Отчет за дейността на читалищното настоятелство за 2016 годинаДата16.04.2019
өлшемі145 Kb.
#101060
түріОтчет


1346 гр. София, с. Волуяк, район „Връбница”, ул. „Зорница” 59

E-mail: chit_izgrevvoluqk@abv.bgИНФОРМАЦИОНЕН ОТЧЕТ

за дейността на читалищното настоятелство за 2016 година


Скъпи читалищни дейци, драги гости,

измина една година, през която избраното от вас читалищно настоятелство положи не малко усилия да поддържа доверието ви в тази институция. Във време когато финансовото състояние на отделните читалища е основен фактор за запазване на художествената самодейност ние не само оцеляваме, не само съществуваме, но успяваме да приобщим и младото поколение към действения живот на Народно читалище „Изгрев – 1921”.

Читалището обхваща различни възрастови групи, обединени от едничката цел – да се запази българското, трайното, вечното. Тук хора от различни възрасти търсят форма за обучение и развлечение, обградени от духовни личности, за които културата, изкуството, фолклора, традициите и всичко изконно българско е над предизвикателствата на времето, в което живеем. Това е място, където се събират хора, където общуват и всеки показва това, което е научил и постигнал. В читалището може да не станеш професионалист, но ти просто се променяш, имаш друг поглед върху нещата и градиш нещо много важно – ценностната си система. Честите пътувания по концерти и фестивали са незабравими спомени в живота на самодейците.

Няма дейност сама за себе си, затова читалището само за себе си без другите два важни клона във възпитанието и оформянето на личността – училището и детската градина не може да има пълноценна работа с трайни и значими резултати. Изказваме благодарност на директорите и колективите на 146 ОУ „Патриарх Евтимий” и 176 ОДЗ „Зорница”, с които поддържаме дългогодишно сътрудничество. Децата от клуба „Опознай родината, за да я обикнеш” по проект „Твоят час” посетиха читалището и се запознаха с историята му, историята на библиотеката и етнографската музейна сбирка. Съвместната ни работа ще продължи и за в бъдеще, като преди всеки празник децата ще се запознават с местните традиции. Децата от клуба по приложни изкуства взеха активно участие в конкурса за изработване на коледна картичка. Те получиха скромен подарък и грамоти за участие от настоятелството.

Деветдесет и пет годишнината на читалището беше отбелязана с тържествен концерт на площада в селото. Участие взеха всички любителски състави при читалището и гости от Македония. Бяха наградени дългогодишни читалищни дейци и организации за ползотворно сътрудничество. Получихме поздравителни адреси от кмета на районната администрация, кмета на с. Волуяк, кмета на с. Ораовица, Македония и наши колеги.

Читалищното настоятелство е организатор на местните празници, свързани с традициите на селото – Бабинден, Гергьвден, Петковден. Цялото село се събира на площада и там всички до един се радваме на нашите любителски състави, на тяхната артистичност и ентусиазъм. Лазаруването и коледуването са дългоочаквани традиционни празници, все повече деца се включват във временните групи. От няколко години се възстанови и посещението на Дядо Коледа и Снежанка в домовете на най-малките жители от селото.

С концертна програма в кино „Освобождение” беше отбелязана пет годишната творческа дейност на танцовите състави.

С деца от любителските колективи украсихме дървото до читалището с мартеници. Всички жители много харесаха идеята, но за съжаление се намери злосторник, който открадна цялата украса.

На регионално ниво любителските състави взеха участие в мероприятията организирани от районната администрация, а именно за Гергьовден – тридневни празнични програми в Северния парк, Спартакиада „Есен 2016” на стадион „Локомотив” и традиционния коледен концерт „Коледа във Връбница”.

През изминалата година имахме два телевизионни репортажа заснети от Канал 3 – първият за традициите на Бъдни вечер, а вторият за коледуването във селото.

В национални и международни конкурси отлично се представиха фолклорните любителски колективи. Външните участия на колективите за 2016 година са:

- VI Национален конкурс за революционно слово “Оборище – факел на свободата”;

- VII Национален фолклорен фестивал “Шопски наниз 2016” – второ място;

- “С песните на Гюрга Пинджурова”, гр. Трън;

- “Юнски празници в Лозен”;

- Фолклорен фестивал “Шопска песен” – второ място;

- Събор “Всех Светих”, кв. Вердикал;

- Традиционен събор на село Алино, общ. Самоков;

- “При шопите в Казичене” – първо място;

- Младежки фестивал на изкуствата “София твори”;

- Детски фолклорен фестивал организиран от Ротари клуб – специална награда;

- Благотворителен спектакъл “Предколеден сън” организиран от ансамбъл “Чинари”.

Основна дейност на читалището е библиотеката. Тя винаги е играла просветна роля в нашия обществен живот, тя е съществена част на всяко читалище и най-главното му средство за широка просвета на ученици и граждани. От години библиотекаря работи всеотдайно с читателите от различни възрасти. Библиотечният фонд в края на 2016 г. е 15843 тома книги, като през едногодишния период са набавени 285 тома книги, като част от тях са дарения от местни жители. Дарителската кампания е инициатива на настоятелството и библиотекаря. Библиотеката има абонамент за три периодични издания: в. “Новинар”, “Държавен вестник” и “Софийски вестник”. Обслужването на читателите е една от най-важните задачи на библиотеката. Броят на читателите за 2016 г. е 247, а на заетите библиотечни документи – 4744. Библиотеката създава уважение на читателите към културното наследство. През цялата година в нея се правиха витрини и изложби посветени на бележити дати и годишнини.

До тук говорихме за действения живот на читалището, но не по-маловажна е финансово-стопанската дейност. Държавната субсидия за 2016 г. беше в размер на 28320 лв., която се изразходва главно за заплати и осигурителни вноски. За издръжка на дейността и поддръжка на сградата се използват собствените приходи от наеми на помещения.

Всички знаете проблема с построеният през 1986-89 г. трети етаж. Той е недовършен от тогавашната районна администрация и е незаконен. Но през изминалата година кмета на районната администрация внесе необходимите документи за издаване на удостоверение за търпимост на третия етаж. Когато района го получи ще може да изготви проект за довършване на сградата.

В началото на 2016 г. мазетата на сградата бяха наводнени от авария във водопроводната мрежа до сградата и спукване на канализационна тръба поради запушване. Водопроводното дружество отстрани аварията по своята мрежа, а ние от своя страна започнахме ремонт на канализационната система. Със свои сили и средства успяхме да възстановим канализационните тръби в мазето и почистим няколко ревизионни шахти, но излезе проблем, с който ние не успяхме да се справим. Обърнахме се към кмета на района, който изпрати специалисти, които установиха причината за проблема, след което беше изпратена фирма, която отстрани напълно аварията.

През периода успяхме да заделим средства, с които беше подменена дървената изгнила дограма в залата за танци с ПВЦ. Тази зима беше много студена, и ако не го бяхме направили трябваше да спрем репетициите за доста дълъг период. Също там беше извършено пренареждане на паркета, тъй като от температурните промени се беше разместил. Направи се и ремонт на канцеларията – поставени бяха ламиниран паркет и тапети.

Настоятелството кандидатства и беше одобрено по проекта “Зелена София”. Като собствено финансиране по проекта подменихме изгнилите капаци на входовете към мазетата и ревизионните шахти, тъй като бяха опасни. Терена около читалищната сграда се оказа осеян със строителни материали останали от строежа на третия етаж, затова беше наета техника, беше почистено и затревено. Очакваме получаването на растителността и парковото обзавеждане от проекта. Частна фирма изяви желание в една част от почистения терен да изгради терен за петанк със свои средства. Настоятелството съдейства за получаване на необходимите документи от районната администрация и след затопляне на времето очакваме терена да се изгради.

През тази година успяхме да ушием няколко нови народни костюми за децата от любителските колективи.

Целта на читалищното настоятелство в стопанисването на сградата е да се правят текущи наложителни ремонти, и ако има възможност да се подмени и дървената дограма в залата за преобличане, тъй като там помещението също е много голямо и трудно за отопление.Това в едър щрих е информацията за дейността на читалищното настоятелство през изминалата година. Разбира се има какво още да се направи и желае, но често реалностите на днешния ден спъват нашите инициативи. Но каквото и да е времето днес, колкото и трудности да има, всички знаем, че дърво с големи корени не умира лесно. А корените на читалището пият вода от извора на българската душевност. Тя е устояла на какви ли не бури и урагани, пороите от събития не успяха да повлияят, така и неудачите на днешния ден ще отминат, но то – читалището, родено преди повече от век и половина, ще остане. Защото в него сме заложили нашето бъдеще – младата смяна, а това е най верният залог за утрешния ден!


Изготвил: Ваня Добренова
Каталог: images -> karta -> 2017
2017 -> Изх.№3 /18. 01. 2017г. До г-н/г-жа Кмета на Община Тетевен обл. Ловеч отче т за дейността на Народно Читалище „Развитие-1960”
2017 -> Културен календар 2017 година
2017 -> Програма за развитие на читалищната дейност в нч" Нива 1898"с. Балван, Община Велико Търново
2017 -> С адрес на управление
2017 -> Устав на Народно читалище” Никола Йонков Вапцаров – 1914 ” село Баниска, общ. Две могили, обл. Русе
2017 -> Община баните, област смолян
2017 -> Община баните, област смолян
2017 -> Народно читалище „Изгрев” с


Достарыңызбен бөлісу:
©kzref.org 2022
әкімшілігінің қараңыз

    Басты бет