типичната читалищна сграда и няма необходимия пространствен капацитет, за да се разгърне в целия си мащаб читалищната дейност.Въпреки затрудненията под ръководството на читалищното настоятелство, НЧ”Изгрев-1930” с.Баничан ръзгърна богата по съдържание и разнообразна по форми просветна и културно-масова работа. През отчетния период настоятелството при вземане на решения се е водело от Закона за народните читалища, решенията на общото събрание и устава. В своята дейност ЧН винаги се е стремяло да помага на всички, да откликва на нуждите и потребностите на различни групи от общността. Много грижи и внимание се полагат за развитието и израстването на младото поколение не само от с.Баничан, но и от съседното с.Господинци. В местното училище учат и децата от това село.Към читалището функционира действаща библиотека с богат и постоянно увеличаващ се книжен фонд, която обслужва нуждите на населението от Баничан, така и жителите от съседните села. През 2016 год. фондът е увеличен с нови библиотечни материали. Благодарение на кампанията „Читалня с БНТ2” и с посредничеството на кмета на с.Господинци г-н Ахмед Ходжов бяха дарени нови книги за библиотеката. Днес тя разполага с 4 362т. библиотечни единици.Други основни дейности, които са изпълнени от читалището през изминалата година, са:

 • Функциониращите детска и женска певчески групи.

 • Възстановени и предлагани като туристическа атракция местни обичаи – „Крадене на невеста”, „Любен колак”, „Гергьовден”, „Седянка”,”Лазаруване” и др.

 • Организиране на празници и тържества съгласно културния календар на селото и общината – традиционно отбелязване на „Бабин ден”, „Трифон зарезан”, „Ден на жената” , „Ден на Народните будители”,”Коледа” и др.

 • Разпространение на туристическа информация и участие в различни туристически продукти, пакети, пътеводители и инициативи.

 • Организиране на занимания и клубове за децата и възрастните хора – плетене на пет куки, плетене на кит, работилница за коледарки и сурвачки.

 • Сътрудничество с други НПО в общината и региона – читалища от общ. Гърмен , Сатовча и Хаджидимово, ОСО гр.Гоце Делчев, училища детски градини, домове за деца и възрастни хора с увреждания и др.

- Читалището се включи в благотворителни инициативи- „Хроника срещу рака”.

 • Участие и организиране на местни, национални и международни фестивали-„Еньова буля”, Трифон зарезан, Десети международен фолклорен конкурс „Пауталия” 2016 (с награда за 2-ро място) и др.

Участия в проекти, обучения и семинари – През 2016 год. изпълнявахме проект финансиран от НФК по програма „Автентичен фолклор”, „Най-новата стара приказка:Културните символи на село Баничан. По проекта бе създадена единствена по рода си в страната и извън нея Везана карта. В Деня на картата – 7 ноември, получихме отличие от Българската Картографска Асоциация и лично от проф.Теменужка Бандрова – Председател на БКА, член на консултативния съвет на Международното общество за дигитална земя и Председател на комитета за млади учени. Да получиш признание от картографската общност е вълнуващо и емоционално. За пръв път бе инсталирана и камера за видеонаблюдение на щъркелово гнезда.

 • Поддържаме и представяме уникална мобилна изложба „Музей на чорапа”- 9-те модела чорапи на Баничан- новият символ на нематериалното наследство на региона на Гоце Делчев.

 • През 2016 год. посещението на група от 40 студенти и преподаватели от Международния Гастрономически Университет в гр.Поленцо, Италия ще остане паметен за нас. Кромида на Баничан попадна в Съкровищницата на Българския вкус. Продукта има всички данни за получаване на Европейски сертификат за качество. Вече е направен и органоелептичен анализ на кромида/ лука.

 • През 2016 год. читалището ни получи Отличие за Пазител на традициите- в категория Организация.

 • Като партньори участвахме в проект на Областна управа, сдружение „Ние жените” и гр.Кочани(ТГС България-Македония). Втория проект също по ТГС България-Гърция.

 • Поддържаме сайт на читалището, който се посещава от хора от различни точки на света.

Създадоха се стратегически партньорства:

Читалището бе поканено да представи добрите си практика не само в страната, но и в БЮР Македония. Работихме съвместно с Областна управа, БДЗП, БКА, А.Р.И.З.-7 и др.Обучение и практика:

- Участие на работещите в читалището в обучения с цел повишаване капацитета и трансфер на знания и умения – „Обучения за обучители”, „Опазване на природата” и др.Медии и публичност:

- Отпечатани статии във централни и регионални в-ци и списания– 24 часа, Дневник, Срума.ком, Илинден прес, Меню, в-к „Хроника” и др.

-Предавания по местни, регионални и национални телевизии и радия- Кабел САТ, БНТ, БНТ2, БТВ, НОВА, Дестинация.ВГ и др. Българско Национално Радио, радио „Фокус”, „Дарик” и др.

- Везаната карта бе отразена в Български, Френски и Международни сайтове.

- През 2017 година има отправени покани за промоция пред нови публики.

От така направения кратък отчет на дейността на читалище „Изгрев- 1930” с.Баничан е видно, че то е една креативна структура, която работи за местното развитие и просперитет, подпомага запазването на местната култура, бит и обичаи и съдейства за изграждането на атрактивния имидж на община Гоце Делчев и региона. Всичко това се е случило с подкрепата и активното участие на местните власти в лицето на ОбА гр.Гоце Делчев, Кметство с.Баничан, Кметство с.Господинци, Кметство с.Делчево, бизнеса, местната общност и всички заинтересовани страни.

Читалищното настоятелство изказва своята благодарност на всички самодейци, партньори, приятели и съмишленици. Желаем им здраве и за напред заедно да продължим да творим в името на културното развитие и просперитета на читалището и селото.

21.04.2017 год. Костадин Мандев,с.Баничан Председател на Настоятелството
Каталог: images -> karta -> 2017
2017 -> Изх.№3 /18. 01. 2017г. До г-н/г-жа Кмета на Община Тетевен обл. Ловеч отче т за дейността на Народно Читалище „Развитие-1960”
2017 -> Културен календар 2017 година
2017 -> Програма за развитие на читалищната дейност в нч" Нива 1898"с. Балван, Община Велико Търново
2017 -> С адрес на управление
2017 -> Устав на Народно читалище” Никола Йонков Вапцаров – 1914 ” село Баниска, общ. Две могили, обл. Русе
2017 -> Община баните, област смолян
2017 -> Община баните, област смолян


Достарыңызбен бөлісу:
©kzref.org 2023
әкімшілігінің қараңыз

    Басты бет