Проект “художници, балчик, любов”Дата04.03.2018
өлшемі31.91 Kb.
#19861

ПРОЕКТ “ХУДОЖНИЦИ, БАЛЧИК, ЛЮБОВ”
Художници, Балчик , Любов” е проект, който стартира през 2001 година по идея на група художници: Петър Савов, Дарина Янева, Силви Басева, Андрей Янев и Художествена галерия Балчик с уредник Пенка Костова, с изложба през месец юли същата година и с дарение от всеки автор по една творба за обогатяване фонда на галерията, в който не бяха постъпвали творби от много време. Откриването е съпроводено с професионален концерт за флейта и пиано на музиканти от Варненска Филхармония. Изложбата преминава при подчертан интерес, като събитие за града и региона.
На следващото издание на “Художници, Балчик, Любов”- юли 2002 г, изложбата е на шестима художници и худовник-фотограф в ХГ-Балчик.С музикален концерт за флейта и пиано на музиканти от Варненска Филхармония и ново дарение на творби за фонда на галерията.Тогава се обсъжда и идеята за основаване на ежегоден фестивал.

Организатори: Община Балчик, ХГ – Балчик, Петър Савов, Дарина Янева, Силви Басева, Андрей Янев
Художници, Балчик, Любов”- юли 2004 г, се провежда с изложба е на четирима художници, с музикален концерт и ново дарение на творби за фонда на галерията.

Организатори: Община Балчик, ХГ – Балчик, Петър Савов, Дарина Янева, Силви Басева, Андрей Янев
След успешен пленер “Художници, Балчик, Любов”- юли 2005 г., с изключителната финансовата подкрепа на Община Балчик, е открита изложба в Художествена галерия - Балчик на шестима художници участници в пленера, придружена на откриването с концерт на ЕВРОПЕЪСКА ОПЕРНА СТУДИЯ – БАЛЧИК, с р-л Венцеслав Кацаров. Във фонда на галерията постъпват нови пет творби.

Организатори: Община Балчик, ХГ – Балчик, Петър Савов, Дарина Янева, Силви Басева, Андрей Янев
С изключителната финансовата подкрепа на Община Балчик, под патронажа на кмета на Община Балчик, господин Красимир Михайлов, , Петото - юбилейно издание на “Художници, Балчик, Любов” -2006г. е под мотото “Среща на две европейски морета” с участието на Петър Савов, Дарина Янева, Силви Басева ,Валентин Шалтев и Андрей Янев от България и с гости - художници от Хърватия, град Задар, обединени от общата идея. На откриването на изложбата в Художествена галерия - Балчик след пленера, великолепен концерт изнесе група за келтска музика “ГЪЛФСТРИЙМ”от г.Варна.Така беше поставено успешно начало на международния формат на проекта.
Във фонда на ХГ-Балчик постъпват 20 творби, дарени от участниците.
Участници в петте издания на “Художници, Балчик, Любов”:

Петър Савов - художник

Силви Басева - художник

Дарина Цурева - художник

Ванко Урумов - художник

Емил Бонев – художествена фотография

Дарина Янева - художник

Пламен Аврамов - художник

Димитър Витанов - художник

Андрей Янев - художник

Джурджа Мерле - художник ,Хърватска

Желко Зима - художник ,Хърватска

Владимир - художник ,Хърватска

Деяна Савова - художник

Валентин Шалтев - художник

Звездана Йембрих – художник, Хърватска

Коста Костов - художник Хърватска
Във Фонда на Галерията в г.Балчик са постъпили около 35/тридесет и пет/ творби,

Дарени от автори, участвали в петте издания.


Участие вземат над 10 музиканти, певци, европейска оперна студия ,групи и др.
След Петото - юбилейно издание на “Художници, Балчик, Любов” -2006г. под мотото “Среща на две европейски морета”, в провелите се разговори в Община Балчик, се обсъди и прие идеята за учредяване на ежегоден фестивал

Художници, Балчик, Любов – среща на европейски морета”
Тази година фестивалът “Художници, Балчик, Любов – среща на европейски морета” ще се проведе в периода 13- 15 юли 2007г. в град Балчик.
С финансовата подкрепа на Община Балчик и медиен партньор - ИНФОРАДИО.
Програма за 2007г.:
13.07.07г- Откриване - презентация на проекта “СВЕТА ГОРА И БЪЛГАРСКАТА КУЛТУРА”на ВИСШЕТО УЧИЛИЩЕ ПО ЗАСТРАХОВАНЕ И ФИНАНСИ с ръководител проф. Мирослав Дачев и авторска фотоизложба по темата Света Гора на проф. Мирослав Дачев.

Място – Сграда на община Балчик, заседателна зала и фоайе.

16.00ч./петък/2007г.
14.07. 07 – Представяне - 100 години археологически разкопки в Балчик - Изложба

Място – Сграда на община Балчик, заседателна зала – 17.00ч

Пътепис на Звездана Йембрих след пътуването на художничкатаза участие в “Художници, Балчик, Любов - 2006. – среща на европейски морета”.

Място – Сграда на община Балчик, заседателна зала – 18. 00ч.
15.07.07 – Спектакъл на Елена и Кръстю – Лафазанови и танцова формация “танцът на вятъра”-гр.Стара Загора.Закриване на “Художници, Балчик, Любов - 2007. – среща на европейски морета”.

Място – лятна естрада на площада пред сградата на Общината.- 20.00ч.
Организатори: Община Балчик, Отдел “ОХД”, Художествена галерия –Балчик,

Петър Савов, Дарина Янева, Силви Басева, Андрей Янев.

Достарыңызбен бөлісу:
©kzref.org 2023
әкімшілігінің қараңыз

    Басты бет