Регистер на податоци за брза географија државибет6/6
Дата14.03.2018
өлшемі0.73 Mb.
#20831
1   2   3   4   5   6

В


Влаина , Водно

Варденик, Видојевица Виситор Венчац Вујан Влашић. Виситор Волујак Врмац Велебит, Велика Капела, Вишевица, Восор,

Вргорско горје, Видова гора, Варда, Вележ, Виторог, Волујак, Вучијак, Велика Голија , Велика Причија ,Витоша, Вестервалд, Веслепиген, Везув, Винд ривер, Васач, Вогези, Верхојански, Валхаљ, Врангелова, Валкир, Виклоу

Г


Галичица , Герман , Голак , Голешница , Горица , Готен

Градешка Планина , Градиштанска Планина, Горица,

Гоч, Гиљев, Голија , Гледиќки планини, Гучево , Гвоздачки планини,

Гарач , Грмеч ,

Грампиенски, Гвајански, Гидан, Гати (Зап. и Ист.), Големи вододелни, Готик, Гростглокнер, Гросвенедигер, Гларус, Грајан, Галатин, Гарфилд, Гарибалди, Гарнет, Говланд, Гранитни, Гринел, Гроган Морган, Гваделупе,

Д


Даутица , Дешат , Добра Вода , Дрен Планина

Дукат, Дели Јован, Девица ,Дурмитор , Динара, Димитор, Дуга Њива,

Дракенсберг, Доломитски, Дофине, Дантел, Дофревел, Доусон, Дејвис, Дарби, Делонг, Диксон, Даглас, Дуро, Дрифтлес, Данкан, Доминион, Диентес де Наварињо


Ѓ
Е

(Ј)Есеник, Елбурс, Етиопски, Елгон, Ентото, Ертане, Енштал, Елк моунтаин, Елк ривер, Ендикот, Еверет, Еје волканико, Еспињако, (Ј)Енисејски


Ж
Жеден

Жељин, Жљеб , Жумберачка гора,

Женевјев

З


Злато (планина)

Звијезда , Златибор , Златар, Зубачки кабао, Зринска гора, Зеленгора

Загрос, Западни Гати, Замбалес, Замбоанга, (С)Зварт, Западен Сајан


И


Илинска Планина , Исток

Иваншчица, Игман , Инач ,

Ибериски, Ирански, Источни Гати, Источен Сајан, Имсон, Инглефелд,

Инуитиан, Инсулар, Изабела

Ј


Јабланица , Јакупица

ЈастребацЈухор , Јавор, Јадовник, Јелица, Јагодња, ЈабланикЈахорина , Јулиски Алпи,

Јужни Алпи, Јура, Јизера, Јапонски Алпи, Јаворники, Јесеник, Јорк,

Јужни Карпати, Јаблановски, Јенисејски, Јотунхејмен

К


Караџица , Караорман , Китка , Клепа , Кожуф , Козјак, Кораб

Конечка пл. Крчин

КоћураКукавица, Кучај, Комови,Коритник, Копаоник , Космај

Котленик , Кључ , Крндија, Калничка гора,, Клек, Камешница, Козара , Клековача , Караванки,

Курдистански, Камбриски, Кавказ, Карпати, Кантабриски, Каталонски, Кастилски, Каледонски, Крконоши, Куенлун, Каракорум, Копет даг, Колимски, Килиманџаро, Кенија, Кватламба, Кепски, Камерун, Карпести, Каскадски, Кјелен (Скандинавски), Кисо, Кипингере, Киртар, Кнуклес, Корјакоски, Курајски, Карвендел, Кицбилски Алпи, Котски Алпи, Карелиски, Кашавски, Карибу, Клирвотер, Крејзи, Косо, Кармуцен, Китимат, Киљуаик, Кетле ривер, Каумајет, Кокони, Кутенај, Краг, Кригер, Кордилјери, Комонвелт, Квин Шарлота

Л

Лопушник , Лубен ,


Лебршник, Ловќен , Лелија , Леотар , Лисина ,

Леонски, Логан, Лебомбо, Ливињо, Лехталски Алпи, Лепонтиски, Лигуриски, Линген Алпи, Лагунски, Ла Сал, Лејк Рејнџ, Лемхи, Луис, Лилоет, Ливингстон, Лакандон, Лужички планиниЉ

Љубишња

М


Малешевски Планини , Мокра Планина Манговица

Мироч , Мокра гора , Мучањ, Медведник , Маљен , Маглиќ, Медведница, Мала Капела, Мајевица , Мањача , Мотајица , Мраковица , Макљен ,

Мечек, Матра, Мекран, Мекензиеви, Мекдоналд, Мезгрев, Мантикера, Магалиеберг, Макин, Мандара, Маритиме Алпи, Медисон, Мек Гиликади, Манцано, Меккеј, Монаши, Москито, Маја,

Махуиданчи, Мартијал, Мајка пл., (Сиера)Морена

Н

Ниџе , Ничпурска пл.


Нанос ,

Ниски Таври, Нелсон, Негра корд, (Сиера)Невада, Нинети риџ ист,

Ниут ривер, Норнс ривер, Наншан (Килиан)

Њ

Његош

Њукасл рејнџ, Њенчен Тангла

О


Огражден, Осоговски пл. Облаковска пл.

Острозуб , Озрен , Обосник , Орјен , Осоршќица, Овчара , Осјеченица ,

Олимп, Оризаба, Овен Стенли Ривер, Оберхалбштајн, Оре, Окоч, Опавские, Олимпик, Окирх, Орегон коуст, Орган моунтаин, Ортиз м.,

Озборн ривер, Оачита м., Оул крик, Оул, Озарк плато

П


Плавуш (планина) , Плакенска Планина , Плачковица , Песјак

Проклетије, Паштрик , Повлен , Пљешивица, Папук, Псуњ, Промина

Петрова гора, Пожешка гора, , Пљешевица , Прењ , Похорје ,

Пирин, Пинд, Пиринеи, Понтиски, Пенински, Попокатепетл, Памир, Паре,

Прибајкалски, Питон де Неигес, Плежер ривер, Пред алпи, Пелхам р., Прованса пред алпи, Пикос де Еуропа, Панаминт ривер, Пенинсула ривер,

Пјерке ривер, Пиналено р., Пионер м., Поркупине р., Премиер, Пацифик, Принц од Велс, Принц Олав, Принцеза Маргарета, Прајор, Пенсакола
Р

Руен, Рудока


Руј-планина, Ртањ, Радочел, Рогозна , Рудник, Румија, Рисњак, Рилиќ,

Романија, Радаљ , Радовањ ,

Рила, Родопи, Рудни пл., Риф, Рувензори, Рас Дажан, Роки моунтаинс (Карпести пл.), Ретиски Алпи, Ретикон, Ретезат, Рен, Рондане, Ред м.,

Рефуџиум ривер, Ричардсон, Робинсон, Романзоф, Руби м., Руби ривер,

(Кордилјери) Реал, (Кордилјери) Риеско

С


Селечка Планина , Серта , Скопска Црна Гора , Смрдеш (планина)

Стогово , Сува Гора

Столови, Стара планина, Сува планина, Соколски планини, СувоборСињајевина , Сомина, Суторман ,Снијежница, Свилаја, Сомина , Срнетица,

Судети, Стара пл., Сајански, Становојски, Семиен, Сахарски Атлас, Свартберг (Зварт), Сафед кох, Салт ривер, Сихот Алин, Сулејмански пл.,

Самнаун а., Сесвета ривер, Силврета, Скандинавски (Кјелен), Салтфјелет,

Сетесдалшејене, Средна гора, Странџа, Сакраменто, Сент Елиас, Салиш,

Салмон ривер, Сан Кристовал, Сан Франциско, Сан Хачинто, Сан Хуан,

Сандиа м., Сангре де Кристо, Санта Ана, Савач, Саутут, Скоресби хилс,

Селамуит, Селкирк, Селвин, Севара, Сејмур ривер, Сир Сандфорд, Сискију, Сир Винстон Черчил, Смоки м., Снејк ривер, Снови ривер, Солџер м., Сомерсет ривер, Софија ривер, Спеархед р., Спринг м., Сјутер, Стоукс ривер, Суперстишн, Сван ривер, Свис р., Салвесан р. Соутвест р.

Сиера:

Мадре, Невада, Морена, де Хуарез, де ла Тиганта, де ла Лагуна, Сан Педро

Сера:

до Мар, до Кристал, Гауча, дос Оргаос, Жерал, де Ибиапаба, де Кордоба,

до Рио де Растро, де ла Вентана, до Тирикамбу
Т
Тара, Тисовац , Требевиќ, Требава, Трескавица, Тушница , Трновски Гозд ,

Тавор (Таурус), Татри, Таунус, Тириншка гора, Тјаншан, Тибести, Таври,

Трансантарктички пл., Тел Атлас, Тоба какар ривер, Титивантса, Тотес,

Тукс Алпи, Тролхејмен, Танталус, Тенмајл, Тетон ривер, Тексас хил, Тхорндајк, Тобако роот, Тонјабе, Торнгејт, Тројтер, Тушар, Тукстла,Тхерон,
Ќ

Ќиќарија,
У
Учка, Узломац ,

Урал, Уџунгва, Улугуру, Усамбара, Урнер, Уинта
Ф
Фрушка гора,

Флиндерс, Франачка гора и Јура, Фансипан, Ферветер, Фанин ривер, Флетхед, Франклин м., Френклин ривер, Фронт ривер, Фогелсберг
Х

Хомољске планине , Хајла , Хргуд ,

Хималаи, Хинган, Хиндукуш, Хараз м., Харц, Хида м., Хибински м., Хадингтон ривер, Хаихте ривер, Ха-илчук ајсфелд, Халифакс р., Хартз,

Ханкин ривер, Хенри м., Хес м., Хоматко ајсфелд, Херберт ривер,

Хјуз ривер, Хамерзби, Хунсрик
Ц
Цер, Црвањ , Црепољско , Црни Врх , Цинцар ,
Ч
Челоица
Чемерник, Чемерно, Чакор , Чемерница , Чабуља , Чврсница

Черскога, Читагонг, Челенџер, Чилкогин ривер, Чинати, Чигос, Чугаш, Чивиотски пл., Черхат
Џ

Џугџур, Џајавиџаја, Џефрис, Џон Лонг м., Џој ривер, Џагду, Џонглу шан

Ш


Шар Планина

Шатор,

Шумава, Шварцвалд, Швапска Јура, Шумовити Карпати, Шип ривер, Шошон ривер, Шулапс ривер, ШусвапРЕКИ ВО МАКЕДОНИЈА И СВЕТОТ
А
Анска Река, Азмак (Св.Николска Река),

Амазон, Амур, Аргун, Арагваја, Аму Дарја, Арканзас, Алдан, Атабаска, Анадир,

Атрато, Адиге, Арѓеш, Арно, Ангара,

Б


Бабуна, Брегалница, Бошава, Беличка река, Белешница, Боговинска, Бистрица, Бинечка Морава, Брусничка, Блато, Бигланска, Будинарска, Боишка, Бутурица

Бегеј, Босут, Брзава, Будовар, Бедња, Босна, Буна, Брегава, Бојана, Брезница, Бача,

Брамапутра, Бени, Белаја, Бароко, Бенуе, Бразос, Бермехо, Березина,

В


Водочница, Ваташка, Вир, Вратничка Река

Велика Морава, Ветерница, Власина, Вука, Врбас, Витина,

Волга, Виљуј, Витим, Волта, Вјатка, В'лтава, Вал, Висла, Вајт Ривер, Вичегда, Виене,

Г


Горанечка, Габровска, Градешка, Гарска, Горни Лопушник, Габровчица,

Гружа, Глина, Глоговница, Говза, Горуша,

Ганг, Гвапоре, Годавари, Гранде, Гамбија, Грин Ривер, Гвадалкивир, Гвадијана, Гарона,

Д


Драгор, Дуњска, Дисанска, Драгоманска, Девичка, Длабока Река, Дошница,

Дунав, Дрина, Дрим, Драговиштица, Драва, Добра, Дабар, Дашница, Дубока,

Дарлинг, Долна Тунгуска, Дњепар, Дон, Дњестар, Даугава, Десна, Дуро, Дордоња, Драа

Ѓ

Ѓолаја
Е

Ереник,


Енисеј (Јенисеј), Еуфрат, Ебро, Елба (Лаба), Есеквибо, Емба,

Ж


Желевица, Журешница,

Жабљак, Жељезница,

Журуа, Журуена,

З


Заровец, Зрновска, Злетовска, Зајаска,

Златица, Зрмања, Згошќа, Зета,

Замбези, Зеја, Западна Двина, Заал,

Ѕ

И


Ибар, Илова,

Инд, Ишим, Иравади, Индигарка, Иса, Или, Игуасу, Ирири, Ин


Ј


Јадовска, Јелашка,

Јужна Морава, Јабланица, Јасеница, Јадар, Јерма, Јегричка, Јерез, Јања, Јапра, Јошавка, Јурковица,

Јангцекјанг, Јенисеј, Јукон, Јапура, Јамуна, Јалонг, Јелоустон, Јиалинг, Јужен Буг,

К


Крива Река, Крапа, Кумановска, Кадина Река, Кочанска, Конска Река, Крива Лакавица, Крушеичка, Кованска

Колубара, Караш, Криваја, Кереш, Клина, Купа, Корана, Карашица, Крапина, Крка, Кнежица, Комарница, Кокра,

Конго, Колима, Колумбија, Колорадо, Касаи, Камберланд, Кама, Катанга, Кура, Кришна, Канејдиан, Копер, Кванго, Каскоквим, Кимарон, Капуас, Кубан, Кемијоки, Клајд, Кунене,

Л


Лазарополска, Луда Мара, Лепенец, Лука, Лажечка, Лешочка, Липковска, Лебница,

Лим, Лаб, Лоња, Лика, Лиштица, Лукавац,

Лена, Лимпопо, Ломаи, Лиао, Лаба (Елба), Лоара, Лиард, Лајне, Лаломита,

Љ


Љуботенска,

Љиг, Љубљаница, Ледава,

М


Маркова Река, Мала Река, Маздрача, Моранска, Мавровска,

Млава, Мостонга, Мура, Мирна, Мрежница, Миљацка, Мушница, Морача, Мареза, Места, Марица,

Мисисипи, Мисури, Меконг, Мекензи, Мери, Мадеира, Магдалена , Марањон, Мадре де диос, Милк Ривер, Меза, Мозел, Мајна, Морава,

Н


Нишава, Нера, Надела, Неретва,

Нил, Нигер, Нелсон, Нармада, Нен, Напо, Некар, Нијагара,


Њ


Њу Ривер, Њемен,

О


Оча, Отошница, Отиња, Оризарска, Осојница, Ораовичка,

Орљава,


Об, Олењок, Охајо, Ориноко, Орање, Окаванго, Ока, Ољокма, Отава, Онон, Одра, Оронтес, Олифантс, Онега, Оре, Оаза,

П


Пена, Пчиња, Пехчевска, Пепелишка, Плавија, Патишка Река, Пеколник

Пек, Плазовиќ, Пуста Река, Плитвица, Пакра, Плива, Пива, Прача,

Парана, Пурус, Парагвај, Пилкомајо, Перл, Печора, Плат, Пекос, По, Прут,


Р
Радика, Раец, Рибница, Ракита, Ратевска Река, Рабетинска, Равенска,

Расина, Рзав, Ресава, Раља, Рјечина, Рзав, Рама, Рика,

Рио Гранде(Рио Браво), Рио Негро, Ред Ривер, Рона, Рајна, Рави,

С


Струмица, Сланешница, Студенчица, Слатинска, Сува Река Серава,

Сатеска, Стара Река, Светиниколска Река, Сермениска,

Сава, Ситница, Студеница, Сутла, Суња, Сана, Сутјеска, Спреча, Сутурлија, Соча, Струма,

Сао Франциско, Сир Дарја, Салвин, Сент Лоренс, Саскачивен, Саладо, Сонгуа, Снејк, Сенегал, Сутлеј, Северна Двина, Сукона, Спик, Санкуру, Сена, Серет, Сона,Т

Треска, Топлока, Трновчица, Турија, Тресонечка Река

Тиса, Тамиш, Тимок, Топлица, Тамнава, Темштица, Тара, Требишница, Толиса, Теменица, Толминка,

Токантинс, Тарим, Тигар, Тарахос, Тобол, Тежо, Тенеси, Тиете, Тибар, Тау,

Темза,

Ќ

Ќетина,


У

Улеверичка Река,

Увац, Уб, Уна, Унац, Усора, Укрина, Угар,

Урал, Убанги, Уругвај,Ф

Фуш,


Фојничка Река,

Финли, Фрејзер, Флај Ривер,Х

Хрчавка, Хонџа (Ходзја)

Хоанг хо, Хуруа, Хан, Хила, Хуалага, Хелманд, Хрон,

Ц

Црна Река, Црн Дрим, Церска Река, Циронска Река,

Црница, Цетина, Цијевна, Црмница,

Ч

Чик, Чемерница, Чесма, Чава, Чехотина, Чабранка,

Чанг јианг (Јангцекјанг), Чамбеши, Черчил, Ченаб, Чиндвин,

Џ

Џуба, Џејмс,

Ш

Шемница,


Шкумба,

Шат ел Араб, Шингу, Шебели, Шари, Шире, Шелда,


ГРАДОВИ СО НАД 1 МИЛИОН ЖИТЕЛИ


http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%B0%D0%BA_%D0%BC%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%85_%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B0
СПИСОК НА ГРАДОВИ НАД 100 000 ЖИТЕЛИ ПО АБЕЦЕДА
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_towns_and_cities_with_100,000_or_more_inhabitants
СПИСОК НА ГЛАВНИ ГРАДОВИ НА ДРЖАВИТЕ ПО АЗБУЧЕН РЕД
http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%B0%D0%BA_%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D1%85_%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B0_%D0%BF%D0%BE_%D0%B4%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%BC%D0%B0
ГРАДОВИ ВО МАКЕДОНИЈА:
Берово, Битола, Богданци, Валандово, Велес, Виница, Гевгелија, Гостивар, Дебар, Делчево, Демир Капија, Демир Хисар, Кавадарци, Кичево, Кочани, Кратово, Крива Паланка, Крушево, Куманово, Македонски Брод, Македонска Каменица, Неготино, Охрид, Пехчево, Прилеп, Пробиштип, Радовиш, Ресен, Свети Николе, Скопје, Струга, Струмица, Тетово, Штип
ГРАДОВИ ВО АЛБАНИЈА
http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B8_%D0%B2%D0%BE_%D0%90%D0%BB%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%98%D0%B0
ГРАДОВИ ВО БУГАРИЈА

(над 20.000)
http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B8_%D0%B2%D0%BE_%D0%91%D1%83%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%98%D0%B0
ГРАДОВИ ВО ГРЦИЈА

(над 15.000)

http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%BA_%D0%BD%D0%B0_%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B8_%D0%B2%D0%BE_%D0%93%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%98%D0%B0


ГРАДОВИ И ГРАДСКИ НАСЕЛБИ ВО СРБИЈА
http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B8_%D0%B2%D0%BE_%D0%A1%D1%80%D0%B1%D0%B8%D1%98%D0%B0
ГРАДОВИ ВО ЦРНА ГОРА

(над 2.000)
http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B8_%D0%B2%D0%BE_%D0%A6%D1%80%D0%BD%D0%B0_%D0%93%D0%BE%D1%80%D0%B0
ГРАДОВИ И ГРАДСКИ НАСЕЛБИ ВО БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

(по азбучен ред)

http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%B0%D0%BA_%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B0_%D1%83_%D0%91%D0%BE%D1%81%D0%BD%D0%B8_%D0%B8_%D0%A5%D0%B5%D1%80%D1%86%D0%B5%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8
ГРАДОВИ ВО ХРВАТСКА

(по абецеда)
http://hr.wikipedia.org/wiki/Dodatak:Popis_gradova_u_Hrvatskoj
ГРАДОВИ ВО СЛОВЕНИЈА

(по азбучен ред)
http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%B0%D0%BA_%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B0_%D1%83_%D0%A1%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%98%D0%B8

Достарыңызбен бөлісу:
1   2   3   4   5   6
©kzref.org 2023
әкімшілігінің қараңыз

    Басты бет