Програма Март 2017 „ Каменни сърца продължава изложбата на Никола ДиковДата17.03.2018
өлшемі62.95 Kb.
#21245
түріПрограма

БЪЛГАРСКИ КУЛТУРЕН ИНСТИТУТШипка
Програма

Март 2017
Каменни сърца“ – продължава изложбата на Никола Диков

до 14.03.2017 г. БКИ, ул. „Йесенскехо” 7, Братислава

Замисълът на настоящия цикъл е донякъде парадоксален – живата органична материя, с която отъждествяваме живота – сърцето, е изведена като поредица от рисунки, които притежават различни пластически характеристики. В някои рисунки сърцето е „меко”, в други става „като камък”, понякога в него се появяват белезите на техническата цивилизация, друг път то се разпада и е „разбито” или пък се появяват белезите и раните на драматични колизии, разкъсващи го на части.


Кафене на езиците - EUNIC

01.03.2017 г., 17:30-19:00 ч., Културен център „Дунай”, ул. „Недбалова” 3, 4 ет., Братислава

Провежда се всяка първа сряда на месеца в Културен център „Дунай”. Това е среща-разговор на проявяващите интерес към чуждите езици. В приятна обстановка може да разговаряте на български или на някой друг език с представители на чуждестранните културни институти в Братислава, като по този начин упражнявате езиково-комуникативните си способности.


Честване на 3. март – Национален празник на Република България

Квартет „Белканто - тържествен концерт по повод Националния празник на Република България - Деня на Освобождението (3 март 1878 г.) под патронажа на Н. Пр. г-жа Йорданка Чобанова - извънреден и пълномощен посланик в Словашката република

02.03.2017 г., 17:30 ч., Дворец „Палфи”, ул. „Замоцка” 47, Братислава

Вход с покани

  • Квартет Белканто е изключително умела симбиоза между 4-ри огнено-темпераментни характера с изключителни гласове, събуждащи взрив от емоции във всяка публика, до която се докоснат. Групата се събира по времето на Х – Factor България 2015, започнала в самото начало с песни от ранга на O Sole Mio и Caruso, а към финала вече изградила свой разпознаваем стил с емблематични изпълнения на вечно живите песни като Halleluiah и Bohemian Rhapsody!

  • Финисаж на изложбата „Друга Радост“ живопис на българската художничка Радостина Доганова

Радостина Доганова е родена през 1975 г. в гр. Добрич, България. Завършила е Художествената гимназия „Цанко Лавренов“, Пловдив. Висшето си образование получава в Националната художествена академия, София и в Академията за изящни изкуства и дизайн, Братислава, Словакия.

През 2010 г. завършва докторантура (ArtD.) в Академията в Братислава. Член е на Съюза на българските художници. Участва в множество общи и самостоятелни изложби, както и в симпозиуми и пленери в България, Словакия, Австрия, Германия, Словения, Румъния, Хърватия. Излага в престижни галерии, сред които на СБХ, Шипка 6, София и галерия Данубиана Братислава, Словакия.  • Тържествен концерт посветен на 3. март – Националния празник на Република България в град Банска Бистрица под патронажа на Н. Пр. г-жа Йорданка Чобанова - извънреден и пълномощен посланик в Словашката република и на кмета на Община Банска Бистрица г-н Ян Носко.

Квартет Белканто ще пее заедно на една сцена със солисти на Държавната опера в град Банска Бистрица. Концертът е традиционен израз на уважението и съпричастността на самоуправлението на града, на българските институции в Словашката република и на непреходната любов към България на българското малцинство в Банска Бистрица.

03.03.2016 г., 17:30 ч., Културен дом на работниците, улица Работническа, гр. Банска Бистрица
Месец на Франкофонията

06.-10.03.2017 г., 17:00 ч., Френски културен институт и Български културен институт, Братислава

  • 06.03.2017, 16:00 ч., – Поетичен уъркшоп на българската поетеса Аксиния Михайлова, носител на престижната френска поетична награда „Аполинер“ 2014 и на българската художничка Радостина Доганова.

Френски културен институт, ул. Седларска № 7, Братислава

  • 08.03.2017 г., 18:00 ч. – вернисаж на художествена изложба

„Разкопчаване на тялото“ на българската художничка Радостина Доганова . Изложбата продължава до 12.03.2017 г.

Френски културен институт, ул. Седларска № 7, Братислава  • 09.03.2017, 17:00 ч., – Поетичен уъркшоп на българската поетеса Аксиния Михайлова и българската художничка Радостина Доганова. Литературен и информационен център, площад Словашко народно въстание № 12, Братислава

  • 10.03.2017, 12:30 ч., – рецитал на стиховете на френски език на българската поетеса Аксиния Михайлова.

Френски културен институт, ул. Седларска № 7, Братислава
Българска рапсодия“ - прожекция на български игрален филм, посветена на Деня на спасяването на българските евреи 10 март

09.03.2017 г., 17:30 ч., Кино Люмиер, ул. Шпиталска 4, Старе место, Братислава

Драма, 108 мин., копродукция между България и Израел.

В резултат на добре изградена комуникационна кампания по повод 70-та годишнина от спасяването на 47 000 български евреи бе постигната съществена информираност на чуждата аудитория за приноса на България. Страната се присъедини като наблюдател в Международния алианс за възпоменание на Холокоста (МАВХ), а Българската православна църква бе предложена за Нобелова награда за мир за 2017 г.

Трети филм от сагата на режисьора Иван Ничев за премеждията на българските евреи преди и по време на Втората световна война. „Българска рапсодия“ е  предложен за „Оскар“ в номинациите за „Най-добър чуждестранен филм“ /2014/. В ролите: Георги Мамалев, Мони Мошонов, Анжела Недялкова, Стефан Попов, Татяна Лолова, Васил Михайлов, Димитър Рачков, Ернестина Шинова и др.


Разлистване“ – изложба живопис на Ивайло Евстатиев

16.03.2017 г., 17:30 ч., БКИ, ул. „Йесенскехо” 7, Братислава

Ивайло Евстатиев е роден 1974 г. в гр. Русе. Живее и твори в Бургас. Потомствен художник, завършва специалност живопис във Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий". Има самостоятелни изяви в страната и в Европа. Негови творби са собственост на частни галерии и колекционери в България и по целия свят. Негови творби притежават дори гръцкият президент и холандската кралица Беатрис.

Ивайло Евстатиев е морски художник и се изявява във Варна, Бургас, Несебър. В работите му процесът на изграждане на творбата е флирт с цветоусещане. Акцентът не е в конкретиката, а в тихо струящата светлина, в огнено нажежената палитра, в неравноделните синкопи на джазираните цветни композиции.
Българо-словашки Арт-контекст“ – проект, посветен на българо-словашкия артистичен контекст

21 - 23.03.2017 г., град БратиславаПроектът включва проучване на възможностите за съвместни художествени изяви и изложби през есенния сезон на 2017 г. Изкуствоведките и кураторките Анета Мона Чиса, Луция Ткачова и д-р Десислава Димова - основателка на Art Affairs and Documents Foundation в София, както и главен редактор на списанието Blistermagazin са авторите на този важен за дейността на БКИ Братислава проект. В резултат на него се предвиждат значими международни изложби, конференции и лекции с културна тематика в партньорство с различни галерии и изложбени зали, ориентирани към съвременното изкуство.
Избори за народни представители на Република България в Словашката република

26.03.2017 г., от 7.00 до 20.00 ч., Посолството на Република България в Братислава, ул. ”Кузманихо” № 1
По-подробна информация може да бъде намерена на страницата на Централната избирателна комисия – www.cik.bg.
СВОБОДА И НАЦИОНАЛНО СЪЗНАНИЕ” – изложба, посветена на 180-години от рождението на Васил Левски

28.03.2017 г., 15:00 ч., Българско средно общообразователно училище „Христо Ботев“ , ул. „Запорожска” № 8, Братислава

Васил Левски е най-възвисената сред българските революционери личност. Той е национален герой и идеолог за „чиста и свята република”, в която всички да имат равни права, независимо от своята народност и вероизповедание. Наречен е  Апостола на свободата, заради създаването на революционна мрежа за освобождаване на България от османско владичество. Изложбата „Свобода и национално съзнание” е посветена на българското Възраждане и на личностите, които заедно с Васил Левски допринасят за мечтаната 500 години свобода. В нея с портрети се разказва за създателя на „История славяноболгарская“ Паисий Хилендарски, за народните будители Софроний Врачански и Неофит Бозвели, за основателя на организираното национално освободително движение Г. С. Раковски, за Априлското въстание през 1876 г., довело до международния отглас в защита на българите. През 1877 г. е обявена руско-турската война, а опълченците на Шипка с кръвта и героизма си отстояват правото на българския народ да имат своя собствена свободна държава. В изложбата зрителите могат да се запознаят и с тези драматични събития довели до датата 3. март, когато се ражда нова България.


Достарыңызбен бөлісу:
©kzref.org 2023
әкімшілігінің қараңыз

    Басты бет