Суйбоку(га) – выполненная чернилами черно-белая японская живописьжүктеу 19.06 Kb.
Дата02.05.2019
өлшемі19.06 Kb.

Суйбоку(га) – черно-бяла живопис, правена с туш. Има китайски произход, и поне отначало е свързана с идеите на дзен-будизма
Сукуяки – блюдо от тънки парчета месо, пържени в масло
Движение за борба за свобода и граждански права:

След падането на шогуната фактическата власт в Япония била в ръцете на един вид олигархия, като страната бива контролирана от малка група хора – водачите на реставрацията. Както може да се предположи, властимащите се опитали да запазят кръга си от новодошли и препятствали с всички сили демократичните движения в страната. Въпреки това, идеята за демокрация била популярна сред народа и много поддръжници на революцията вярвали, че нейният естествен завършек е да се установи нов ред при който властта да принадлежи на народа. Затова, когато малката група лидери от Сацума и Кюшу взели властта, възникнали протестни движения. Основните искания на борците за свобода и граждански права били да се приеме конституция и да се създаде парламент. Събирания ставали главно в провинцията, където хората по селата се събирали и обсъждали бъдещата конституция. Движението било потушено насилствено от правителството през 1881 година – осем години преди създаването на японската конституция.

За какво говорят представителите на движението в Акабеко

Окубо Тошимичи и Сайго Такамори (имената им тук, за разлика от комикса, са по европейски образец – фамилното след личното, а не обратно) са били близки приятели и ръководителите на силите на Сацума по време на революцията. След реставрацията заемали ключови постове във властта, като дълго време действали заедно за модернизацията на Япония и укрепването на външните й позиции. След няколко години обаче възгледите на Такамори се разминали с тези на повечето Ишин Шиши (вкл. и на Окубо) по отношение на войната в Корея, като той напуснал правителството и се върнал в Сацума, където скоро се замесил в Сацумския метеж. Окубо по това време бил вътрешен министър – тоест първия човек в държавата, и когато ситуацията в Сацума се разгорещила, лично санкционирал въораженото смазване на метежа. Поради това Сайго Такамори починал и придобил огромна популярност, като и до днес се помни като най-великият деятел на реставрацията на Мейджи.


Сунтецу е вид ръчно оръжие, близко до бокса, имащо дръжка, държана в дланта и шип, който се подавал между пръстите в стиснатия юмрук. Съвременният вариант на оръжието, но с изтъпено острие, се използва в няколко школи по бойни изкуства. В оригиналния си вид техниката за бой с него включвала различни прободни и разрезни удари.
Нагая (букв. «дълга къща») – многоквартирна едноетажна постройка, предлагаща квартири в една дълга постройка. Всяка стая имала собствен вход към улицата. През периода Едо Нагая била най-честото жилище на градските работници и търговците, като над 70% от градското население живяла в нагаи.


Достарыңызбен бөлісу:


©kzref.org 2019
әкімшілігінің қараңыз

    Басты бет